Erre vágynak a férfiak és a nők

A férfiak és a nők is más szempontokat figyelembe véve választanak maguknak párt.

Párválasztás során a férfiak és a nők is más-más szempontok alapján válogatnának a jelöltek között. Több korábbi, nemi preferenciákkal foglalkozó kutatás szerint a férfiaknál fontosabbak a külső jegyek, míg a nőknél ez sok esetben másodlagos a férfiak nyújtotta anyagi biztonság mellett. Ez a különbség számos országban és kultúrában megfigyelhető és a társadalmi szerepek egyfajta evolúciós folyamataként magyarázható, amely szerint a fizikailag vonzó nő és az erős, magas társadalmi rangú férfi utódai is jobb esélyekkel indulhatnak az életben.

Társkeresés: a férfiak 80 százalékát két dolog érdekli A lényeg, hogy az érzelmek elsöprőek legyenek - akkor már jó lesz a kapcsolat is. Ennek a tévedésnek elsősorban a férfiak esnek áldozatul. Párterápiával foglalkozó szakemberek több racionalitást javasolnak társkeresésnél. Kattintson a részletekért!

Egy párkapcsolatokat vizsgáló hipotézis, az úgynevezett társadalmi szerep-elmélet szerint a férfiak és nők párválasztási preferenciáit az is alapvetően határozza meg, hogy milyen társadalmi csoportba tartozónak érzik magukat. De a nemi egyenlőség korában, a nő már a saját életszínvonalának fenntartására egyedül is képes, számít-e még mindig, hogy mennyit keres a férfi? Illetve számíthat-e a férfi számára, hogy milyen a nők fizetése? Ennek járt utána egy friss kutatás.

Számít, hogy mennyit keres a férfi?

A kutatást végző Lingshan Zhang és munkatársai számos nemzet bevonásával vizsgálták meg, hogy általánosságban mit várnak el partnerüktől a férfiak, és mit a nők. Több mint 2000 nő és 900 férfi töltött ki egy párválasztási preferenciákat taglaló kérdőívet, amelyben értékelniük kellett bizonyos képességeket és tulajdonságokat a másik nemben. Számot adhattak például arról, mennyire tartják vonzónak, ha a párjuk például ügyes szakács, rendben tartja a lakást, érzelmileg stabil, anyagilag rendezett, intelligens, vagy szereti a gyerekeket. Ezeket a pozitív tulajdonságokat fontossági sorrendbe is kellett rendezniük. Azt is megvizsgálták, hogy a kitöltők országában milyen mértékben érvényesül a nemi egyenlőség, illetve hogy egy egyedülálló nőnek mennyivel nehezebb a mindennapokban, mint egy férfinak.

A férfiak és a nők is más tulajdonságokat tartanak fontosnak párválasztáskor. Fotó: Getty Images
A férfiak és a nők is más tulajdonságokat tartanak fontosnak párválasztáskor. Fotó: Getty Images

Az eredmények azt mutatják, hogy a női és férfi párválasztási preferenciák továbbra sem változtak. Vagyis a nőkek fontosabb a partner társadalmi pozíciója és keresete, míg a férfiaknál jelentősebb szerepe van a külső tulajdonságoknak. Viszont nem csak a férfi várja el a párjától, hogy ügyes legyen a konyhában: a háztartáshoz köthető - főzés, takarítás, gyereknevelés - tulajdonságokat a két nem nagyjából ugyanolyan arányban tartotta fontosnak.

Azokban az országokban, ahol nagyobb az egyenlőség a nemek között, a férfiakat és a nőket is kevésbé érdekli, hogy mennyire van megtömve jövendőbeli partnerének a pénztárcája. Ez érthető, hiszen a jó keresetű nők kevésbé kiszolgáltatottak a párjuk anyagi helyzetének

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)