Mi okozza a téli depressziót?

Újabb kutatások megmutatták a téli depresszió, azaz a szezonális affektív zavar (SAD; seasonal affective disorder) hátterében meghúzódó okokat.

Az agyi felvételek elemzésével készült vizsgálatból kiderült, hogy a SAD-ben szenvedők agya a téli hónapokban nem tudja megfelelően kezelni a hangulatért felelős szerotonin termelését. Ahogy az éjszakák egyre hosszabbodnak, a szerotonint szállító fehérje szintje megemelkedik a SAD-es betegeknél, ez pedig csökkenti a fölhasználható szerotonin mennyiségét. Ez okozza a téli időszakban jelentkező lehangoltságot, depressziós tüneteket.
A koppenhágai egyetem kutatói összesen 11 SAD-ben szenvedőt és kontrollcsoportként 23 egészséges önként jelentkezőt vizsgáltak meg. A résztvevők agyáról PET-felvételeket (pozitronemissziós tomográf) készítettek a nyári és a téli időszakban is. Az agyról készített képek megmutatták, hogy a SAD-ben szenvedők agyában a szerotonint szállító fehérje (SERT) mennyisége eltérő a téli és a nyári időszakban. A téli hónapokban magasabb a SERT szintje náluk, mint a nyári hónapokban, így a téli hónapokban több szerotonin "fogy", azaz szállítódik el. Ilyen különbséget az egészséges résztvevők agya nem mutatott.

Kiderült, mi az oka a téli depressziónak

Kiderült, mi az oka a téli depressziónak


"A SERT a szerotonint visszaszállítja az idegsejtekbe, ahol az nem aktív. Tehát minél nagyobb a SERT aktivitása, annál alacsonyabb a szerotoniné" - magyarázza az eredményeket Dr. Brenda McMahon, a kutatás egyik vezetője. "A napfény kordában tartja a SERT-et, azaz a nyári, napfényes időszakban alacsony szinten marad, de amint hosszabbodik a fény nélküli időszak, a SAD-eseknél a SERT-szint egyre növekedik, amiből az aktív szerotonin szintjének csökkenése már automatikusan következik. Az egészséges embereknél ez a szerotoninszint-változás nem figyelhető meg."

A neurológusok azt már eddig is sejtették, hogy a SERT szintje összefüggésben áll a téli depresszió kialakulásával. Ez azonban az első olyan vizsgálat, amely a téli és a nyári időszakon keresztül is vizsgálta a betegeket, és igazolta a már eddig is sejtett ok-okozati összefüggést. Az azonban még magyarázatra szorul, hogy a SERT szintjét pontosan hogyan befolyásolja a fény.

A SAD körülbelül 12 millió embert érint Európa északi részén. A SAD kezelésére sokféle terápiát javasolnak az orvosok, pszichológusok - ezek közül egy a fényterápia. Az is tudható azonban, hogy a kiegyensúlyozott étrend, a koffeinbevitel csökkentése, a rendszeres testmozgás és a szabad levegőn eltöltött idő növelése is jótékony hatással van.

Forrás: Brain scans show cause of seasonal affective disorder

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag