Miért és hogyan dobog a szívünk?

Ugye, hogy kellemes hallgatni a szív dobogását, legyen szó a sajátunkról vagy másokéról? De mi okozza a hangot? Hogyan ver a szívünk?

A szív tulajdonképpen egy ütemesen mozgó izom, amelynek az a feladata, hogy folyamatosan pumpálja a vért a testünkben. Ahhoz, hogy a vér áramlása megfelelő legyen, a szívben négy billentyű nyit és zár precíz sorrendben. Két szívbillentyűnk a véráramlást a felső üregekből (pitvarokból) az alsó üregekbe (kamrákba) irányítja. A két másik billentyű a vért a kamrákból továbbítja a tüdőbe és az egész testbe. Ahogy ez a négy billentyű nyit és zár, úgy hallunk két jól elkülönülő "szívhangot", szívdobbanást: tadam-tadam.

Egy kis anatómia

A vér útja így néz ki: a szervezetből visszatérő oxigénszegény vér megtölti a jobb pitvart. A pitvar ekkor összehúzódik és átpumpálja a vért a jobb kamrába, a háromhegyű billentyűn keresztül. Ekkor a jobb kamra húzódik össze és átpumpálja a vért a tüdőverőér-billentyűn a tüdőartériába. A tüdőartéria pedig elszállítja a vért a tüdőbe, hogy ott újra oxigéndússá váljon.

A szív egy ütemesen mozgó izom
A szív egy ütemesen mozgó izom. Fotó: iStock

Amikor a vér felvette az oxigént, akkor a tüdőből visszatérve a vér belép a bal pitvarba. Ez átpumpálja a vért a kéthegyű billentyűn a bal kamrába. Ekkor a bal kamra is összehúzódik és az aortabillentyűn át az aortába pumpálódik át a vér. Így tovább halad a testbe.

A billentyűk szabályozása

Sajnos előfordulnak billentyűbetegségek, amik miatt rendellenes lesz a vér áramlása. Ha például deformált vagy sérült a billentyű, akkor az nem zár megfelelően, így a vér visszaszivároghat. Ezt nevezzük billentyűelégtelenségnek.

Tudta? Előfordul, hogy például szívkárosodás vagy betegség miatt a szívverés abnormálissá válik, szabálytalan ritmusú lesz . Ez akár életveszélyes állapot is lehet. Ha az állapot nem rendezhető, akkor pacemaker beültetésére lehet szükség.

Ha a szívben visszaszivárog a vér, akkor kevesebb oxigéndús vér tud a testben keringeni, ami miatt a szívnek többet kell dolgoznia, hogy megfelelő legyen az oxigénellátás. Ha ezt nem kezelik megfelelően, akkor a billentyűelégtelenség szívkárosodáshoz vagy további billentyűkárosodáshoz vezethet.

Ki (mi) vezérli a szív működését?

Hozzászoktunk, hogy a szívünk magától ver, semmit nem kell tennünk ennek érdekében. De miért dobog folyton és miért lassabb vagy gyorsabb időnként?

A szívverésünket elektromos jelzések stimulálják, amelyek a szívben futó specifikus idegpályákon haladnak végig. Ezek az impulzusok a szinuszcsomóból (SA csomóból) indulnak ki, amely a jobb pitvar fölött helyezkedik el. Az ingervezető rendszer a szívverést a normális tartományban - percenként 60 és 100 ütem között - tartja.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: