Koronavírus: a pandémia lelki hatásai

Szakértők szerint egyéni, családi és társadalmi szinten egyaránt érezhetőek voltak a koronavírus-járvány negatív hatásai a magyar emberek mentális állapotára az elmúlt egy évben.

A COVID-19 egyes esetekben pszichotikus panaszokat is okozhat. Részletek itt.

"Egyfajta lebegő szorongás határozza meg mindennapjainkat, dolgozni járunk, és izgulunk, hogy elkapjuk-e a fertőzést, észleljük-e a tüneteket" - mutatott rá a Népszavának nyilatkozva Mendi Rózsa pszichológus. Hozzátette, az állandó szorongás idővel fizikai tünetek is kiválthat. Saját munkája során legtöbbször szédülésre, pánikrohamokra panaszkodtak a - főként fiatal - páciensek, illetve arra, hogy általában véve hajlamosabbá váltak a fertőzés miatti félelem következtében a hipochondriára. Azoknál pedig, akik súlyosabb tünetekkel estek át COVID-19-en , akár poszttraumás stressz szindróma ( PTSD ) is kialakulhatott. A szakember szerint nekik és a szeretteiket elvesztőknek mentálhigiénés segítségnyújtásra lenne szükségük.

A koronavírus-járvány hirtelen jött első hulláma komoly terhet tett a családok vállára
A koronavírus-járvány hirtelen jött első hulláma komoly terhet tett a családok vállára. Fotó: Getty Images

A pár- és családterapeutaként dolgozó Pakai-Szűcs Réka szerint a karanténidőszak egyfajta katalizátora volt a kapcsolatok megromlásának. Sok esetben alig néhány hónap alatt a felszínre törtek olyan problémák, amelyek más körülmények között évekig rejtve maradhatnak a felszín alatt. Ezzel egyidejűleg gyakoribbá vált a párkapcsolati erőszak is, a szakember praxisában például harmadával több ilyen eset fordult elő, mint az máskor megszokott. Hozzátette, talán azok a családok vészelték át könnyebben az új élethelyzetet, ahol az egyik fél eljárt dolgozni. Bár így a másik szülőre több feladat hárult otthon, mégis kevésbé ment mindez a kapcsolat rovására.

A pszichológus kifejtette továbbá, hogy a világjárvány negatív hatásai társadalmi szinten is érzékelhetőek voltak. Az elzárkózás okán felbomlottak a szociális kapcsolatok, sokan teljesen elszigetelődtek. Eközben megjelent a "virtuális lincselés", azaz különböző csoportok támadása. A kijárási korlátozások idején például a munkába bejárókat kiáltották ki a közösségi média hozzászólói felelőtlennek, majd az idősek vásárlási idősávjának bevezetése után a nyugdíjasok ellen fordult a közhangulat.

Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen a járvány harmadik hulláma, ha márciusig nem sikerül elegendő embert beoltani Magyarországon. Minderről az nlc.hu cikkében olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)