"Legalább 7 órát alszom"

Ha az ünnepek nagyon megterhelik és úgy érzi, hogy képtelen lépést tartani a teendőkkel, akkor gondoljon arra: nincs egyedül ezzel az érzéssel. Íme néhány praktika, amely segíthet abban, hogy boldog és egészséges maradjon az ünnepek alatt is.

A karácsonyi időszakban gyakoribbá válnak a kardiológiai vészhelyzetek és nőnek az ezekhez köthető halálozások is. Ezt régebben a téli időszakban gyakrabban előforduló légzőszervi megbetegedésekkel, vagy az intenzívebb fűtés miatt megemelkedő levegőszennyezéssel magyarázták - ám mivel Ausztráliában is megfigyelhető ugyanez a tendencia, pedig ott a karácsony a meleg évszakra esik, ezért újra kellett gondolni az okokat.

A jelenlegi kutatás szerint inkább az lehet a probléma oka, hogy az ünnepi időszak alatt elhalasztják az emberek az orvoslátogatást, illetve nem igen fekszenek be a kórházba, és ez a késlekedés megnövelheti a halálos kimenetelű kardiológiai betegségek számát - ehhez jön még hozzá a megnövekedett alkoholfogyasztás, illetve a megemelkedett érzelmi hatások miatti fokozott izgalmi állapot.

Karácsonykor nő a szív- és érrendszeri katasztrófák és halálozások száma.
Karácsonykor nő a szív- és érrendszeri katasztrófák és halálozások száma.

Nézzük tehát, mivel tudnánk mérsékelni az ünnepek alatt jelentkező egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

1. Tartsuk fenn az eddig már bevált, egészséges szokásokat!

Kössünk egyezséget önmagunkkal az ünnepi szezonra. Például: "a következő három hétben többet fogok mozogni és minden nap végzek valamilyen fizikailag aktivitást, legalább a reggelinél egészséges ételeket választok és korlátozom az édességbevitelt. Legalább hét órát alszom éjjelente." Ha nem adjuk fel teljesen az összes, eddig már bevált egészséges szokást, akkor nem fogjuk azt érezni az ünnepek elmúltával, hogy mindent elrontottunk és minden elhatározásnak újra neki kell fogni.

2. Kerülje el a partikat!

A speciális ünnepi eseményeken egyik legnagyobb veszélye, hogy mértéktelenül eszünk és cseppet sem figyelünk arra, mi kerül a tányérra, ha az ízletes.

Tippünk! Olajban sütés helyett a rántott hús, de a hasábburgonya is elkészülhet sütőben (szilikonos) sütőpapíron vagy szilikon sütőlapon, olajjal csupán megspriccelve (vagy az előbb emlegetett olajspray-t használva). A teflon edényben úgy is készíthetünk hirtelen sült húsokat, hogy egy pár csepp olajat öntünk az edény aljára és egy papírtörlővel szétoszlatjuk a felületen.

Ha vendégségbe megyünk, együnk valamilyen egészséges rágcsálnivalót indulás előtt, hogy ezzel elkerüljük a túlzott éhség miatti mértéktelen evést. Ha viszont mi vagyunk a vendéglátók, akkor állítsuk magunkat is kihívás elé, és szolgáljunk fel néhány finom és egészséges fogást is - keressünk ilyen recepteket. A vendégek hálásak lesznek érte!

3. Maradjon aktív - még a szezon legnyüzsgőbb szakaszában is!

Az egész ünnepi szezon társadalmi szokásai arra késztetnek minket, hogy hagyjuk ki az edzéseinket, inkább üldögéljünk, beszélgessünk, társasági életet éljünk. Ahelyett, hogy emiatt ostoroznánk magunkat, iktassunk be némi egészséges testmozgást a napi rutinba. Például ha az időjárás nem túl riasztó, akkor menjen kerékpárral boltba, ha méh dolgozik, akkor az út egy részét tegye meg gyalog. Ha a vacsora nagy lakmározásnak ígérkezik, akkor előtte csak könnyű ebédet együnk, és tegyünk egy sétát a vacsora után. Vegyük rá a családunkat is, hogy tartsanak velük.

4. Ne túl intenzíven!

Ajándékozzuk meg önmagunkat egy kis békével! Ha sokasodnak a partimeghívások, akkor ne féljünk nemet mondani néhányra! Ha szükségünk van egy kis feltöltődésre a következő nagy buli előtt, akkor inkább foglalkozzunk önmagunkkal és csináljunk valami olyasmit, ami kikapcsol minket. Próbáljunk jógázni, relaxálni vagy töltsünk el egy kis időt a természetben.

5. Tervezze meg az új évet!

Az év vége kiváló idő arra, hogy előkészüljünk az új esztendőre. Ne tömjük tele a tennivalók listáját túl hamar, mert különben nem fogjuk tudni betartani a terveket. Maradjunk a realitás talaján, folyamatosan haladjunk előre a hónapok folyamán. Például kezdjünk napi sétával, majd fokozatosan növeljük az aktivitást mielőtt a maratoni távot tervezgetnénk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés