Hány napig maradnak életben a spermiumok?

A legtöbb dologhoz hasonlóan a gyermekvállalásnál is rendkívül fontos a megfelelő időzítés. Az ovulációs kalkulátor segítségével könnyen kideríthető, mikor tanácsos nekifeküdni az utódnemzésnek.

Huszonnyolc napos egy szabályos női ciklus, melynek első öt napja még a menstruációs időszak. Ez időszak alatt két ciklus megy végbe a nők szervezetében. A petefészekben lévő petesejt egy érési folyamaton megy át, és kialakul belőle, és a körülötte lévő sejtekből a tüsző, amely ösztrogént termel.
Gyermekvállalás szempontjából a legfontosabb ennek az időszaknak a 14. napja, amikor a tüsző megreped, és útjára bocsátja a petesejtet. Erről csak néhány, alig észrevehető jellel árulkodik a szervezetünk: néhány tized fokkal megemelkedik a testhőmérséklet, a legtöbben enyhébb fájdalmat, vagy furcsa, nehezen körülírható érzést tapasztalnak ilyenkor. Észrevehetőbb jelnek számít, hogy a méhnyak mirigyei által termelt váladék - az úgynevezett méhnyaknyák - sűrű fehérből áttetszővé válik, valamint a méhszáj megnyílik egy kicsit.

A terhesség jelei

A szervezet "jelzi" az új élet megjelenését, fejlődését. Furcsa, de ismert tény, hogy egyes nők már szinte a fogamzás pillanatától kezdve "érzik", hogy teherbe estek, hamarabb, mint azt bármilyen vizsgálati módszerrel igazolni tudnánk. Milyen jelei vannak a másállapotnak?

Fontos az együttlét időzítése, a kilökődés után ugyanis a petesejt nagyjából 24 óráig marad életben, míg a spermiumok akár 2-3 napig is életképesek, ez idő alatt pedig "türelemmel" várják a petesejt érkezését. Az ideális időpont kiválasztásával foglalkozik a természetes családtervezés, ami több számítási módszerrel teszi kiszámíthatóvá a termékeny napokat.

A gyermekvállalásnál is nagyon fontos az időzítés!

A gyermekvállalásnál is nagyon fontos az időzítés!

Az Ogino-Knaus-féle naptármódszer során a nőnek legalább egy évig fel kell jegyeznie amenstruációnapjait, majd a ciklusok közül a legrövidebbet kiválasztva határozza meg a termékeny időszak kezdetét és lezárását. A Billings-módszer alapja a petefészekben termelődő nyák figyelemmel kísérése, annak állaga ugyanis jelzi a peteérést. A Döring-féle hőmérőzéses módszer a korábban már említett testhőmérséklet-változást veszi alapul, vagyis azt, hogy a petesejt kilökődésétől a következő menstruáció kezdetéig néhány tizeddel emelkedik a test hőmérséklete. Ezen módszerek együttes használatát jelenti a Sensiplan - vagyis a Tüneti-hőmérőzéses módszer - amely több tünet együttes vizsgálatával kívánja a legpontosabban meghatározni az ovuláció időpontját.


A hölgyek ciklusa már egy egyszerű hasi ultrahanggal megállapítható, de a fogamzóképes időszakot némi naptárazással mi magunk is kiszámolhatjuk úgy, hogy az elmúlt, legalább féléves periódus során megfigyelt legrövidebb ciklus hosszából 19-et levonunk. A tilalmi idő végét úgy kapjuk meg, hogy a legrövidebb ciklus hosszából 11 napot levonunk.

Segítségünkre lehet továbbá az alábbi ovulációs kalkulátor is, ahol a legutóbbi menstruáció dátumát, valamint a ciklus átlagos hosszát megadva kaphatunk eredményt. Fontos, hogy az ovulációs kalkulátor átlagos adatokkal számol, így biztosan nem adhat mindenkinél pontos adatot. Kérjük, a kalkulátort ne használja fogamzásgátlási céllal.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag