Megviselte a nőket az elmúlt év

A felmérések szerint világszerte rosszabb lett a nők egészsége.

A koronavírus-világjárvány második éve világszerte jobban megviselte a nőket, mint a járvány első éve – írta a CNN a Gallup felmérésére hivatkozva. Az országokat 2021-re vonatkozóan öt kategóriában pontozták a nők által a következő kérdésekre adott válaszok alapján: általános egészség, orvosi ellátás és megelőzés, mentális egészség, biztonság és alapvető szükségletek, mint az élelmiszer és a lakhatás. Azt találták, hogy a nők globális egészségügyi indexének összesített pontszáma 2021-ben egy ponttal alacsonyabb (a 100-ból mindössze 53 pont) volt, mint 2020-ban.

női egészség, koronavírus-járvány
Szakértők szerint a világjárvány gazdasági és pszichikai hatásai a nőket jobban érintették. Fotó: Getty IMages

A nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel mondták azt is, hogy 2021-ben nem volt elég pénzük az élelmiszerre, ez az arány a 2020-as 34 százalékról 2021-ben 37 százalékra emelkedett. E mellett a nők 2021-ben stresszesebbek, aggódóbbak, szomorúbbak és dühösebbek voltak, mint az elmúlt évtizedben bármikor – derült ki a felmérésből.

A nők az egészségügyi menedzserek

A globális női egészségügyi indexben a gazdagabb országok összességében jobban szerepeltek, mint az alacsony jövedelműek. Olyannyira, hogy a magas és alacsony jövedelmű országok pontszámai közötti különbség 2020 és 2021 között majdnem megduplázódott.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint a világjárvány gazdasági és pszichológiai terhei a háztartásokon csapódtak le, amelyek nagy része a nőket érintette. "A nők gyakran az egészségügyi menedzser szerepét töltik be családjukban. És általában ők az utolsók a sorban, ha orvoshoz kell fordulni” – nyilatkozta a lapnak egy szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: