Így hat ránk a Facebook-profilunk

Nő az önbecsülésünk, ha sokszor nézzük magunkat a Facebookon, viszont motiválatlanná tesz minket a feladataink elvégzésében - áll a legújabb kutatásban.

Önértékelésünket növeli, motivációnkat azonban csökkenti a rendszeres Facebookozás - áll a legújabb tanulmányban. Pszichés szempontból ezért kettős hatása van a közösségi oldal böngészésének a Wisconsini Egyetem kutatása szerint, melynek eredményeiről a HVG is beszámolt. A szakemberek arra keresték a választ, hogy miként hat a Facebook a hétköznapi viselkedésünkre.
A kutatás során a válaszadóknak pozitív és negatív mellékneveket kellett társítaniuk olyan fogalmakkal, mint az "én" és a "magam". A kutatók kimutatták, hogy a saját profiljuk csupán ötpercnyi nézegetése után is jelentősen megnőtt a válaszadók önbecsülése. Ezt követően azonban egyszerű kivonási feladatokat kaptak, a kutatók pedig a számolás tempója és pontossága alapján értékelték, mennyire motiváltak a szereplők arra, hogy jól teljesítsenek a kihívást nem jelentő feladatban.
Az önbecsülést növeli, de a teljesítményünket csökkenti a Facebook

Az önbecsülést növeli, de a teljesítményünket csökkenti a Facebook


A profiljukat korábban nézegetők jóval több hibát követtek el ezen a feladaton, mint a kontrollcsoport, így a vizsgálat eredménye értelmében az önbecsülést javította ugyan a böngészés, de kevésbé tesz motiválttá a feladatok végrehajtására, így tovább javítsanak az önértékelésükön.

Lehangol a Facebook

A University of Michigen pszichológiával foglalkozó kutatói két héten keresztül, naponta öt alkalommal szondázták a közösségi oldalakat bújók hangulatát. Olyan kérdéseket tettek fel, mint például: "hogy érzi magát ebben a pillanatban?", "mennyire érzi most magányosnak magát?", "mennyit használta a Facebookot a legutóbbi kérdésünk óta?". Ezek segítségével igyekeztek feltérképezni a kedélyállapot és a Facebook-használat közti lehetséges összefüggéseket. A kutatók arra jutottak, hogy a közösségi oldal használata és a rossz közérzet között ok-okozati összefüggés sejthető. Társas igényeink kielégítése mellett ugyanis könnyen féltékenykedésbe csaphat át a Facebook-profilok böngészése, amikor távolabbi ismerőseinket, korábbi osztálytársainkat és hasonló, kevésbé szoros kapcsolatainkat láthatjuk, amint éppen életük jelentősebb mérföldköveiről - új karrier, esküvő, gyerek, stb. - számolnak be a nagyvilágnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag