Ha ma pirosat visel, annak ez a jelentése

Ma öltözzünk pirosba, viseljünk valami pirosat a ruhánkon, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy a nők szívbetegsége legalább annyira fontos kérdés, legalább annyi áldozatot követel, mint a férfiaké. Ma van a Wear Red Day, azaz Pirosban a Nőkért.

A Wear Red Day mozgalom az amerikai szívtársaság kezdeményezésére indult, és több híresség, színésznő, énekesnő is a kampány mellé állt. A magyarországi Pirosban a Nőkért mozgalom is riadóztat a női szívek védelméért.

Hogyan csatlakozhat? Viseljen ma bármit, ami piros! Lehet egy kendő, sál vagy kalap, cipő, táska, feltűnő piros ékszer.

Ugyanis a nőknél is a szívbetegség a vezető halálok, a stroke a 3. Minden harmadik haláleset szív-érrendszeri eredetű, ami a tengerentúlon percenként egy nő elvesztését jelenti. Mégis, ha az embereket megkérdezzük, nagy részük inkább a daganatos betegségeket emeli ki a legfőbb haláloknak a nőknél is.

Február 7. a Wear Red Day - magyarul Pirosban a Nőkért mozgalom napja.
Február 7. a Pirosban a Nőkért mozgalom napja. Fotó: iStock

Az is tévhit, hogy a nők a női hormon, az ösztrogén hatására a menopauza előtt védettséget élveznek, ezért nem kaphatnak infarktust. Sajnos ez így egyáltalán nem igaz, a nők ezen a téren is "egyenjogúságot" követeltek. Ráadásul éppen ennek a tévhitnek lehet a következménye az a megtörtént eset is, amikor egy 35 éves nő mellkasi fájdalommal, karzsibbadással jelentkezett a háziorvosi ügyeleten, ahol még az EKG-vizsgálatot sem végezték el. A vizsgálatok hiányában nem ismerhették fel az infarktust, emiatt csak órákkal később kerülhetett sor életmentő beavatkozásra, azaz szívkatéterezésre és koszorúér-tágításra.

Az említett pácienshez hasonlóan más nők is halmozott rizikófaktorokkal élnek: elhízottak, dohányoznak, magas a vérnyomásuk, cukorbetegek, és még a magas koleszterinszint is fenyegeti őket.

Amint az ösztrogénszint csökken, az artériák merevebbé válhatnak. A vérnyomás, a hasi zsír és az LDL (vagy a "rossz" koleszterin) szintje menopauza után tovább emelkedhet.

Figyeljünk a női szívekre!

A nőknél bekövetkező szívroham tünetei nem mindig típusosak, sok esetben nem mellkasi fájdalmat, hanem gyengeséget, légszomjat éreznek. Többségüknél az infarktus anélkül következik be, hogy bármilyen korábbi tünete lett volna, és 10-ből 3 esetben ez rögtön végzetes kimenetelű. Ezeknél az eseteknél valóban elmondhatjuk, hogy a szívbetegség első tünete egyeben az utolsó is volt.

Mit tehetünk a nőkért, mit tehetnek a nők magukért?

Elsősorban egészségesebben kellene élniük, figyelniük a testsúlyukra, szívbarát étrendet kialakítaniuk, és sokkal többet kellene mozogniuk. Aztán itt a dohányzás problémája is, bizonyos korosztályoknál a nők nagyobb arányban dohányoznak, mint a hasonló korú férfiak.

Járjanak el szűrővizsgálatokra, akkor is, ha nincs semmiféle tünetük, rendszeresen mérjék a vérnyomásukat, legyenek tisztában vércukor- és koleszterinértékükkel, és ha ezek kezelendő tartományban vannak, ne a gyógyszerektől féljenek, mielőbb el kell kezdeni a kezeléseket.

A szerző a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető kardiológusa.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: