A jó párkapcsolat csalhatatlan jelei

Egy program pusztán a közösségi oldalon mutatott aktivitást vizsgálva 86 százalékos pontossággal képes megállapítani, hogy adott személy párkapcsolatban él-e. Családi állapotunk a kutatók szerint jelentősen befolyásolják személyiségünket is.

Az ellentétek vonzzák egymást - tartja a sokat vitatott mondás, arról azonban már nem szól a fáma, hogy a felek meddig maradnak egymás ellenpólusai. Sokan észrevehetik magukon, hogy párjuktól átvesznek bizonyos szokásokat, szófordulatokat, sőt: egyes kutatások szerint személyiségünk is igazodik a partnerünkéhez. Legalábbis abban az esetben, ha elkötelezzük magunkat a másik mellett.

Nem csupán a munkahelyi, de a párkapcsolati kiégésért is felelős lehet az állandó monotonitás. A kölcsönös tisztelet vagy a gyerekek összetartó erőt jelenthetnek ideig-óráig, tényleges megoldást azonban csak az hozhat, ha új impulzusokat, élményeket csempészünk a mindennapokba. Mikor menthetetlen egy párkapcsolat? Cikkünkben foglalkoztunk a témával!

Olyanná válunk, mint a párunk

A Szentpétervári Egyetem a Szingapúri Egyetemmel karöltve készített egy algoritmust, amely képes megállapítani egy adott személyről, hogy párkapcsolatban van-e. Ehhez a személy aktivitását vizsgálja a legnépszerűbb közösségi oldalakon, figyelembe véve például, hogy milyen gyakran jelentkezik be, miről és milyen hosszan ír ki üzeneteket, illetve hogy milyen fotókat tölt fel magáról. Ezzel a bonyolult számítási módszerrel az algoritmus 86 százalékos pontossággal képes megállapítani egy adott személy családi állapotát akkor is, ha semmi konkrétumot nem árul el róla az oldalán. A kutatók ezzel azt a felvetést igazolták, hogy párkapcsolatban máshogy kezdjük el használni a közösségi médiát, ez pedig személyiségjegyeink megváltozásáról is árulkodik.

A párkapcsolatban élők egyre több dologban kezdenek hasonlítani egymásra
A párkapcsolatban élők egyre több dologban kezdenek hasonlítani egymásra

A tanulmány egyik társszerzője, Aleksandr Farseev szerint a tartós párkapcsolatban élők könnyen nyomon követhető nyelvi jelekkel is utalnak családi állapotukra. Az "én és te", "én és ő" helyett gyakrabban használják a "mi" és a "velünk" kifejezéseket. Ahogy nő elköteleződésünk a másik iránt, úgy lépünk túl egyre többször saját egónkon, és kezdünk el közösen gondolkodni a párunkkal. Ilyen esetben személyiségünk is hasonulni kezd a partneréhez - írják a tanulmányban. 

Párkapcsolatban jellemzőbb, hogy valamilyen új hobbi iránt kezdünk érdeklődni, például önkénteskedünk, vagy kipróbálunk egy új sportot. Emellett sajnos rossz szokások is ránk ragadhatnak, párkapcsolatban jellemzően kevesebb időt fordítunk a barátainkra, és szórakozni is másfelé járunk el. Nyelvezetünk is idomul a másikéhoz, a kutatók szerint azonban nemcsak az változik meg, hogy mit mondunk, hanem az is, hogyan. Valószínűleg tudat alatt is arra törekszünk, hogy megtaláljuk a közös hangot a másikkal, mivel hangszínünk is partnerünkéhez hasonlatossá válik egy idő után.


Az algoritmust híres emberek közösségi oldalain is tesztelték, érdekes eredménnyel: a volt amerikai elnökről, Obamáról például helyesen állapította meg a program, hogy nős, utódját, a szintén nős Trumpot azonban agglegényként azonosította. A tévedést a program fejlesztői azzal magyarázták, hogy Donald Trump általában nem saját maga kezeli a közösségi oldalait, így feltehetőleg valamelyik asszisztense személyiségjegyeit tapogatta le az algoritmus.

Forrás: Daily Mail Online

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag