Az MKT közleménye a szívbetegeknek

Minden túlzás nélkül akár a szívbetegek életét mentheti meg, ha az alábbi kéréseket megfogadják - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága, a HáziPatika.com alatt futó Szívderítő rovat szakmai felügyelője.

A Magyar Kardiológusok Társasága felhívása a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkhöz az új típusú koronavírus járvány kapcsán.

Kedves Betegeink!

Az új típusú koronavírus járvány mostanra hazánkat is elérte, a járvány terjedése elleni védekezés érdekében a Kormány számos intézkedést hozott. Ezeknek az intézkedéseknek és a védekezést szolgáló rendszabályoknak a maximális betartása közös érdek és kivétel nélkül minden magyar állampolgárra nézve kötelező. Jelen közleményünk célja, hogy a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők figyelmét külön felhívjuk néhány számukra különösen fontos körülményre.

Szívbetegek heveny rosszullét, például nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar, eszméletvesztés, vérnyomáskiugrás stb. esetén haladéktalanuk hívják az Országos Mentőszolgálatot
Szívbetegek heveny rosszullét, például nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar, eszméletvesztés, vérnyomáskiugrás stb. esetén haladéktalanuk hívják az Országos Mentőszolgálatot

1. Az eddigi adatok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a vírusfertőzés elsősorban az idős és az idült megbetegedésben szenvedők esetében okoz súlyos, akár végzetes kimenetelű szövődményeket. Közéjük tartoznak a magas vérnyomásban, cukorbetegségben és különböző szívbetegségben (koszorúérbetegség, szívelégtelenség, szívbillentyű hibák, ritmuszavarok stb.) szenvedők. Mindebből következik, hogy a védekezés számukra kiemelten fontos, tehát az ismert higiénés szabályok mellett saját maguk minél hermetikusabb elkülönítése minden túlzás nélkül akár az életüket mentheti meg.

2. Kásler Miklós miniszter úr rendelkezése értelmében a jelen helyzetben az egészségügyi ellátók sürgősségi betegellátást végeznek, tehát halasztanak minden fekvő- és járóbeteg-ellátást, amennyiben az azonnali ellátás elmaradása nem jár a beteg életének veszélyeztetésével vagy maradandó egészségkárosodás kockázatával. Ennek értelmében arra kérjük a szívbetegeket, hogy amennyiben nincsen új panaszuk, a rutinszerű kontrollvizsgálatok, javaslat és receptírás céljából ne keressék fel a kórházat vagy rendelőintézetet, a gyógyszereik kiváltására pedig lehetőleg fiatalabb és egészséges rokonaikat kérjék meg, erre most a különleges helyzetben lehetőség van. Egészségi állapotukkal kapcsolatban szükség esetén családorvosukkal, lehetőség szerint telefonon konzultáljanak.

3. A fentiek mellett azt is hangsúlyozzuk, hogy a sürgős esetek ellátásában ugyan akkor nincs változás, tehát heveny rosszullét, például nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar, eszméletvesztés, vérnyomáskiugrás stb. esetén haladéktalanul hívják az Országos Mentőszolgálatot.

4. Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg - elsősorban - a közösségi médiában egyes szívbetegségben és magasvérnyomás-betegségben széles körben használt gyógyszerek, így az ACE-gátlók, illetve az ARB-k szedésének a COVID-19 megbetegedéssel való esetleges összefüggéséről. Jelenleg egyértelmű és tudományosan megfelelően megalapozott adatok ezeket a feltevéseket nem támasztják alá, így több hazai és nemzetközi szervezettel összhangban azt kérjük, hogy a betegek folytassák a kezelést a számukra előírt gyógyszerekkel.

Társaságunk a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket folyamatosan követi és a továbbiakban is igyekszünk eljuttatni betegeinkhez minden számukra fontos információt.

Magyar Kardiológusok Társasága

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: