Könnyebben meghallják egymást a házaspárok

Egy új kutatás eredményei szerint az évtizedek óta együtt élő házastársak könnyebben kihallják partnerük hangját egy zsúfolt helyiségben.

A több mint 18 éve együtt élő házaspárok esetében nem meglepő jelenség azt is lehetővé teszi, hogy az emberek könnyebben figyelmen kívül hagyják partnerük hangját, ha nem arra szeretnének figyelni.

A kanadai Queen's Egyetem kutatói azt követően szolgáltak újabb bizonyítékkal a "koktélparti effektusra", hogy 23, negyvennégy és hetvenkilenc év közötti házaspárt vizsgáltak, akik legalább 18 éve házasok. A kísérletben az alanyokat arra kérték, hogy hallgassák meg három egyszerre beszélő ember hangját. Néhány tesztben a hangok egyike a házastársuké volt, a többiben idegeneké. Az alanyoktól mindegyik tesztben azt kérték, hogy csak az egyik hangra összpontosítsanak, és jegyezzenek meg bizonyos információkat.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor házastársuk hangját lehetett hallani, az alanyok könnyebben megjegyezték a kívánt információkat. Az alanyok ki tudták zárni a többi hangot, és nagyobb sikeraránnyal tudtak házastársuk hangjára összpontosítani.

Csak házastársunkat halljuk

Az is kiderült ugyanakkor, hogy amikor nem a házastársuk mondta a kulcsfontosságú információkat, az alanyok könnyebben ki tudták zárni a hangját, hogy az idegen hangra összpontosíthassanak. Még az idősebb házaspárok is, az öregedéssel természetesen megromlott , rendkívül jól észlelték házastársuk hangját. A házastárs hangjának kiszűrése a 60 éven aluliak esetében bizonyult a leghatékonyabbnak, mert az idősebb résztvevők nehezebben tudták figyelmen kívül hagyni partnerük hangját.

A kutatást vezető Ingrid Johnsrude szerint a hatás hátterében az állhat, hogy a régóta együtt élő házastársak annyira jól ismerik partnerük hangját, hogy sokkal könnyebben meg tudják különböztetni a körülöttük lévő más hangoktól. Így ha úgy érzik, hogy fontos információt közöl, könnyedén rá tudnak összpontosítani, ha viszont nem, könnyebben figyelmen kívül hagyják.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: