Koronavírus: többen küzdenek anorexiával, mint korábban

A koronavírus-járvány újabb, elsősorban a gyerekeket és a tinédzsereket érintő aggasztó következményére hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

A gyerekek és tinédzserek körében a pandémiával összefüggésbe hozhatóan 2020-ban jelentősen emelkedett az újonnan diagnosztizált anorexiás esetek száma - derül ki egy friss tanulmányból, ami a JAMA Network Open folyóiratban jelent meg.

anorexia nervona koronavírus-járvány
A koronavírus-járvány hatásai az élet minden területén érezhetők. Fotó: Getty Images

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat öt kanadai tartomány hat kórházára terjedt ki. Ezekben a járvány első hullámában összességében megduplázódott az anorexiás betegek száma, az anorexia miatti kórházi kezelések aránya pedig majdnem háromszor magasabb volt, mint a járvány előtti években - ismerteti a WebMD. (Ez az eredmény egyébként nagyjából összecseng az Egyesült Államokban és Ausztráliában hasonló témában készült tanulmányok adataival.)

Anorexia: az alattomos ellenség

Egy frissen publikált olasz kutatás szerint a koronavírus-járvány teremtette helyzet miatt az anorexiával és bulimiával kezeltek állapota szignifikánsan romlott . Ennek legfőbb oka, hogy a szigorú járványügyi intézkedések miatt egy ideig csak interneten keresztül tarthatták a kapcsolatot a velük foglalkozó szakemberekkel.

"Az újonnan anorexiával diagnosztizált fiatalok már a járvány előtt is testképzavarral , szorongással vagy egyéb mentális problémával küzdhettek, ám a világjárvány idején fordulóponthoz érkeztek" - nyilatkozta Holly Agostino, a montreali gyermekkórház evészavarokkal foglalkozó szakembere, a kutatás vezetője. Véleménye szerint a növekvő anorexiás esetszámok összefüggésbe hozhatók azzal, hogy a COVID-19 járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a gyerekek mindennapi rutinja, beleértve a rendszeres étkezést és testmozgást, a barátokkal való közös programokat és az alvást is. Agostino emellett azt is hozzáteszi, hogy mivel bizonyos mentális betegségek - például a depresszió - és a szorongásos zavarok fennállása gyakran összefüggésbe hozható az étkezési zavarok kialakulásával, az ezekre érzékeny és hajlamos gyerekek, tinédzserek egy részénél a meglévő mentális problémák felerősödése is hozzájárulhatott az anorexia kialakulásához.

Holly Agostino és munkatársai a 9-18 évesek körében - hat kanadai kórházban - 2020 márciusa és 2020 novembere között adminisztrált anorexiás eseteket vizsgálták. Az említett időszakban kapott adatokat összehasonlították a pandémia előtti évek adataival, 2015-ig visszamenőleg. Arra jutottak, hogy a járvány idején a tanulmányba bevont kórházakban havonta átlagosan 41 új anorexiás esetet diagnosztizáltak, míg a pandémia előtti években ez a szám 25 körül alakult. Emellett több újonnan anorexiával diagnosztizált gyerek szorult kórházi kezelésre.

A tünetek felismerhetők, de a szülőknek résen kell lenniük

A New York-i székhelyű, evészavarokkal foglalkozó szervezet, a National Eating Disorders Association közlése szerint a fiatal nők körülbelül 0,4 százaléka, míg a fiatal férfiak 0,1 százaléka szenved anorexia nervosában. A kóros soványsággal járó evészavar jellegzetes tünetei közé tartozik a súlygyarapodástól való rettegés, az elfogyasztott ételmennyiség és a bevitt kalóriák minimalizálása, a vágyott alak eléréséért folytatott drasztikus fogyókúra vagy túlzásba vitt testedzés, a testképzavar, lányoknál, illetve nőknél a menstruációs zavarok.

Az evészavarok kialakulásához idő kell, és mivel vannak ezekre utaló, figyelmeztető jelek, a szülőknek, a gyerekorvosoknak, illetve a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek időben fel kell ismerniük ezeket - tette hozzá Holly Agostino arra utalva, hogy a betegség korai diagnosztizálása életet menthet.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: