Miért és hogyan dobog a szívünk?

Ugye, hogy kellemes hallgatni a szív dobogását, legyen szó a sajátunkról vagy másokéról? De mi okozza a hangot? Hogyan ver a szívünk?

A szív tulajdonképpen egy ütemesen mozgó izom, amelynek az a feladata, hogy folyamatosan pumpálja a vért a testünkben. Ahhoz, hogy a vér áramlása megfelelő legyen, a szívben négy billentyű nyit és zár precíz sorrendben. Két szívbillentyűnk a véráramlást a felső üregekből (pitvarokból) az alsó üregekbe (kamrákba) irányítja. A két másik billentyű a vért a kamrákból továbbítja a tüdőbe és az egész testbe. Ahogy ez a négy billentyű nyit és zár, úgy hallunk két jól elkülönülő "szívhangot", szívdobbanást: tadam-tadam.

Egy kis anatómia

A vér útja így néz ki: a szervezetből visszatérő oxigénszegény vér megtölti a jobb pitvart. A pitvar ekkor összehúzódik és átpumpálja a vért a jobb kamrába, a háromhegyű billentyűn keresztül. Ekkor a jobb kamra húzódik össze és átpumpálja a vért a tüdőverőér-billentyűn a tüdőartériába. A tüdőartéria pedig elszállítja a vért a tüdőbe, hogy ott újra oxigéndússá váljon.

A szív egy ütemesen mozgó izom
A szív egy ütemesen mozgó izom. Fotó: iStock

Amikor a vér felvette az oxigént, akkor a tüdőből visszatérve a vér belép a bal pitvarba. Ez átpumpálja a vért a kéthegyű billentyűn a bal kamrába. Ekkor a bal kamra is összehúzódik és az aortabillentyűn át az aortába pumpálódik át a vér. Így tovább halad a testbe.

A billentyűk szabályozása

Sajnos előfordulnak billentyűbetegségek, amik miatt rendellenes lesz a vér áramlása. Ha például deformált vagy sérült a billentyű, akkor az nem zár megfelelően, így a vér visszaszivároghat. Ezt nevezzük billentyűelégtelenségnek.

Tudta? Előfordul, hogy például szívkárosodás vagy betegség miatt a szívverés abnormálissá válik, szabálytalan ritmusú lesz . Ez akár életveszélyes állapot is lehet. Ha az állapot nem rendezhető, akkor pacemaker beültetésére lehet szükség.

Ha a szívben visszaszivárog a vér, akkor kevesebb oxigéndús vér tud a testben keringeni, ami miatt a szívnek többet kell dolgoznia, hogy megfelelő legyen az oxigénellátás. Ha ezt nem kezelik megfelelően, akkor a billentyűelégtelenség szívkárosodáshoz vagy további billentyűkárosodáshoz vezethet.

Ki (mi) vezérli a szív működését?

Hozzászoktunk, hogy a szívünk magától ver, semmit nem kell tennünk ennek érdekében. De miért dobog folyton és miért lassabb vagy gyorsabb időnként?

A szívverésünket elektromos jelzések stimulálják, amelyek a szívben futó specifikus idegpályákon haladnak végig. Ezek az impulzusok a szinuszcsomóból (SA csomóból) indulnak ki, amely a jobb pitvar fölött helyezkedik el. Az ingervezető rendszer a szívverést a normális tartományban - percenként 60 és 100 ütem között - tartja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra