Döbbenetes számok a szerencsejáték-függőkről

Legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma az elmúlt 3 év során.

Három év alatt többszörösére nőtt a szenvedélybetegnek tekinthető játékosok száma a 2018-as szerencsejáték-függőségi térkép alapján, és különösen veszélyeztetettnek számít a 15-17 év közötti korosztály - írja a Világgazdaság.

A lakosság 4 százaléka függő

A Szerencsejáték Zrt. által 2018 nyarán felvett adatok alapján - a kutatásban összesen 4 ezer, 15 év feletti személyt kerestek meg, 2 ezret online, további 2 ezret pedig személyesen - a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek, 10 százalék a mérséklet rizikófaktorú, míg 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik. Ez azt jelenti, hogy a felnőttek több mint negyede veszélyeztetett játékos. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok nagyobb részének, 41 százaléknak nem okoz problémát a szerencsejáték, 28 százalékuk pedig azt mondta, nem hódol a szerencsejáték okozta örömöknek.

Háromszorosára nőtt a játékfüggők száma
A lakosság 4 százaléka szerencsejáték-függő. Fotó: 123rf

Veszélyben a fiatalabb korosztály

A 15-17 év közötti fiatalok játékszokásainak vizsgálatából kiderült, hogy a fiatalok 4 százaléka küzd a betegséggel, és 25 százalékuk veszélyeztetett - 14 százalék mérsékelt, 11 százalék pedig alacsony rizikófaktorú veszélyeztetettnek számít. A fiatalabb játékosok függőségi helyzete fenyegetőbb a felnőttekénél, mert ellentétben a 18 év felettiekkel, többségük - 58 százalék - egyáltalán nem játszik, akik viszont igen, azok nagyobb arányban lesznek játékfüggők.

Akik 18 év alatt kapcsolatba kerültek valamilyen játékkal, azok 69 százalékának okoz ez valamilyen problémát, míg a felnőtteknél ez az arány 43 százalék.

A legtöbb ember manapság tisztában van a függőségi betegségek veszélyeivel, ennek ellenére a függők száma évről évre növekszik. De miért lesznek az emberek függők? Kattintson!

Több mint 300 ember lehet függő

Az elmúlt években jelentősen romlott a társadalom játékfüggőségi helyzete a legújabb adatok szerint, hiszen a 2015-ös felmérésben a 15 évesnél idősebbek 1,34 százalékánál volt kimutatható a szerencsejáték-függőség, míg a 2018-as adatok alapján ez a felnőtt és a 15-17 éves lakosság körében is 4 százalékra ugrott. Ez azt jelenti, hogy a három évvel ezelőtti nagyjából 100-120 ezer fő helyett ma Magyarországon már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek.

A veszélyeztetett játékosok aránya is nőtt: míg 2015-ben a 15 év felettiek 17 százaléka tartozott az alacsony, vagy mérsékelt rizikófaktorú csoportba, tavaly a felnőttek 27 százaléka, a 15-17 éves fiataloknak pedig a 25 százaléka.

Adósságok, megromló kapcsolatok

A függőség negatívan befolyásolja a szenvedélybetegek életét: a bűntudat, lelkiismeret-furdalás érzése a legjellemzőbb probléma, amit minden harmadik játékfüggő megtapasztal. Emellett komoly probléma az anyagi helyzet romlása, adósságba veri magát a függők negyede, hogy kielégítse szenvedélyét, egészségügyi problémáról, depresszióról, stresszről pedig a függők majdnem ötöde számolt be.

A játékfüggőség a társadalmi kapcsolatokra is negatívan hat: a házastársi, élettársi kapcsolat megromlásáról 17 százalék, a közeli hozzátartozókkal való viszony romlásáról 14 százalék beszélt, 8 százalékuk pedig állását is elvesztette a függőség miatt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)