Az unalom ezért lehet egészséges

HáziPatika

Az Academy of Medical Discoveries című szaklapban jelent meg a tanulmány, amely szerint az unatkozás serkentheti a kreativitást és a produktivitást.

A kísérletben, amelyről a tanulmány szólt, a résztvevők egyik felének először egy igen unalmas cselekvésben kellett részt venniük - konkrétan egy tál babot kellett szín szerint szortírozniuk. Később, mikor kreativitást igénylő feladatot kaptak, ők teljesítettek jobban. A feladat az volt, hogy olyan ürügyeket találjanak ki egy késés megmagyarázására, amely nem tünteti fel rossz színben azt, aki próbálja vele kimenteni magát.

Felfedezték az unalom ötödik típusát

Az unalom bonyolultabb, mint hinnénk. A szakértők már eddig is négy válfaját különböztették meg, most pedig az ötödik típusát is felfedezték. Az eredmény az iskolai és munkahelyi koncentrációs zavarokban szenvedő embereken segíthet. Kattintson a részletekért!

Sandi Mann pszichológus, a The Upside of the Downtime: Why Boredom Is Good című könyv szerzője szerint ez az eredmény egyáltalán nem meglepő - az unalom ugyanis valójában a legkevésbé sem negatív dolog. Szerinte az unalom tulajdonképpen egyfajta idegi igény a stimulációra, amelyet ha elménk nem kap meg, akkor megteremti magának. Ilyenkor születnek a leginkább kreatív és revelatív gondolataink, amelyek tulajdonképpen az unalomban gyökereznek.

Az unatkozás, illetve a vele járó álmodozás emellett segíthet egy kicsit kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, ami kifejezetten jót tesz a mentális egészségünknek. Amikor tényleg a világon semmi nem foglalja le az agyunkat, nincs semmilyen aktivitás, megoldandó feladat, akkor a szervezetünk rengeteg stressztől és feszültségtől megszabadul, ez pedig nagyon egészséges. Ugyanakkor Mann szerint fontos, hogy az unalmat ne keverjük össze a relaxálással. A szándékos lazító cselekvések, mint a jóga vagy a meditáció, nem számítanak unatkozásnak, még ha kissé ingerszegénynek érezzük is őket. Az unalom azt jelenti, hogy nem ér minket semmiféle stimulus.

Az unatkozás serkentheti a kreativitást és a produktivitást is
Az unatkozás serkentheti a kreativitást és a produktivitást is

Felejtsük otthon a mobilunkat!

Ha valóban "unalmi állapotba" szeretnénk kerülni, akkor válasszunk valami olyan tevékenységet, amely csak nagyon minimális vagy egyáltalán semennyi koncentrációt nem igényel. Ilyen a séta egy teljesen ismert útvonalon, a csukott szemmel üldögélés, úszás a medencében oda és vissza. Közben hagyjuk az elménket teljesen szabadon kóborolni, ne szóljon zene, ne figyeljünk semmire, ne törődjünk semmivel.


És persze: ne legyen nálunk telefon. Szakértők szerint az, hogy a telefon állandóan a kezünkben van, és nézegetjük, használjuk, nem hagy minket unatkozni, ami miatt aztán igazán jól kikapcsolódni, szórakozni sem tudunk.  Legjobb, ha egyszerűen néha otthon hagyjuk a telefonunk, és akkor sem vesszük elő, ha a buszra várunk, vagy egy unalmas megbeszélésen ülünk. Ilyenkor egyszerűen csak engedjük agyunkat szabadon forogni - magunk is meg fogunk lepődni, milyen briliáns gondolatok jutnak majd eszünkbe.

Forrás: Time

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktornő, ne haragudjon, hogy újraírok, mert pár órával ezelőtt írtam Önnek arról, hogy utoljára 16 évesen unatkoztam, aztán rengeteg évtizedekig nem, és most 50 évesen igen, megint unatkozok, pedig van család, munka, sok!!, meg utazás, színház, ilyesmik. És mégis van ez az unalomérzés, ami rossz, és kb két hete jelentkezett, és egyre esősebb, és mondják, hogy ez lehet, hogy hormonoktól történik, mert a mensesem már oda, de én ezt nem tudom, hogy unalmat hormonok csinálnának. De most eszembe jutott az is, hogy kb 2 év óta valahogy nem érzem, hogy szeretnek. Van jó családom, és tudom, hogy szeretnek, mondják is, de régen ezt éreztem, most meg mintha csak tudnám. És én magam is csak ésszel szeretek, tehát tudom, mit kell tenni, hogy a másik szerteve érezze magát, de nem érzem a szeretetet magamba, csak tudom. Nem tudom, persze, hogy hol éreztem, amikor még éreztem, de a régi érzésemnek meg a mostani tudásomnak érzem a különbségét, és nem túl jó. Nem érzem szeretve magam, és én sem érzek szeretetet, csak tudom, hogy szeretem a gyerekeimet, férjem.A rossz érzéseket érzem, a jót nem. Hová tűnt a szeretetérzésem, és hogyan kaphatnám vissza? Válaszát köszönöm. Unatkozó

Kedves Kérdező! Nekem nem unalomnak, nem szeretet tudásnak és nem átélésnek olvashatól a sorai. Inkább a vágy hiányát érzem. Minden megszokott. Nem vágyik a férjére, mint férfira, nem vágyik a színház új darabjára, kirándulásra stb. A vágy o...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos idő várható kevés fátyolfelhővel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag