Nő a családtámogatások összege

A GDP jelenlegi 4,6 százalékáról két éven belül 5 százalékra nő a családtámogatások összege. Cél, hogy 30 ezernél is többel nőjön a születendő gyerekek száma.

A családtámogatások növekedésével azt szeretnék elérni 2030-ra, hogy akik gyermeket vállalnak, több mint két gyermekben gondolkodjanak; erre szeretnék biztatni a magyar fiatalokat - hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Rámutatott: ha a jelenlegi tendenciák maradnak, akkor belátható időn belül a munkaképes lakosság jelentősen csökken Magyarországon. Ezért szeretnék több mint 30 ezerrel növelni a megszületendő gyermekek számát - jelezte a miniszter, aki hangsúlyozta: minden olyan fiatalt támogatni szeretnének, aki gyermeket vállal és akar nevelni.

A terhességmegszakítások száma folyamatosan csökken, de a helyzet korántsem szívderítő. Különösen a szegénysorban élő és alacsonyan iskolázott nők esnek át abortuszon, pedig elkerülhetnék ezt a nagy testi, lelki és társadalmi terhet jelentő beavatkozást. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Százmilliárdos keret

Százmilliárd forint lehet a gyermekvállalást ösztönző akcióterv jövő évi költsége. Ezt az összeget a GDP-növekedés ki tudja termelni, átcsoportosításra nem lesz szükség - mondta Lázár. Ismertetése szerint "az egyedi életpályákat érintő intézkedések", vagyis amelyet azok a szülők kapnak, akik vállalják a második vagy harmadik gyereket, 2018. január 1-étől lesznek érvényesek. Ezek felülről nyitott kasszák, akár 30-40 milliárd forintos tételt is jelenthetnek - mondta. Hozzátette: a szintén 2018-tól életbe lépő diákhitel-csökkentés és a jelzáloghitel egy részének állami átvállalása is több tízmilliárdos tétel lehet, emellett a bölcsődebővítésre is több tízmilliárd forintot fordíthatnak.

A támogatások célja, hogy a magyar fiatalok nagy családban gondolkozzanak
A támogatások célja, hogy a magyar fiatalok nagy családban gondolkozzanak

A parlament 2018-ig határozta meg a kétgyermekes családok adókedvezményét. Az a kérdés, hogy 2019 után mi fog történni: bővíteni fogják a kétgyermekes és a háromgyermekes családok adókedvezményét is - mondta. Jelezte, hogy a támogatások döntő részét magyarországi lakóhelyhez kötik, a babakötvény esetében azonban a magyar állampolgársághoz. A tárcavezető azt ígérte: a kormány még számos lépésre szánja el magát, amivel növelni szeretné a családbarát környezetet.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályairól elmondta: egyeztetni kell, hogy a jelenlegi korhatár marad-e, ez szakmai kérdés. Meg kell nézni, hányan jelentkeztek, akik emiatt estek ki a kedvezményből. A miniszter nem zárta ki az esetleges változtatást. Lázár János szólt arról is, hogy a kormány támogatta, hogy ötvenezer forintos nyugdíjkiegészítést kapjon havonta az a szülő, aki 20 éve folyamatosan ápolási díjat kap, mert súlyosan beteg gyermekét otthon gondozza.

Az intézkedés jelenleg 500 embert érint, évente néhány 100 millió forintot jelent, de az érintett szülőknek biztonságot ad, és elismeri ápoló, gondozó munkájukat - közölte. A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a nyugdíjbiztosítási főigazgatóságot az államkincstárba integrálja. Mint mondta, az elmúlt fél év-egy év tapasztalatai cáfolják, hogy a háttérintézmények megszüntetése, átszervezése veszélyeztetné a magyar állam működését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)