Miért van Budapesten anyatejhiány?

A begyűjtött anyatej négyszeresére lenne szükség ma Budapesten, mondta el a HáziPatika.comnak az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. Miért nem adnak le szívesebben tejet az anyák? Mi akadályozza őket? Fontos információk következnek minden édesanya számára.

"Az elmúlt évben Budapesten 116 anya adott le anyatejet, amelyet 7 kórház koraszülött osztályára és 212 otthon gondozott csecsemő részére juttatunk el" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórházon belül működő budapesti Anyatejgyűjtő Állomás vezetője, amely a teljes fővárosi anyatejadást és -igénylést irányítja. A számok sajnos csökkenő tendenciát mutatnak: 2015-ben az Állomás tájékoztatása szerint még 131 anya adott le anyatejet, 2014-ben pedig 162. És ahogy Tasi Zsuzsanna hozzáteszi: "Az igénylők mindig jóval többen voltak, mint az anyatejadó anyák."

Vagyis egyfelől sikeresnek mondható a törekvés, hogy felhívják az anyák figyelmét arra, miszerint akkor is van lehetőségük babájuk anyatejes táplálására (kiváltva vagy legalábbis kiegészítve az egyébként tökéletesen elfogadható, de az anyatej élettani előnyeivel teljes mértékben ma még nem rendelkező tápszereket), ha valamilyen okból ők maguk nem képesek rá. A kérdés inkább az, hogy sok anya miért nem adja le a tejét a gyűjtőállomásnak akkor sem, ha van feleslege. Ráadásul úgy, hogy még fizetnének is érte!

Túl azon, hogy megfelelően táplálja a babát, az anyatej jó hatással van a csecsemő bélflórájára és így immunrendszerére is. Folyamatosan kutatják továbbá, hogy milyen élettani előnyöket hozhat még magával az anyatej. Nemrég például kiderült, hogy bizonyos ráktípust okozó sejtekkel is képes felvenni a harcot. Olvassa el vonatkozó cikkünket itt!

Mostanában szült budapesti anyákkal is beszélgetve próbáltuk felfejteni az okokat. Az egyik fontos összetevőnek tűnik, hogy sokan nem tudják, hogy már relatíve kis mennyiséget is le lehet adni: napi 100 ml többlettej esetén már érdemes lehet jelentkezni, hiszen a fővárosban 200 ml anyatejért is házhoz mennek (heti háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken). Ahogy pedig Tasi Zsuzsanna kiemeli, egy koraszülöttnek 200 ml anyatej akár háromszori étkezést is jelenthet.

Adómentes jövedelem

Az Anyatejgyűjtő Állomás - akár beviszik hozzájuk az anyák, akár ők szállnak ki érte - csak frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet vesz át, és literenként 2700 forint adómentes jövedelmet fizet érte havi összesítést követően. Egy anya naponta maximálisan 800 ml anyatejet adhat - de csak akkor, ha átesett a szükséges kivizsgálásokon.

Tapasztalataink szerint ez utóbbi követelmény döntő jelentőségű, ha meg akarjuk érteni, miért nem él ma több (erre egyébként alkalmas) anya a lehetőséggel. Sokan úgy érzik ugyanis, hogy túl sok helyre kell elmenniük, hogy megkapják az alkalmasságot igazoló papírt, márpedig saját csecsemőjük gondozása mellett erre már nem marad idejük és energiájuk.

Anyatejet adni kívánó anyáknak tüdőszűrésen, HIV, Wa- és székletvizsgálaton, valamint bőrvizsgálaton kell részt venniük. Tény, hogy ez így soknak tűnik, de a vér HIV- és Wa-szűrését a legtöbb anyánál már a várandósság alatt elvégzik, a bőrt a védőnő is ellenőrizheti (de ha ezeknél vizsgálat szükséges, akkor az Anyatejgyűjtő Állomás is segíthet gyors elvégzésükben), a székletvizsgálathoz szükséges minta pedig otthon is levehető: ehhez bármely családtag kérhet eszközt a háziorvostól.

Sok anya érzi úgy, hogy lehetne könnyebb is az anyatej leadása
Sok anya érzi úgy, hogy lehetne könnyebb is az anyatejadás

A tüdőszűrésre viszont kétségtelenül extra időt kell szakítaniuk az anyáknak, de úgy láttuk, hogy elsősorban nem is az a problémájuk a vizsgálattal, hogy időigényes. Ahogy egy édesanya, aki mindkét koraszülött gyermekét részben a gyűjtőállomástól kapott anyatejjel táplálta, elmondta nekünk: "szerintem sokkal több anyatejadó lenne - és így több rászoruló baba is jutna hozzá -, ha a tüdőszűrést kivennék a kötelező vizsgálatokból. Sok anyuka mondta nekem is, hogy tudna és szívesen adna is, de nem akarja magát megsugaraztatni." Noha a félelem a sugárterheléstől egy csecsemőt gondozó anya részéről érthető, ebben az esetben teljesen felesleges: a szoptató anyákra, anyatejük minőségére és így saját gyermekük egészségére ugyanis a tüdőszűrés semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

Egy budapesti édesanya, aki 6 hónapig volt hivatalos anyatej-leadó, mindehhez még a következőket tette hozzá: "A gyűjtéshez mindig kaptam üvegeket - kaptam volna mellszívót is, de aztán lett sajátom. Mindig jött egy szimpatikus és nagyon kedves, tisztelettudó kolléga a tejért házhoz, legtöbbször az általában kiszámítható időintervallumban. Kaptam többször a babának ajándékot, de természetesen a kifizetett összegek is jól jöttek. Szóval, én mindenkit csak buzdítok, hogy adjon le!"

Nem minden baba fogadja el

A másik oldalon pedig ott állnak az anyák, akik szeretnének anyatejhez jutni. Ők a csecsemő 8 hónapos koráig igényelhetnek ingyenesen anyatejet. Vény szükséges hozzá, amelyet szakorvos, háziorvos vagy gyerekorvos is felírhat. Ha az anya bármilyen okból nem tudja anyatejjel táplálni gyermekét, például mert babája koraszülött, mert nincs vagy nincs elegendő teje, esetleg van, de nem adhat, mert valamilyen ezt ellehetetlenítő gyógyszert szed, akkor jogosult anyatejre. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha van is elegendő anyatej az elosztóban (de mint láttuk, Budapesten sajnos nem ez a helyzet), egy anya szigorúan csak akkora mennyiséget kaphat, amennyit felírt neki az orvosa.

A koraszülött gyermekeit más anyatejével nevelő édesanya, aki a HáziPatika.comnak nyilatkozott, kiemeli: "a védőnő sem rá-, sem lebeszélni nem akart erről, csak elmondta a tényeket, így azt is, hogy nem minden baba fogadja el más tejét. Szerencsére nálunk mindkét babó szívesen fogadta." Ő is érzékelte ugyanakkor, hogy több anyatejadó anyára volna szükség, hiszen mint elmondta: "hetente kétszer jutunk csak hozzá, és akkor is változó mennyiségben: 250-800 ml-hez alkalmanként. Ez néha csak 1-2 evésre elég, néha egy egész napra."

Mindez igen nagy felelősséget ró a védőnőkre is: tapasztalataink szerint ugyanis (bár az Anyatejgyűjtő Állomás is igyekszik plakátjaival, kiadványaival felhívni rá a figyelmet) a legtöbben, akár adni, akár kapni szeretnék az anyatejet, ma tőlük értesülnek a lehetőségről.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)