A mérgező párkapcsolat jelei

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hosszú ideje együtt élő párok kapcsolata minden bizonnyal harmonikus. Pedig nagyon sokan úgy élnek mérgező kapcsolatban, hogy még saját maguk sem tudnak róla.

Egy mérgező párkapcsolat során a felek nemcsak lelki, hanem testi sebeket is szerezhetnek. Mégis, az ilyen viszonyokat gyakran még a benne élők sem könnyen ismerik fel, hiszen a jelek nem feltétlenül egyértelműek. Éppen ezért az Amerikai Szexuális Egészségügyi Szövetség (ASHA) összeállított egy öt jelből álló listát, amelyből magunktól is könnyebben felismerhetjük, hogy kapcsolatunk a megfelelő úton halad-e.

Partnerünk figyelmen kívül hagyja a szexuális vágyainkat, érdeklődésünket

"A kommunikáció minden egészséges kapcsolat alapja, legyen szó akár párkapcsolatról, akár barátságról. Egy párkapcsolaton belül a kommunikáció minősége sokat elárul arról, hogy egészséges vagy mérgező viszony van-e a partnerek között" - mondja Dr. J. Dennis Fortenberry, az ASHA igazgatótanácsának tagja.

Hogy miként kommunikálunk egy párkapcsolatban a szexuális vágyainkról, szükségleteinkről egymással, és hogy a mondanivalónkra a másik fél hogyan reagál, valamint hogy milyen gyakran érezzük, hogy partnerünk figyelmen kívül hagyja a számunkra fontos dolgokat nagyon jól jelzi, hogy párkapcsolatunk rossz irányba fordult-e.

Nagyon sokan úgy élnek mérgező kapcsolatban, hogy még saját maguk sem tudnak róla
Nagyon sokan úgy élnek mérgező kapcsolatban, hogy még saját maguk sem tudnak róla

Partnerünk megaláz, manipulál bennünket különböző szexuális szituációkban

"Ha a partnerünk azt érezteti velünk, hogy nem normálisak, sőt őrültek vagyunk a szexuális vágyaink miatt, akkor ideje továbbállni ebből a kapcsolatból. Ez a jel valójában kapcsolódik az előzőhöz, hiszen összefügg a kommunikációval: megeshet például, hogy miután elmondtuk partnerünknek a vágyainkat, igényeinket, ő azokat hallva tagadja, hogy valaha is hallott volna olyasmikről, és érdeklődésünket természetellenesnek, nevetségesnek állítja be, megalázva bennünket. A partner nevetségessé tétele, megalázása nagyon fontos jele az egészségtelen kapcsolatoknak" - magyarázta Dr. Fortenberry.

Összefoglalva, teljesen normális, ha érdeklődünk új dolgok iránt, amelyeket ki is szeretnénk a párunkkal próbálni. Az is rendben van, ha nemet mondunk valami olyasmire, amit párunk szeretne, mi viszont kényelmetlenül éreznénk magunkat tőle. Nincs rendben viszont, hogy ha az elutasítás mellé még meg is alázzuk a társunkat, aki ettől úgy érezheti, hogy nincsen vele rendben valami.

Dr. Fortenberry szerint ez egyébként egy elég gyakori "taktika", amelyet gyakran mindkét fél előszeretettel használ egy mérgező, diszfunkcionális kapcsolatban.

Nem csupán a munkahelyi, de a párkapcsolati kiégésért is felelős lehet az állandó monotonitás. A kölcsönös tisztelet vagy a gyerekek összetartó erőt jelenthetnek ideig-óráig, tényleges megoldást azonban csak az hozhat, ha új impulzusokat, élményeket csempészünk a mindennapokba. Mikortól menthetetlen egy kapcsolat? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

A bizalom hiánya

Minden egészséges párkapcsolat alapja a bizalom. Dr. Fortenberry véleménye szerint, ha a partnereknek (vagy legalább az egyik félnek) nehezére esik megbízni a másikban, akkor nagy valószínűséggel mérgező kapcsolatban élnek.

A bizalomhiány pedig akár veszélyes is lehet: ha a felek nem őszinték egymáshoz, akkor ez gyakran vezethet párkapcsolati erőszakhoz.

A kompromisszum jó, a belenyugvás rossz

Az élet minden területén egészséges egyensúlyra kell törekedni, nincs ez másképp a párkapcsolatokban sem.

"Minden párkapcsolatban születnek kompromisszumok, ám ha folyamatosan csak az egyik fél igénye és érdeklődése érvényesül, amelybe a másik fél jobb híján csak belenyugszik, az nem igazán tesz jót egy kapcsolatnak" - mondja Dr. Fortenberry.

Szóval, ha azt vesszük észre, hogy a mi vágyainkat mindig alárendeljük társunk igényeinek, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy nem élünk egészséges kapcsolatban. Különösképpen, ha ezt a problémánkat megosztottuk a társunkkal, de ő ezek után is ugyanúgy viselkedik.

Elmosódik a határ szex és erőszak között

Szakértők szerint a durva szex és az erőszak között általában jól érzékelhető határ húzódik, aminek az alapja szintén a kommunikáció. Tehát, ha mi vagy a partnerünk kísérletezni szeretne valamilyen vadabb, extrémebb dologgal, akkor azzal még nincs baj, a lényeg, hogy a témáról nyílt és őszinte kommunikáció folyjon. A durvább szexuális együttlét csak akkor elfogadott, ha előtte átbeszélték a párok, és mindkét fél belegyezésével zajlik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra