-3° - +7°
Kettős front

10+10 millió: ki vállalja be a 3. gyereket?

A nagy érdeklődést kiváltó családi otthonteremtési program eddig nem látott kedvezményt nyújt a harmadik gyereket nevelő és vállaló családoknak. Vajon tényleg a pénzen és a lakhatáson múlik a nagycsalád? Valóban a vissza nem térítendő 10 milliótól fognak megszületni a vágyott gyerekek? A kérdést szakértőknek és olvasóinknak is feltettük: az éremnek, úgy tűnik ez esetben is minimum két oldala van...

Évente egyszer biztosan mindenki találkozik a KSH "gyásztáviratával" a lapok címoldalán: Fogy a magyar. A népesség csökkenése az elvándorlás, az élve születések csökkenése és a halálozás növekedése miatt pedig sehogy sem akar megállni. A fogyás akkor állna meg, ha a házaspárok két gyereket vállalnának, a harmadik gyerek viszont már a népességnövekedést biztosítaná.
A 2011-es népszámlálás szerint a családok legnagyobb csoportját, 36 százalékát még mindig az egygyermekesek adják, számuk megközelítette a 969 ezret. A gyermek nélküli családok száma és aránya ettől alig maradt el. Csak minden ötödik családban neveltek két gyermeket, számuk nem érte el a 600 ezret. A nagycsaládosnak számító három vagy annál több gyermekesek hányada együttesen 8 százalék volt. Ezekben a családokban él a gyermekek több mint 20 százaléka.

A gond pedig nem a gyerekvállalási kedv megcsappanásával van


Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesület (NOE) elnöke szerint a magyarok igen gyerekszeretőek és a fiatal párok többsége több gyereket is szeretne: "Amikor fiatalok a szülők, akkor átlagosan- statisztika szerint - 2,5 gyereket vállalnának, de ahogy idősödnek, a tervezett gyerekekből nem születik meg csak átlag 1,5 - vagy annyi se. Ennek oka nemcsak abban keresendő, hogy nő a válások száma és ma már az együtt maradó párok száma is csökken, hanem a gazdasági-jogi környezetben is.

A CSOK a harmadik gyerek vállalására ösztönöz

A CSOK a harmadik gyerek vállalására ösztönöz

"Mi amúgy is terveztük a harmadik gyereket, de így 1-2 évvel előrehozzuk. Szerintem jó ez a lehetőség" - Alida, kétgyerekes anyuka.

"Tegyük fel, hogy a hajlandóság megvan, a szülők vágynak egy harmadik vagy negyedik gyerekre, akkor az államnak azon kell dolgoznia, hogy mindent megtegyen a vágyott gyermekek megszületéséért: legyen ösztönző adókedvezmény, elérhetőbb gyermekfelügyeleti rendszer stb. A lakhatás óriási probléma egy többgyerekes család életében. Két gyerekkel még úgy-ahogy el lehet lenni egy másfél szobás lakásban, de a harmadik gyerek már nem fér el az emeletes ágyon, muszáj költözni. Csakhogy a kisgyerekes családok az albérletpiacon elég nagy hátránnyal indulnak, mert a tulajdonosok nem szívesen adják ki ingatlanjukat nagycsaládosoknak. Akinek nincs szülői segítsége, vagy tartaléka, annak is nagy segítséget jelent ez a támogatás" - hallottuk Székely Hajnalkától.

Miért a harmadik gyereket kapacitálja a jogszabály?


Véleménye szerint könnyebb kedvezményekkel és támogatásokkal a kétgyermekeseket ösztönözni arra, hogy lépjenek át a háromgyermekesek táborába, mint az egygyerekeseknek háromra ugrani. "Azoknak, akik eleve tervezték, hogy a következő években bővül a család, de halogatták, mert nem volt lehetőségük továbbmozdulni az adott lakásból, vagy azt gondolták, hogy még 10 évig gyűjtögetnek, hogy egy szobával nagyobb lakás árát összegyűjtsék, nekik már nem kell tovább várniuk" - adja tudtunkra.

"Én attól tartok, hogy a CSOK bevezetésével az állam pont a rászorulókon nem segít megint. Most is, mint eddig, a tehetősebbek tudják azokat a kritériumokat teljesíteni, amit előírtak. Én nem gondolom, hogy egy háromgyerekes család a saját ellátásán kívül tudna még egy tízmilliós hitelt is fizetni" - Timi, egygyerekes anyuka.Sokan csak ezzel a konstrukcióval tudnak kiköltözni egy panelból, hiszen a legtöbb család nem rendelkezik a lakásvásárláshoz szükséges önerővel. Vidéken pedig akár hitelfelvétel nélkül is, a 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból fel lehet húzni egy kisebb házat (ha olcsó a telek), vagy hozzáépíteni egy meglevőhöz. Székely Hajnalka hozzáfűzi, hogy óriási igény volt a piacon a kiszámítható, alacsony kamatú hitelek iránt, hogy ne olyan hitelezésekbe szaladjanak bele a családok, aminek nem tudni, mi lesz a vége. A 10 milliós hitelt ezért garantált és maximált 3 százalékos kamatra, 25 évre lehet felvenni.

40 éves anyukák, jöjjetek!


A NOE elnöke szerint az otthonteremtési program módosításai követik az idők szavát, vagyis azt, hogy egyre több nőnél kitolódik az anyaság ideje: a 2009-ben megszűnt szociálpolitikai támogatásban előírt 35 éves maximum korhatárt a törvényhozó felemelte 40-re, eddig a korig lehet gyermeket bevállalni a támogatáshoz. További újdonság, hogy a jogszabály már a magzati kortól gyermeknek ismeri el a babát, tehát már a terhesség 90. napján el lehet kezdeni az ügyintézést, nem kell megvárni a szülést. Székely Hajnalka szerint 40 év felett a 3. gyermek vállalásának sikere bizonytalanabb, de ha már útban van a baba, (háromgyerekeseknél már nincs felső korhatár)akkor is el lehet indítani az igénylést.

"3 gyermekünk van, én nem fogjuk kérni egyik 10 milliót sem, rengeteg az utánajárás, sok a saját költség, hitelt meg nem szeretnénk a meglévő ingatlanhitelünk tetejébe. Nem segítség, hanem mézesmadzag, vajon hányan dőlnek be neki..." - Mariann, 3 gyerekes anyuka.Csak a jómódúbbakat fogja segíteni a CSOK?


Olvasóink közül is sokan úgy gondolják, hogy a CSOK nem azokon fog segíteni, akik a leginkább rászorulnának. Székely Hajnalka ezzel nem ért egyet, hiszen a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak nincs jövedelmi feltétele. "Hogy a hitelt ki, milyen feltételekkel kapja meg, az a bankoktól függ, és azt se felejtsük el, hogy akinek alacsony a jövedelme, az jóformán semmilyen hitelre nem számíthat, ha nincs önereje. Ez a konstrukció azoknak jelent megoldást, akik 10 év alatt se tudnának összerakni 10 millió forint önerőt, miközben az ingatlanárak továbbra is emelkednek."

Információ:

A jogszabály módosításai a Magyar Közlönyben jelentek meg.
Összefoglaló a 2016-os CSOK-ról, ide kattintva található.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag