Ezért veszélyes a gyermekkori horkolás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek obstruktív alvási apnoéjuk van, és ezt kamaszkorukra nem növik ki, csaknem háromszor nagyobb a kockázatuk a magas vérnyomás kialakulására, azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek nincs ilyen légzési problémájuk - állítják egy friss, hosszú távú kutatásban.

Az obstruktív alvási apnoé esetén a levegővétel szünetel egy ideig alvás közben, ezzel az állapottal már korábban kapcsolatba hozták a magas vérnyomást . Ezt a problémát a gyerekeknél viszont csak nagyon kevés kutató vizsgálta alapos, minden részletre kiterjedő, hosszú távú kutatással - mondta a tanulmány vezető kutatója, Julio Fernandez-Mendoza, a Pennsylvania állam Penn Állami Egyetem Orvostudományi Intézetének docense. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint három típusa van az alvási apnoénak, és ezek közül a légutak blokkolódása miatt kialakuló obstruktív alvási apnoé a leggyakoribb. Az Akadémia becslése szerint az alvási apnoét gyakran nem diagnosztizálják - gyerekeknél sem, pedig közöttük is előfordul.

Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján.
Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a gyerekszoba ajtaján. Kép: GettyImages

A mostani kutatásban összesen 421, 5-12 év közötti gyermek alvását vizsgálták egy laboratóriumban. 12 százalékuknak volt legalább enyhe obstruktív alvási apnoéjuk. A hét évig tartó nyomon követéses vizsgálat végén - amikor a gyerekek már 12-19 évesek lettek - az alvási apnoé kicsivel több mint a felüknél megszűnt. A gyerekek gyakran kinövik ezt a problémát - mondta Fernandez-Mendoza.

A kutatási eredményeket mindaddig csak előzetes beszámolóként lehet értékelni, amíg nem közlik a tanulmányt lektorált szakmai folyóiratban. Az eredményeket viszont már bemutatták Az Amerikai Szív Társaság vitruális Epidemiológiai, Prevenciós, Életmód és Kardiometabolikus Konferenciáján.

A kutatási eredményeket összevetették a gyerekek nemével, etnikumával, életkorával, az elhízottságuk mértékével, valamint azzal is, hogy megvan-e még a garat- és orrmandulájuk, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az alvási apnoéjuk megmaradt kamaszkorukban is, 2,9-szer nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására azokhoz képest, akiknek soha sem volt még ilyen rendellenességük. Ha az alvási apnoé a gyerekek tizenéves korában alakul ki, akkor 1,7-szeresére nő a magas vérnyomás kialakulásának az esélye.

Az obstruktív alvási apnoét okozhatja a megnövekedett garat- vagy orrmandula, de az elhízás a kritikus tényező - állítja Fernandez-Mendoza. Dr. Carissa M. Baker-Smith, a Delaware állambeli Wilmington városban lévő Nemours/Alfred I. duPont Kórház Gyermekgyógyászati Preventív Kardiológiai Program igazgatója a hosszú távú kutatási programja miatt nevezte ezt a tanulmányt kifejezetten jelentősnek. Az igazgató szerint a kutatók arra is ráirányították a figyelmet, hogy mennyire fontos felismernünk azt, hogy a gyermekek alvásminősége a magas vérnyomás kockázati tényezőjének számít.

"A gyerekek magas vérnyomásának egyik oka az obstruktív alvási apnoé, és ez még akkor is fennáll, amikor már kontroll alatt tartjuk a többi kockázati tényezőt, például az elhízást" - mondta dr. Baker-Smith, aki nem volt részese a kutatásnak. Az alvás, a magas vérnyomás és az elhízás a szívbetegség összekapcsolódó kockázati tényezői - mondta dr. Baker-Smith. Ha ezeket a kockázati tényezőket nem csökkentjük, akkor felnőtt korban kialakuló komolyabb szívbetegség előfutárainak számítanak. Mivel a magas vérnyomás súlyos elváltozásokat okozhat a keringési rendszerben, ezért rendkívül fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyermekek alvásminőségére, valamint az alvási apnoé diagnosztizálását sem szabad figyelmen kívül hagyni - hívta fel a figyelmet dr. Baker-Smith.

Nem minden horkoló gyermeknek van alvási apnoéja - emelte ki Fernandez-Mendoza. Ennek ellenére leggyakrabban mégis a hangos horkolásról lehet felismerni ezt a rendellenességet (az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján). Másrészt azokra a gyermekekre is gyanakodhatunk, akik feltűnően ingerlékenyek és túl álmosak nap közben. Néha el kell távolítani a gyermekek garat- és orrmanduláját, és ez megoldja a problémát. De leggyakrabban az ellenőrzött testsúlycsökkentés, valamint a pozitív levegőáramlás-terápia segít, ilyenkor egy maszkon keresztül áramoltatjuk a levegőt, és ezzel átjárhatóan tartjuk a légutakat.

Fernandez-Mendoza azt javasolja a szülőknek, hogy ne tartsák aranyos dolognak a gyerekhorkolást, és azt se tartsák vagy normálisnak, ha egy gyerek el van hízva. "Ezeket vegyük komolyan, konzultáljuk gyermekorvossal", és vigyük el a gyereket alvásvizsgálatra. A gyermekgyógyászoknak az alvási apnoét szisztémás problémának kell értékelniük. Fernandez-Mendoza egyébként tovább folytatja a hosszú távú, nyomon követéses vizsgálatot, néhány egykori gyermek már 30 éves, és közülük jó néhány már beszámolt valamiféle szívbetegségről.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: