4 dolog, ami tönkreteszi a házasságot

Az elmúlt évtizedek során különböző kutatócsoportok időt, energiát és egyéb forrásokat nem sajnálva próbálták meghatározni, mit rontanak el a párok, illetve min kellene dolgozniuk, ha együtt szeretnének maradni.

Egy amerikai párkapcsolati kutatóközpont tudósai több ezer párt figyeltek meg az elmúlt évtizedek során. Tapasztalataik nyomán az alábbiakat az Apokalipszis négy lovasának nevezték el - vagyis ezek azok a jelek, amelyek a házasság végét vetíthetik előre.

A másik lenézése, megvetése

Gúnyolódás, szemforgatás, szarkasztikus válaszok - ezek rendszeresítése a szakértők szerint szinte biztosan a kapcsolat végleges megromlásához vezet.

válás, párkapcsolati probléma, párkapcsolati válság, boldog házasság, boldogtalan házasság,
Ha a két fél lenézi és gyakran kritizálja egymást, hamar megromlik a kapcsolat. Fotó: 123rf

Kritizálás

Nem arról van szó, hogy ne tehetnénk szóvá, ha a párunk egyik-másik gondolatával nem értünk egyet, de ne bántsuk őt magát ezért. Például mondhatjuk, hogy "nem hiszem, hogy ez jó ötlet", de tartózkodjunk az "olyan rémes vagy, miért csinálod ezt velem már megint?" jellegű megjegyzésektől.

Túlzott védekezés és visszatámadás

Sokan hajlamosak vagyunk ezekre - főként veszekedések során -, de ajánlott ezen is változtatni, ha kapcsolatunk megóvása a cél.

Védőfal

Ha úgy teszünk, mintha a másik és az ő véleménye egy cseppet sem érdekelne minket, az is könnyen a kapcsolat végéhez vezethet.

A válás leggyakoribb okai Bár az utóbbi évtizedben sokat nőtt a házasságkötési kedv, több mint harmaduk még mindig válással végződik. Mi kell egy biztos alapokon álló házassághoz, és hogyan lehet megmenteni egy válás szélén lévő kapcsolatot? Ezekről kérdeztük a szakértőket. A cikket itt olvashatja el!

Ha szeretnénk ilyen esetekben megmenteni a házasságunkat vagy kapcsolatunkat, érdemes a fent említett dolgokat az alábbiakkal felváltani.

Empátia, odafigyelés

Örüljünk a másik sikereinek, és biztosítsuk együttérzésünkről akkor is, ha épp rossz dolgot mesél! Figyeljünk egymásra érzelmi és fizikai értelemben is! Nézzünk a másikra , ha hozzánk beszél!

Testbeszéd

Ha egymáshoz beszélünk, forduljunk is a másik felé! A fent említett párkapcsolati kutatóközpont alapítójának tanulmányaiból kiderült, hogy azoknak a pároknak, akik a beszélgetéseik legalább 90 százalékában egymás felé fordultak, hat év múlva is tartott még a házassága. Akik viszont a beszélgetés kevesebb mint harmadát töltötték egymás felé fordulva, elég hamar szétváltak.

párkapcsolat, házasság, boldogság
Odafigyeléssel, empátiával és őszinte beszélgetésekkel megmenthető a kapcsolat. Fotó: 123rf

Érdeklődés

Érdeklődjünk a párunk dolgai iránt, emlékezzünk a barátai és unokatestvérei nevére, a legfontosabb eseményekre (és ünnepeljük is meg azokat), és tudjunk egymás céljairól, félelmeiről is!

Kedvesség

A kedvesség fontosságát a hétköznapok során gyakran alulértékeljük. Pedig ez egy olyan alaptulajdonság, amelyet nem szabad kihagyni a számításból. Dolgozzunk rajta, hogy még több jusson belőle minden egyes napra! Nem kell nagy dolgokra gondolni - elég például, ha segítünk vacsorát készíteni, vagy csak nem mondjuk ki azt a félmondatot, amiről tudjuk, hogy a másiknak nagyon rosszul esne (és talán egy vitát is kiváltanánk vele).

Problémák megoldása

Próbáljuk meg mielőbb megoldani a problémákat! Beszéljünk a párunkkal, amint úgy látjuk, hogy mindketten megfelelő lelkiállapotban vagyunk hozzá. Ehhez persze nagyfokú kompromisszumkészség szükséges. Valamint jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy senki sem tökéletes - mi magunk sem és a párunk sem.

Forrás: dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: