+15° - +34°
Nincs front

Munkamánia: terhes kényszer, de van megoldás!

Sokan napi 10-12 órát töltenek a munkahelyükön, aztán otthon, miután a gyerekek lefeküdtek, újra leülnek a számítógép elé dolgozni. Munkamániás sorozatunk második része, tippekkel.

Az Anonim Alkoholisták mintájára Amerikában már évekkel ezelőtt létrejött az Anonim Workaholisták szervezete, ahol a munkamániások közös erővel és szakmai támogatással terelhetik egészséges irányba az életüket. A alapelveik bárkinek segíthetnek. Az önállóan gyógyulni kívánóknak pontokba szedtük, mire érdemes koncentrálni, hogy sikeresen szabaduljanak ettől a kényszertől.
 • Hallgatás: Mindennap szakítsunk időt meditációra és/vagy imádkozásra.
 • Rangsorolás: Döntsük el, mi a legfontosabb, mi élvez elsőbbséget. Néha ez azt is jelentheti, hogy nem csinálunk semmit! Igyekezzünk rugalmasak maradni, újra szervezni a prioritásainkat, ha éppen ez szükséges. Figyeljük a megszakításokat, visszaeséseket.
 • Helyettesítés: Ha új fába vágjuk a fejszénket, figyeljünk rá, hogy ne felejtsünk ütemtervünkből kirakni egy régi, az újjal egyenértékű tevékenységet.
 • Jó ütemterv, napirend: Ha leírjuk, megtervezzük, pontosan mit akarunk aznap megtenni, könnyebb belátni, ha a munka a többi dolog rovására megy.
 • Naplóírás: Az írás kitisztítja a gondolatainkat, és segít rálelni a munkamániánk valódi okára. Elősegíti az önállóságot, mivel akkor is írhatunk, ha épp senkivel nem tudunk beszélni. Ha beszélgetünk valakivel, megválogatjuk a szavainkat, szépítjük a rossz tulajdonságainkat, negatív gondolatainkat. A naplónkat megoszthatjuk másokkal, de nem kell megosztanunk senkivel, így könnyebben vagyunk teljesen őszinték.
 • Szórakozás: Szánjunk egy kis időt a szórakozásra is, így gátolva meg a non-stop munkát. Nem hagyjuk, hogy a szórakozás bármiféle munkába menjen át.
 • Összpontosítás: Próbáljunk meg egyszerre egy dologgal foglalkozni.
 • Iram: Kényelmes iramban dolgozzunk és pihenjünk, mielőtt kifáradnánk. Hogy emlékeztessük magunkat, mielőtt hozzákezdünk valami újhoz, mindig ellenőrizzük az "energiakészleteinket". Nem hagyjuk, hogy bármi is felhúzzon minket, így kevesebbet kell lazítanunk.
 • Pihenés: Ne engedjük, hogy nyomást gyakoroljanak ránk, és mi se tegyük ezt másokkal.
 • Meditáció, autogén tréning: Először nehéz és kellemetlen nyugodtan, csendben ülni egy helyben. Ha gyakoroljuk lecsillapítani a fejünkben áramló állandó fecsegést, az fokozatosan az elme békéjéhez vezethet. Ez a békesség egyfajta enyhítő, gyógyító ellentét az izgalommal és a rohanással szemben. A meditáció megengedi, hogy megtapasztaljuk, milyen is elszigetelve lenni a félelmektől, a bizonytalanságoktól és a haragtól, dolgoktól amelyek a munkakerüléshez vagy épp a megszállott munkamániához vezetnek. Megújultunk, most már visszatérhetünk mindennapi életünkhöz egy új, kiegyensúlyozott módon.
 • Elfogadás: Fogadjuk el az erőfeszítéseink eredményeit, bármik is azok, bármennyi időbe telnek. Tudatosítsuk, hogy a türelmetlenség, a rohanás és a tökéleteshez való ragaszkodás csupán a gyógyulásunkat lassítja. Legyünk türelmesek az erőfeszítéseinkkel, mert tudjuk, hogy az út, mely az új élet felé vezet, még sok gyakorlást kíván. A kínos helyzetek vicces oldalát is lássuk, könnyebb megszabadulnunk aggodalmainktól.
 • Kérdezni és kérni: Valljuk be a gyengeségeinket, hibáinkat. Be kell látnunk, hogy nem kell mindent egyedül megcsinálnunk, inkább kérjünk segítséget a társainktól, kollégáinktól.
 • Kiegyensúlyozottság: Tartsuk egyensúlyban életünkben a munka fontosságát, és a családi, baráti kapcsolatok ápolását, a pihenést.
 • Élj a mának!: Próbáljuk meg az élet minden pillanatát megélni. A móka és a pihenés alapvető eszközei a gyógyulásnak. Amikor mellőzzük a munkát, egy kis játékosság, vagy épp egy előre meg nem tervezett, cél nélküli tevékenység miatt, rájövünk, hogy az élet több mint a munka. A szórakozás és a móka segít, hogy a jelenben éljünk, és ne a messzi jövőben járjunk.
 • Olvassunk!: Az irodalom az információnak, tapasztalatoknak, az erőnek és a reménynek a forrása. A mindennapi rendszeres olvasás jobban megérteti velünk az igazságot, és kiterjeszti a látókörünket. Ez létfontosságú lehet fejlődésünk szempontjából, és meggyorsítja gyógyulásunk menetét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag