Mit jelez, ha csúnyán ír a gyerek?

Intő jel lehet, ha egy óvodáskorú gyermek szinte sosem szeretne rajzolni, sőt, egyáltalán nem is fog ceruzát a kezébe. Ilyen esetekben felmerülhet a diszgráfia gyanúja.

A diszgráfia a tanulási zavarok egy formája, amely gyenge íráskészséggel jár. Nem azonos a diszlexiával, habár a két probléma nem ritkán együttesen jelentkezik. Óvodában már a szakszolgálatok logopédusai is felfigyelhetnek a diszgráfia előjeleire, a korai felismerés pedig segíti, hogy a gyerekek kezelése, fejlesztése minél hamarabb megkezdődhessen.

A diszgráfiás gyermeknek szakszerű segítségre van szüksége
A diszgráfiás gyermeknek szakszerű segítségre van szüksége. Fotó: iStock

Előfordulhat persze, hogy a zavarra csupán az iskolában derül fény. Jellemző tünet a betűk vagy akár szótagok összecserélése, kihagyása írás közben, ahogy a ly és j megkülönböztetése is gyakran nehézséget okoz. Sokszor rendezetlen az íráskép is: a gyermek által leírt szöveg csúnya, mi több, egyenesen olvashatatlan lehet. Nem tudja betartani a füzet vonalvezetését, hektikus a szavak közötti távolság, de még az azonos betűk formája is különböző lehet.

Fontos leszögezni, hogy a diszgráfia kezelése szakszerű segítséget igényel. Kifejezetten káros, ha az érintett gyermek írási képességét kizárólag másoltatással vagy diktálással próbálják javítani. A témáról bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)