Ezért veszélyes a gyermekkori horkolás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek obstruktív alvási apnoéjuk van, és ezt kamaszkorukra nem növik ki, csaknem háromszor nagyobb a kockázatuk a magas vérnyomás kialakulására, azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek nincs ilyen légzési problémájuk - állítják egy friss, hosszú távú kutatásban.

Az obstruktív alvási apnoé esetén a levegővétel szünetel egy ideigalvásközben, ezzel az állapottal már korábban kapcsolatba hozták a magas vérnyomást. Ezt a problémát a gyerekeknél viszont csak nagyon kevés kutató vizsgálta alapos, minden részletre kiterjedő, hosszú távú kutatással - mondta a tanulmány vezető kutatója, Julio Fernandez-Mendoza, a Pennsylvania állam Penn Állami Egyetem Orvostudományi Intézetének docense. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint három típusa van az alvási apnoénak, és ezek közül a légutak blokkolódása miatt kialakuló obstruktív alvási apnoé a leggyakoribb. Az Akadémia becslése szerint az alvási apnoét gyakran nem diagnosztizálják - gyerekeknél sem, pedig közöttük is előfordul.

Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján.
Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a gyerekszoba ajtaján. Kép: GettyImages

A mostani kutatásban összesen 421, 5-12 év közötti gyermek alvását vizsgálták egy laboratóriumban. 12 százalékuknak volt legalább enyhe obstruktív alvási apnoéjuk. A hét évig tartó nyomon követéses vizsgálat végén - amikor a gyerekek már 12-19 évesek lettek - az alvási apnoé kicsivel több mint a felüknél megszűnt. A gyerekek gyakran kinövik ezt a problémát - mondta Fernandez-Mendoza.

A kutatási eredményeket mindaddig csak előzetes beszámolóként lehet értékelni, amíg nem közlik a tanulmányt lektorált szakmai folyóiratban. Az eredményeket viszont már bemutatták Az Amerikai Szív Társaság vitruális Epidemiológiai, Prevenciós, Életmód és Kardiometabolikus Konferenciáján.

A kutatási eredményeket összevetették a gyerekek nemével, etnikumával, életkorával, az elhízottságuk mértékével, valamint azzal is, hogy megvan-e még a garat- és orrmandulájuk, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az alvási apnoéjuk megmaradt kamaszkorukban is, 2,9-szer nagyobb az esélyük amagas vérnyomáskialakulására azokhoz képest, akiknek soha sem volt még ilyen rendellenességük. Ha az alvási apnoé a gyerekek tizenéves korában alakul ki, akkor 1,7-szeresére nő a magas vérnyomás kialakulásának az esélye.

Az obstruktív alvási apnoét okozhatja a megnövekedett garat- vagy orrmandula, de azelhízása kritikus tényező - állítja Fernandez-Mendoza. Dr. Carissa M. Baker-Smith, a Delaware állambeli Wilmington városban lévő Nemours/Alfred I. duPont Kórház Gyermekgyógyászati Preventív Kardiológiai Program igazgatója a hosszú távú kutatási programja miatt nevezte ezt a tanulmányt kifejezetten jelentősnek. Az igazgató szerint a kutatók arra is ráirányították a figyelmet, hogy mennyire fontos felismernünk azt, hogy a gyermekek alvásminősége a magas vérnyomás kockázati tényezőjének számít.

"A gyerekek magas vérnyomásának egyik oka az obstruktív alvási apnoé, és ez még akkor is fennáll, amikor már kontroll alatt tartjuk a többi kockázati tényezőt, például az elhízást" - mondta dr. Baker-Smith, aki nem volt részese a kutatásnak. Az alvás, a magas vérnyomás és az elhízás a szívbetegség összekapcsolódó kockázati tényezői - mondta dr. Baker-Smith. Ha ezeket a kockázati tényezőket nem csökkentjük, akkor felnőtt korban kialakuló komolyabb szívbetegség előfutárainak számítanak. Mivel a magas vérnyomás súlyos elváltozásokat okozhat a keringési rendszerben, ezért rendkívül fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyermekek alvásminőségére, valamint az alvási apnoé diagnosztizálását sem szabad figyelmen kívül hagyni - hívta fel a figyelmet dr. Baker-Smith.

Nem minden horkoló gyermeknek van alvási apnoéja - emelte ki Fernandez-Mendoza. Ennek ellenére leggyakrabban mégis a hangos horkolásról lehet felismerni ezt a rendellenességet (az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján). Másrészt azokra a gyermekekre is gyanakodhatunk, akik feltűnően ingerlékenyek és túl álmosak nap közben. Néha el kell távolítani a gyermekek garat- és orrmanduláját, és ez megoldja a problémát. De leggyakrabban az ellenőrzött testsúlycsökkentés, valamint a pozitív levegőáramlás-terápia segít, ilyenkor egy maszkon keresztül áramoltatjuk a levegőt, és ezzel átjárhatóan tartjuk a légutakat.

Fernandez-Mendoza azt javasolja a szülőknek, hogy ne tartsák aranyos dolognak a gyerekhorkolást, és azt se tartsák vagy normálisnak, ha egy gyerek el van hízva. "Ezeket vegyük komolyan, konzultáljuk gyermekorvossal", és vigyük el a gyereket alvásvizsgálatra. A gyermekgyógyászoknak az alvási apnoét szisztémás problémának kell értékelniük. Fernandez-Mendoza egyébként tovább folytatja a hosszú távú, nyomon követéses vizsgálatot, néhány egykori gyermek már 30 éves, és közülük jó néhány már beszámolt valamiféle szívbetegségről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: