Veszélyes tévhitet cáfol a gyerekorvos

Ha valaki a koronavírus terjedése miatt tavasszal elhalasztotta gyermeke védőoltásának beadatását, azt érdemes még a tanév megkezdése előtt pótolnia - figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Nem kell attól sem tartani, hogy az oltások legyengítik a szervezetet, ezáltal veszélyt jelentenének a járvány második hullámában.

Mint ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, ugyan sokan várták a koronavírus-járványtól, hogy végleg elfojtja az oltásellenes mozgalmakat, ám úgy tűnik, éppen ellenkező hatást vált ki: egyre többen kérdőjelezik meg a védőoltások hatásosságát és szükségességét. Rengeteg tévhit kering az oltások és a koronavírus kapcsán, egy ilyen például, hogy a vakcinák legyengítik a gyerekek immunrendszerét, és így fogékonyabbá teszik őket a koronavírus-fertőzésre. Ezt az Inforádió műsorában cáfolta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

"Jobb a drága oltás, mint a fertőzés terheit viselni" Az iskolakezdés kapcsán egy súlyos megbetegedést okozó, ugyanakkor védőoltással megelőzhető fertőzésre figyelmeztetnek szakemberek. Bár az invazív meningococcus betegség itthon csupán néhány tucat esetben fordul elő évente, az érintett gyermekek gyógyulási esélyei igen borúsak. Részletek itt.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy éppen a vakcinák mellőzésével teszik ki veszélynek a szülők a gyermekeket. "A koronavírus lezajlásában a védőoltások nem befolyásolnak semmit, fordítva viszont annál inkább"- hangsúlyozta Póta György. A kórokozók ugyanis - legyen szó akár a koronavírusról, akár a tél közeledte miatt másik féltucat járványt kiváltó felső légúti vírusról - mind gyengítik az immunrendszert, ezzel pedig teret engednek az egyébként védőoltással megelőzhető betegségeknek.

Tévhit, hogy a kötelező és ajánlott védőoltások legyengítik az immunrendszert. Fotó: Getty Images
Tévhit, hogy a kötelező és ajánlott védőoltások legyengítik az immunrendszert. Fotó: Getty Images

A nem megfelelő átoltottság közösségi járványokhoz vezethet

A HGYE elnöke szerint az elhalasztott oltásokat érdemes még a szeptemberi közösségbe kerülés előtt beadatni, különösen a kanyaró, a mumpsz és a bárányhimlő elleni védőoltásokat, amelyek könnyen okozhatnak közösségi járványokat nem megfelelő átoltottság esetén. És ugyan majd csak később lesz aktuális, de dr. Póta György tanácsolja, hogy az influenza elleni védőoltást is minél többen kérjék idén. Véleménye szerint ugyanis egészen biztos, hogy a COVID-19 és influenza kettőse más betegségek kiváltásában nagy szerepet játszhat.

Ugyan nem kötelező, de érdemes lehet a Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás két típusa, valamint a hányással és hasmenéssel járó rotavírus -fertőzés ellen is beoltatni a csecsemőket, kisgyerekeket, hiszen ezek a betegségek is komoly járványt okozhatnak egy közösségben. A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni vakcinát is tanácsos kérni (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), a rovarok ugyanis ősszel a legaktívabbak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: