A vérnyomás árulkodik a demenciáról is

Köztudott, hogy a felső vérnyomásérték a szívbetegség általános kockázatáról is árulkodhat. Az alsó érték viszont azt jelezheti, hogy mekkora eséllyel alakul ki hegesedés az agyunkban, ami a demencia, a stroke vagy a szellemi leépülés indikátora lehet.

A kutatók egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a vérnyomásértékek és az előbb említett agyi hegesedések között, amelyeket fehéranyag-elváltozásnak neveznek. Összesen 1205 fő 50 évesnél idősebb nőt és férfit vizsgáltak, és a kutatók azt az összefüggést fedezték fel, hogy akiknek a legalacsonyabb volt a diasztolés (alsó) vérnyomásértéke, azok között fordult elő legritkábban a fehéranyag-elváltozás az MRI-vizsgálat szerint, azokhoz képest, akiknek magasabb volt a diasztolés vérnyomásértéke. A magasabb 2. érték ademenciamagasabb kockázatát jelzi.

A magasabb szisztolés vérnyomás a demencia magasabb kockázatát jelzi.
A magasabb diaszitolés (2. érték) vérnyomás a demencia magasabb kockázatát jelzi.

A kutatás Michelle R. Caunca vezette, aki a Miami Egyetem Miller Orvosi Intézetének az orvostanhallgatója. Arra számított a kutatócsoport, hogy a szisztolés (felső) érték lesz kapcsolatban a fehéranyag-elváltozással, de tévedtek. Más kutatások már kimutatták, hogy a magas szisztolés vérnyomásértékkel rendelkező embereknek nagyobb valószínűséggel szűkültek be az artériái, és ez okozhat agyi elváltozást is - magyarázta a kutatásvezető. A január 8-án, az Amerikai Szív Társaság Stroke című folyóiratában közzétett tanulmány szerint a 80 Hgmm-nél alacsonyabb diasztolés vérnyomású személyek agyában kisebb és kevesebb fehéranyag-elváltozást mutattak ki az MRI-vizsgálatok azokhoz képest, akiknek a diasztolés értéke magasabb volt 90-nél. Tehát a normális vagy kicsit alacsonyabb szisztolés érték ebből a szempontból jó.

"A különböző agyi területeket eltérő véredények táplálják, ezért bizonyos hatások bizonyos területekre különbözőképpen hatnak" - mondta Caunca. "Mivel többféle agyi területet vizsgáltunk, ez hozzávezetett minket ahhoz, hogy indirekt módon fedezzük fel, miként hat a vérnyomás az agyi véredényekre" - tette hozzá.

Tovább olvasna? Az Amerikai Szív Társaság vérnyomásértékekre vonatkozó legfrissebb ajánlása itt olvasható. És itt olvashatja a Magyar Kardiológusok Társaságának az új koronavírussal kapcsolatos figyelmeztetését!

A szisztolés vérnyomásérték azt jelzi, hogy mekkora nyomást gyakorol a vér az artéria falára a szívütés alatt. A diasztolés vérnyomásérték pedig azt jelzi, hogy mekkora nyomást gyakorol a vér az artéria falára, amikor a szív elernyed két ütem között. Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának ajánlása alapján, akinek 80-nál magasabb a diasztolés vérnyomásértéke, az magas vérnyomásúnak minősül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció