Köztünk vannak az őrült gyilkosok

Megmagyarázhatatlan gyilkosságok, mészárlások a konszolidált társadalmakban is előfordulnak, s ezekre az életek kioltásával záródó esetekre mostanában a terrorcselekmények is ráirányítják a figyelmet. Hol végződik a beszámíthatóság, és hol kezdődnek a gyilkosságba torkolló betegségek?

A Magyar Nemzet szakértői segítséggel áttekintette, amit az elkövetőket gyilkosságig hajszoló elmezavarokról, őrületről tudni lehet. A lap Bolyky Orsolyát, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársát kérdezte, aki évek óta kutatja az emberölés és a mentális betegségek közötti összefüggéseket.
A kutató kifejtette, hogy a bűncselekménynek alanyi és tárgyi oldala van. Utóbbi az, amit objektíven észlelünk, azaz például az elkövetés helye, ideje, eszköze. Előbbi pedig a tudati oldalt jelenti, vagyis sarkítva azt, hogy mi játszódik le az elkövetés pillanatában a tettes elméjében. Ennek alapján mondják ki bűnösségét, azazhogy szándékosan vagy gondatlanul követte-e el tettet - ennek tipikus példája a közúti baleset okozásának vétsége -, vagy egyik bűnösségi alakzat sem állapítható meg.
A két oldal közül az alanyi vizsgálata nehezebb annak szubjektív jellege miatt. Itt ugyanis meg kell állapítani, hogy a gyilkosnak megvan-e a felismerési képessége, azaz látja-e tette következményeit, illetve van-e akarati képessége, hogy ennek megfelelően is cselekedjen (vagyis ne cselekedjen). E kettőből tevődik össze a beszámítási képesség. Ennek megállapítása az igazságügyi elmeorvos szakértőre (pszichiáterre) tartozik, véleménye pedig döntő fontosságú lehet.
Ez a vizsgálat tulajdonképpen egy beszélgetés, amelynek során nemcsak a bűncselekményről, hanem az élettörténetéről is kérdezik az elkövetőt, anyagi körülményeitől kezdve gyerekkorán át szinte mindenről. Hogy a szakvélemény még megalapozottabb legyen, legtöbbször igazságügyi pszichológust is bevonnak a vizsgálatba, aki különböző teszteket is elvégeztet, és személyiségrajzot készít a terheltről. Ebből a kettőből születik az egyesített szakértői vélemény, és derül ki, hogy az elkövető tudta-e, mit csinál, vagy beszámíthatósága korlátozott volt, esetleg beszámítási képessége teljesen hiányzott (ami a kóros elmeállapot miatt felmentési okot jelent).
Hol végződik a beszámíthatóság, és hol kezdődnek a gyilkosságba torkolló betegségek?

Hol végződik a beszámíthatóság, és hol kezdődnek a gyilkosságba torkolló betegségek?

Bolyky Orsolya elmondása szerint az emberölés mint a legsúlyosabb életellenes cselekmény ilyen szempontból szigorú kategória: sokszor annak ellenére is megállapítják a teljes beszámíthatóságot, hogy az illető valamilyen mentális zavarral küzd. Ennek oka, hogy ilyen erőszakos bűn elkövetésénél fokozottan elvárható, hogy az illető tudja, tiltott dolgot csinál, előre lássa tettei következményeit.

A másodpilóta készakarva okozta a Germanwings légitársaság Barcelona és Düsseldorf közötti menetrend szerinti járatának 2015. március 24-i katasztrófáját. Miért dönt úgy valaki, hogy saját magán kívül 149 embert is a pusztulásba vezet? Részletek!

Tehát a legtöbbször nem befolyásolják a beszámítási képességet a különböző személyiségzavarok, mint amilyen például az antiszociális személyiségzavar (akikben nincs empátia, képtelenek a szeretetre, erkölcsi normák betartására) vagy a borderline személyiségzavar (súlyos hangulatingadozás).
Akad azonban olyan betegség, amely szinte minden esetben automatikusan kizárja az illető beszámíthatóságát, és az ítéletben, a jelenlegi szabályok szerint, határozatlan időre kényszergyógykezelését rendelik el. Ez a skizofrénia. A betegek általában hallucinációktól, paranoid vagy bizarr téveszméktől szenvednek, amelyekhez gyakran szociális és foglalkozási zavarok is társulnak.
A statisztikák alapján a súlyos bűncselekmények többségét a büntetőjog szempontjából pszichiátriailag egészséges emberek követik el, más kérdés, hogy a klinikum hogyan ítélné meg mentális állapotukat. Ami leginkább jellemző rájuk az átlag alatti IQ és az alacsony iskolai végzettség.
A témáról Rihmer Zoltán, a téma szakértője a Magyar Nemzetben már korábban megírta, hogy 2013-ban 154 emberölés történt hazánkban, és az elkövetők közül csak néhányan szenvedtek súlyos pszichiátriai betegségben. Bolyky szerint ez az arány azóta stagnál, nincs nagy változás.
Forrás: MNO.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag