10+10 millió: ki vállalja be a 3. gyereket?

A nagy érdeklődést kiváltó családi otthonteremtési program eddig nem látott kedvezményt nyújt a harmadik gyereket nevelő és vállaló családoknak. Vajon tényleg a pénzen és a lakhatáson múlik a nagycsalád? Valóban a vissza nem térítendő 10 milliótól fognak megszületni a vágyott gyerekek? A kérdést szakértőknek és olvasóinknak is feltettük: az éremnek, úgy tűnik ez esetben is minimum két oldala van...

Évente egyszer biztosan mindenki találkozik a KSH "gyásztáviratával" a lapok címoldalán: Fogy a magyar. A népesség csökkenése az elvándorlás, az élve születések csökkenése és a halálozás növekedése miatt pedig sehogy sem akar megállni. A fogyás akkor állna meg, ha a házaspárok két gyereket vállalnának, a harmadik gyerek viszont már a népességnövekedést biztosítaná.
A 2011-es népszámlálás szerint a családok legnagyobb csoportját, 36 százalékát még mindig az egygyermekesek adják, számuk megközelítette a 969 ezret. A gyermek nélküli családok száma és aránya ettől alig maradt el. Csak minden ötödik családban neveltek két gyermeket, számuk nem érte el a 600 ezret. A nagycsaládosnak számító három vagy annál több gyermekesek hányada együttesen 8 százalék volt. Ezekben a családokban él a gyermekek több mint 20 százaléka.

A gond pedig nem a gyerekvállalási kedv megcsappanásával van


Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesület (NOE) elnöke szerint a magyarok igen gyerekszeretőek és a fiatal párok többsége több gyereket is szeretne: "Amikor fiatalok a szülők, akkor átlagosan- statisztika szerint - 2,5 gyereket vállalnának, de ahogy idősödnek, a tervezett gyerekekből nem születik meg csak átlag 1,5 - vagy annyi se. Ennek oka nemcsak abban keresendő, hogy nő a válások száma és ma már az együtt maradó párok száma is csökken, hanem a gazdasági-jogi környezetben is.

A CSOK a harmadik gyerek vállalására ösztönöz

A CSOK a harmadik gyerek vállalására ösztönöz

"Mi amúgy is terveztük a harmadik gyereket, de így 1-2 évvel előrehozzuk. Szerintem jó ez a lehetőség" - Alida, kétgyerekes anyuka.

"Tegyük fel, hogy a hajlandóság megvan, a szülők vágynak egy harmadik vagy negyedik gyerekre, akkor az államnak azon kell dolgoznia, hogy mindent megtegyen a vágyott gyermekek megszületéséért: legyen ösztönző adókedvezmény, elérhetőbb gyermekfelügyeleti rendszer stb. A lakhatás óriási probléma egy többgyerekes család életében. Két gyerekkel még úgy-ahogy el lehet lenni egy másfél szobás lakásban, de a harmadik gyerek már nem fér el az emeletes ágyon, muszáj költözni. Csakhogy a kisgyerekes családok az albérletpiacon elég nagy hátránnyal indulnak, mert a tulajdonosok nem szívesen adják ki ingatlanjukat nagycsaládosoknak. Akinek nincs szülői segítsége, vagy tartaléka, annak is nagy segítséget jelent ez a támogatás" - hallottuk Székely Hajnalkától.

Miért a harmadik gyereket kapacitálja a jogszabály?


Véleménye szerint könnyebb kedvezményekkel és támogatásokkal a kétgyermekeseket ösztönözni arra, hogy lépjenek át a háromgyermekesek táborába, mint az egygyerekeseknek háromra ugrani. "Azoknak, akik eleve tervezték, hogy a következő években bővül a család, de halogatták, mert nem volt lehetőségük továbbmozdulni az adott lakásból, vagy azt gondolták, hogy még 10 évig gyűjtögetnek, hogy egy szobával nagyobb lakás árát összegyűjtsék, nekik már nem kell tovább várniuk" - adja tudtunkra.

"Én attól tartok, hogy a CSOK bevezetésével az állam pont a rászorulókon nem segít megint. Most is, mint eddig, a tehetősebbek tudják azokat a kritériumokat teljesíteni, amit előírtak. Én nem gondolom, hogy egy háromgyerekes család a saját ellátásán kívül tudna még egy tízmilliós hitelt is fizetni" - Timi, egygyerekes anyuka.Sokan csak ezzel a konstrukcióval tudnak kiköltözni egy panelból, hiszen a legtöbb család nem rendelkezik a lakásvásárláshoz szükséges önerővel. Vidéken pedig akár hitelfelvétel nélkül is, a 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból fel lehet húzni egy kisebb házat (ha olcsó a telek), vagy hozzáépíteni egy meglevőhöz. Székely Hajnalka hozzáfűzi, hogy óriási igény volt a piacon a kiszámítható, alacsony kamatú hitelek iránt, hogy ne olyan hitelezésekbe szaladjanak bele a családok, aminek nem tudni, mi lesz a vége. A 10 milliós hitelt ezért garantált és maximált 3 százalékos kamatra, 25 évre lehet felvenni.

40 éves anyukák, jöjjetek!


A NOE elnöke szerint az otthonteremtési program módosításai követik az idők szavát, vagyis azt, hogy egyre több nőnél kitolódik az anyaság ideje: a 2009-ben megszűnt szociálpolitikai támogatásban előírt 35 éves maximum korhatárt a törvényhozó felemelte 40-re, eddig a korig lehet gyermeket bevállalni a támogatáshoz. További újdonság, hogy a jogszabály már a magzati kortól gyermeknek ismeri el a babát, tehát már a terhesség 90. napján el lehet kezdeni az ügyintézést, nem kell megvárni a szülést. Székely Hajnalka szerint 40 év felett a 3. gyermek vállalásának sikere bizonytalanabb, de ha már útban van a baba, (háromgyerekeseknél már nincs felső korhatár)akkor is el lehet indítani az igénylést.

"3 gyermekünk van, én nem fogjuk kérni egyik 10 milliót sem, rengeteg az utánajárás, sok a saját költség, hitelt meg nem szeretnénk a meglévő ingatlanhitelünk tetejébe. Nem segítség, hanem mézesmadzag, vajon hányan dőlnek be neki..." - Mariann, 3 gyerekes anyuka.Csak a jómódúbbakat fogja segíteni a CSOK?


Olvasóink közül is sokan úgy gondolják, hogy a CSOK nem azokon fog segíteni, akik a leginkább rászorulnának. Székely Hajnalka ezzel nem ért egyet, hiszen a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak nincs jövedelmi feltétele. "Hogy a hitelt ki, milyen feltételekkel kapja meg, az a bankoktól függ, és azt se felejtsük el, hogy akinek alacsony a jövedelme, az jóformán semmilyen hitelre nem számíthat, ha nincs önereje. Ez a konstrukció azoknak jelent megoldást, akik 10 év alatt se tudnának összerakni 10 millió forint önerőt, miközben az ingatlanárak továbbra is emelkednek."

Információ:

A jogszabály módosításai a Magyar Közlönyben jelentek meg.
Összefoglaló a 2016-os CSOK-ról, ide kattintva található.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag