Több mint 21 ezren halasztják az iskolakezdést

Ha éretlenül kezdi a gyermek az iskolát, annak hosszabb távon súlyos következményei lehetnek.

Összesen 21 353 kérelem érkezett be idén az Oktatási Hivatalhoz (OH) a január 18-ai határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében - tudta meg a Népszava. A lap szerint a hivatal a kérelmek jelentős részét, nagyjából 98 százalékát el is fogadta.

Az iskolakezdés ezért okozhat szorongást Akár állandósuló szorongásos zavarokat is kiválthat elsős diákoknál az iskolakezdés. Lássuk, mit tehetnek a szülők a probléma megelőzése, kezelése érdekében a szakember szerint.

Érdemi tájékoztatást sem kap a szülők egy része

Az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain még 2019-ben változtatott az Orbán-kormány, a módosítások pedig 2020 január elsején léptek életbe. Ekkortól már nem az óvodák és a szülők dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskolára, vagy még egy évet maradjon az óvodában. Ha ezt szeretnék, a szülőknek kérelmet kell benyújtani az Oktatási Hivatalhoz, ahol elbírálhatják az igényt. A módosítással az volt a cél, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma, ami sikerült ki, hiszen 2019-ben még mintegy 30 ezer gyermek esetében kértek halasztást a szülők.

Több mint 21 ezren kértek iskolahalasztást. Fotó: Getty Images
Több mint 21 ezren kértek iskolahalasztást. Fotó: Getty Images

Az eljárást számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. A Szülői Hang Közösség nemrégiben publikált felméréséből az is kiderült, a kérelmek elbírálása nem egységes, az OH megyénként másként jár el: van, ahol szigorúbb, máshol enyhébb szempontok szerint döntenek. Az esetek 11 százalékában a szülőket meg sem hallgatták részletesen, ami nagyobb arányú visszautasításokhoz vezetett. A szülők egy része megfelelő tájékoztatást sem kaphat az ügymenetről.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)