Ezért veszélyes a gyermekkori horkolás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek obstruktív alvási apnoéjuk van, és ezt kamaszkorukra nem növik ki, csaknem háromszor nagyobb a kockázatuk a magas vérnyomás kialakulására, azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek nincs ilyen légzési problémájuk - állítják egy friss, hosszú távú kutatásban.

Az obstruktív alvási apnoé esetén a levegővétel szünetel egy ideig alvás közben, ezzel az állapottal már korábban kapcsolatba hozták a magas vérnyomást . Ezt a problémát a gyerekeknél viszont csak nagyon kevés kutató vizsgálta alapos, minden részletre kiterjedő, hosszú távú kutatással - mondta a tanulmány vezető kutatója, Julio Fernandez-Mendoza, a Pennsylvania állam Penn Állami Egyetem Orvostudományi Intézetének docense. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint három típusa van az alvási apnoénak, és ezek közül a légutak blokkolódása miatt kialakuló obstruktív alvási apnoé a leggyakoribb. Az Akadémia becslése szerint az alvási apnoét gyakran nem diagnosztizálják - gyerekeknél sem, pedig közöttük is előfordul.

Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján.
Az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a gyerekszoba ajtaján. Kép: GettyImages

A mostani kutatásban összesen 421, 5-12 év közötti gyermek alvását vizsgálták egy laboratóriumban. 12 százalékuknak volt legalább enyhe obstruktív alvási apnoéjuk. A hét évig tartó nyomon követéses vizsgálat végén - amikor a gyerekek már 12-19 évesek lettek - az alvási apnoé kicsivel több mint a felüknél megszűnt. A gyerekek gyakran kinövik ezt a problémát - mondta Fernandez-Mendoza.

A kutatási eredményeket mindaddig csak előzetes beszámolóként lehet értékelni, amíg nem közlik a tanulmányt lektorált szakmai folyóiratban. Az eredményeket viszont már bemutatták Az Amerikai Szív Társaság vitruális Epidemiológiai, Prevenciós, Életmód és Kardiometabolikus Konferenciáján.

A kutatási eredményeket összevetették a gyerekek nemével, etnikumával, életkorával, az elhízottságuk mértékével, valamint azzal is, hogy megvan-e még a garat- és orrmandulájuk, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az alvási apnoéjuk megmaradt kamaszkorukban is, 2,9-szer nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására azokhoz képest, akiknek soha sem volt még ilyen rendellenességük. Ha az alvási apnoé a gyerekek tizenéves korában alakul ki, akkor 1,7-szeresére nő a magas vérnyomás kialakulásának az esélye.

Az obstruktív alvási apnoét okozhatja a megnövekedett garat- vagy orrmandula, de az elhízás a kritikus tényező - állítja Fernandez-Mendoza. Dr. Carissa M. Baker-Smith, a Delaware állambeli Wilmington városban lévő Nemours/Alfred I. duPont Kórház Gyermekgyógyászati Preventív Kardiológiai Program igazgatója a hosszú távú kutatási programja miatt nevezte ezt a tanulmányt kifejezetten jelentősnek. Az igazgató szerint a kutatók arra is ráirányították a figyelmet, hogy mennyire fontos felismernünk azt, hogy a gyermekek alvásminősége a magas vérnyomás kockázati tényezőjének számít.

"A gyerekek magas vérnyomásának egyik oka az obstruktív alvási apnoé, és ez még akkor is fennáll, amikor már kontroll alatt tartjuk a többi kockázati tényezőt, például az elhízást" - mondta dr. Baker-Smith, aki nem volt részese a kutatásnak. Az alvás, a magas vérnyomás és az elhízás a szívbetegség összekapcsolódó kockázati tényezői - mondta dr. Baker-Smith. Ha ezeket a kockázati tényezőket nem csökkentjük, akkor felnőtt korban kialakuló komolyabb szívbetegség előfutárainak számítanak. Mivel a magas vérnyomás súlyos elváltozásokat okozhat a keringési rendszerben, ezért rendkívül fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyermekek alvásminőségére, valamint az alvási apnoé diagnosztizálását sem szabad figyelmen kívül hagyni - hívta fel a figyelmet dr. Baker-Smith.

Nem minden horkoló gyermeknek van alvási apnoéja - emelte ki Fernandez-Mendoza. Ennek ellenére leggyakrabban mégis a hangos horkolásról lehet felismerni ezt a rendellenességet (az számít hangos horkolásnak, ami áthallatszódik a hálószoba ajtaján). Másrészt azokra a gyermekekre is gyanakodhatunk, akik feltűnően ingerlékenyek és túl álmosak nap közben. Néha el kell távolítani a gyermekek garat- és orrmanduláját, és ez megoldja a problémát. De leggyakrabban az ellenőrzött testsúlycsökkentés, valamint a pozitív levegőáramlás-terápia segít, ilyenkor egy maszkon keresztül áramoltatjuk a levegőt, és ezzel átjárhatóan tartjuk a légutakat.

Fernandez-Mendoza azt javasolja a szülőknek, hogy ne tartsák aranyos dolognak a gyerekhorkolást, és azt se tartsák vagy normálisnak, ha egy gyerek el van hízva. "Ezeket vegyük komolyan, konzultáljuk gyermekorvossal", és vigyük el a gyereket alvásvizsgálatra. A gyermekgyógyászoknak az alvási apnoét szisztémás problémának kell értékelniük. Fernandez-Mendoza egyébként tovább folytatja a hosszú távú, nyomon követéses vizsgálatot, néhány egykori gyermek már 30 éves, és közülük jó néhány már beszámolt valamiféle szívbetegségről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra