Végezheted komposztban, tűzijátékban vagy bakelitlemezként, de akár Föld körüli pályára is állíthatják a hamvaidat

Van, aki a temetéssel engedi el, más inkább otthon tartja, hogy minél közelebb tudhassa magához. Mindannyian máshogy gyászolunk, egy biztos: komoly lelki munkát és rengeteg időt kell arra szánni, ha egy szerettünk elvesztése után egészséges emberként akarunk tovább élni. Ha pedig saját magunkról van szó, akár már életünkben választhatunk egy sor rendhagyó temetési szertartás közül.

Egyre gyakoribb, hogy akit veszteség ér, hazaviszi és otthon tárolja szerette hamvait. Bár ennek nyilvánvalóan financiális okai is vannak – egy temetés ma már akár milliós költségeket is róhat a hozzátartozókra –, mégsem feltétlenül ez a legjobb választás. A hazai temetkezési szervezetek ezért közös edukációs kampányt indítanak, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat. A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében nem biztos, hogy megvan a közös búcsú átélésének lehetősége, nincs ugyanis szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak elbúcsúzhatnának az elhunyttól. Az urna otthoni tárolása ráadásul veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására – hangsúlyozzák közleményükben. Korábbi meglátásuk szerint pedig még a gyászfeldolgozást is megakaszthatja, ha valaki otthon tárolja hozzátartozója hamvait.

temetés, urna
A temetés a gyászfeldolgozás része. Fotó: Getty Images

Van, akinek ez jelent megnyugvást

„Aki így tesz, lényegében elodázza az elengedést. Ez ugyanakkor nem feltétlenül rossz, hiszen, ha a jó emlékek felidézését segíti az urna látványa, az is okozhat egyfajta megnyugvást” – mondja Tóth Gábor Ákos arra a kérdésre, hogy segíti vagy inkább hátráltatja-e a feldolgozást, ha valaki hazaviszi a hamvakat, és adott esetben mindennap látja az urnát a kredencen. A gyászterapeuta – aki íróként is régóta foglalkozik az elmúlás témakörével – ugyanakkor hangsúlyozza: akkor van baj, ha az urna a hiányra, az elmulasztott közös dolgokra emlékeztet, s ezzel az egyébként is jelenlévő lelkifurdalást erősíti. A temetőbe járás rutinjánál mindenképpen szorosabb marad a kapcsolat, mert az emlékezés nem kötődik bizonyos jeles napokhoz.

Hogy mégis miért választja valaki ezt a megoldást? A szakember szerint van, akinek megnyugtató, hogy a közelében, biztonságban tudja az elhunyt földi maradványait. Másoknak ugyanakkor az ad megnyugvást, ha sírban vagy az urnatemetőben tudja a hamvakat, mert rettegne attól, hogy az otthonában baleset éri az urnát. „És persze, az itt maradottak gondolkodása szerint ez a halottnak is "kellemesebb", mint a rideg, esős temetőkertek szomorúsága, elhagyatottsága” – fogalmaz Tóth Gábor Ákos. Elmondása szerint az is előfordulhat, ha a naponkénti szembesülés már a lelkifurdalást táplálja, akkor az elengedés lezárását az jelentheti, ha úgymond száműzi a hamvakat a temetőbe.

A jelölt sírhely egyre kevésbé fontos a ma emberének, és ez nem pusztán gazdasági szempontok eredménye. Már más, picit természetesebb lett a halálhoz, a veszteséghez való viszonyunk. Kevésbé tabu már ez a téma, így nincs társadalmi elvárás kifelé gyászolásra – állítja a szakember.

Nincs általános recept

A gyászterapeuta szerint a feldolgozásra nincs, és nem is lehet recept, hiszen egy végleges tényt kell elhelyeznünk a saját, naponta változó lelkivilágunkban. Nem úgy tudjuk elengedni az elhunytat, ha mindenáron megpróbáljuk őt elfelejteni, ez nem is sikerülhet. Emlékezzünk rá, és lehetőleg a boldog, szép pillanatok jussanak eszünkbe az elhunytról. „Fontos még, hogy ne képzeljük azt: az elhunyt bármit is elvár tőlünk, mert ez megmérgezheti a vele való kapcsolatunkat" – emeli ki a szakember. Tapasztalata szerint az esetek többségében egy év elég szokott lenni arra, hogy a gyászidő leteltével teljes lényünkkel visszatérjünk a megszokott életünkbe. Amikor azonban a gyász önállósul és valaminek elfoglalja a helyét az életünkben, szükség lehet külső segítségre.

Hogy a lassú, hosszas szenvedést követő halálesetet vagy a hirtelen tragédiát könnyebb-e a túlélőknek feldolgozni, nyilván ez is egyedi: „a sok évnyi közös "munka" az elkerülhetetlen vég tudatában éppen hogy a megkönnyebbülést erősítheti, az alaposabb felkészülést és gyors lezárást, míg a villámcsapásszerű távozás a sors igazságtalanságát és az elvarratlan szálak okozta űrt eredményezheti. Utóbbi esetben annyi vigaszunk marad csupán, hogy az elhunyt nem szenvedett.”

Életünk során a gyászt számos formában átélhetjük: a gyerekek gyászolhatják szüleik válását, egy feleség a férje halálát, egy tinédzser egy kapcsolat végét, vagy akár egy háziállat elvesztését. A haláleset minden bizonnyal életünk egyik legmegrázóbb eseménye, különösképp, ha egy szerettünket veszítjük el. Ezt az időszakot egy svájci pszichiáter, Kübler-Ross leírása alapján a szakemberek 5 szakaszra osztják fel: tagadás, düh, alkudozás, depresszió, majd végül az elfogadás. A sorrend nem mindenkinél ugyanaz, és nem is valamennyien éljük meg mind az öt szakaszt egy veszteség során.  

A feszültség nyomása átmenetileg enyhül a sírástól, a múlt történéseinek felemlegetésétől, a közös visszaemlékezésektől. Erre szervezték meg régen a különféle gyászszertartásokat, a siratást, a tort és a halotti misét. Napjainkra azonban elveszítettük a búcsúzás, a halottról való beszélgetés kultúráját – állítja egyik korábbi cikkünkben Hajós Anett pszichológus, aki szerint a gyász gyógyít. Segít ugyanis a fájdalom, a veszteség feldolgozásában, integrálásában. Ha pedig nem végzed el a szükséges a gyászmunkát, az nem csak az életed adott szakaszát terheli meg, hanem további sorsodra is mély hatást gyakorolhat.

urna, hamvak
Sokféle megoldás van a temetésen kívül is arra, ha nem akarod az urnát otthon tárolni. Fotó: Getty Images

Kilőhetnek az űrbe, de végezheted plüssmackóban is

A földi maradványok elhelyezésére egyébként már számos lehetőség közül, akár előre választhatunk. A környezettudatosabbak - akik halálukkal sem akarják terhelni a környezetet (egy hamvasztás nagyjából megegyezik egy ember átlagos havi háztartásienergia-felhasználásával) - végezhetik egyszerűen komposztként. Szintén rendhagyó a hajós temetés, amely során a hagyományos helyett természetes úton lebomló urnát használnak, és azt eresztik a vízbe. Szétszóratást lehet kérni a nagyobb temetőkben, de a hozzátartozók dönthetnek úgy is, hogy ők maguk szórják szét a hamvakat, akár a saját kertjükben. Némiképp bonyolultabb eljárás, de a természetes vizekbe, például a Balatonba vagy a Dunába temetkezés is egy lehetőség, ehhez a vízügyi hatóság engedélyét kell kérni. Az emlékerdő fáinak gyökereinél pedig egy természetes úton lebomló, komposztálódó urnában a földbe helyezik el a hamvakat. A facsemeték felcseperedve akár megnyugvást is adhatnak a hozzátartozóknak: mondhatjuk ugyanis, hogy az élet nem szűnt meg, csak átalakult.

Az egyik magyar temetkezési vállalat sokféle rendhagyó szertartást kínál fel. Halálod után a hamvaidat bakelit lemezbe préseltetheted, töltényhüvelybe vagy tűzijátékba töltve kilövetheted, de mesterséges korallzátonyként is funkcionálhatsz a tenger mélyén. Ha a szél szárnyára bíznád a dolgot, hőlégballonról is szétszórhatnak. Sőt, hamvaidat kilöveted az űrbe, ahol akár az idők végezetéig keringhetsz a Föld körül. Ha pedig ez túl extrém, választhatod azt is, hogy hamvaidat egy plüssmackóba töltsék. A végső akaratnak tehát tulajdonképpen csak a pénztárca szabhat határt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Az ország északi tájain derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősebben felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, ezek kialakulási esélye az idő előrehaladtával egyre inkább csökken. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből, de még több helyen lesznek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra