Van, ahol eltörlik a nulladik órákat

A napokban aláírt törvény értelmében Kalifornia állam felső tagozatos osztályaiban nem kezdődhet a tanítás reggel 8, a középiskolákban pedig fél 9 előtt. Az intézményeknek három évük lesz arra, hogy ennek a változásnak megfelelően alakítsák az órarendeket.

Fontos győzelemnek értékelik ezt a törvényt a "start school later" (kezdődjön később a tanítás) nevű mozgalom támogatói, akik évek, sőt, évtizedek óta sürgették már a változást a tankerületekben - írja a Daily Mail.

tanítás, tanulók, diákok, iskola, tanóra, nulladik óra,
tanítás, tanulók, diákok, iskola, tanóra, nulladik óra,

A későbbi kezdés előnyei

Már több tanulmány is kimutatta, hogy a későbbi iskolakezdés jó hatással lehet a diákokra: jobban részt vesznek az órákon, kevesebbet késnek, nem alszanak el a tanórák alatt, és akár a jegyeik is javulhatnak. Ezen kívül a későbbi iskolakezdés csökkentheti a depresszió és adrogfüggőségkockázatát is a tinédzserek körében.

Bajok, amelyeket a kialvatlanság okoz - részletek!

Egy tavalyi jelentés szerint aktívabbak az órákon és jobb jegyeket kapnak azok a diákok, akik legalább nyolc órát alszanak éjszakánként. Ezt azonban kevesen mondhatják el magukról: a felsősök 60, míg a középiskolások 70 százaléka kialvatlan. Ez nemcsak iskolai teljesítményüket befolyásolja, hanem komoly pszichés és fizikai problémákhoz is vezethet.

Nem mindenki örül a változásnak

A kaliforniai tanárok és iskolakerületi illetékesek közül azonban sokan arra figyelmeztetnek, hogy a törvény miatti változások rengeteg pénzbe kerülnek majd, ugyanis meg kell változtatniuk a például az iskolabuszok menetrendjét, és a dolgozóknak is többet kell majd fizetniük - ugyanis továbbra is lesznek olyan diákok, akik a szüleik munkaideje miatt ugyanolyan korán érnek majd be az iskolába, mint eddig.

Mások egy 2016-os Seattle-i döntésre hívják fel a figyelmet: az ottani iskolakerület ugyanis 7:50-ről 8:45-re változtatta a tanítás kezdetét a felső tagozatosoknál és a középiskolákban, ami átlagosan 34 perccel több alvást jelentett a diákoknak éjszakánként. A szakértők szerint viszont ebből nem következett automatikusan, hogy jobb jegyeket is kaptak volna.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés