Kemény kritikát kapott a francia abortuszjog a Vatikánból

Az egyetemes jogok korában nem létezhet az emberi élet megszüntetésének joga – reagált a Pápai Életvédő Akadémia a francia törvényhozás lépésére, amellyel az abortuszhoz való jog bekerült az alkotmányba hétfőn.

Mint azt megírtuk, Franciaország a világon elsőként foglalta alkotmányba hétfőn a terhességmegszakításhoz való jog védelmét. A Pápai Életvédő Akadémia hangoztatta, hogy a katolikus egyház számára az élet védelme nem ideológia, hanem valóság. „Olyan emberi valóság, amely az összes keresztényt érinti, éppen azért, mivel keresztények és emberek” – olvasható a szervezet közleményében. Ferenc pápa egyik korábbi beszédét idézve arra is rámutatnak, hogy az élet kultúrája nem kizárólag a keresztény örökség része, hanem mindenkié, aki a testvéri kapcsolatok építésén fáradozva elismeri minden ember értékét, akkor is, amikor az törékeny és szenved.

Pápai Életvédő Akadémia
A Pápai Életvédő Akadémia bioetikai kérdésekkel foglalkozik az élet védelmét szem előtt tartva. Fotó: Getty Images

A vatikáni székhelyű Pápai Életvédő Akadémiát 1994-ben II. János Pál pápa hozta létre. Az intézmény bioetikai kérdésekkel foglalkozik, amelyek középpontjában az élet védelme áll. Az akadémia segítséget nyújt a pápai államnak a nemzetközi tudományos élettel, az egyetemekkel, kutatóközpontokkal való kapcsolattartásban. Februárban a testület rendes tagja lett Karikó Katalin biokémikus, a BioNTech gyógyszeripari vállalat Nobel-díjas volt alelnöke. Mostani közleményével a tudományos testület a francia püspöki kar állásfoglalását erősítette meg, miszerint az abortusz életellenes merényletnek számít, melyet nem lehet kizárólag a női jogok szemszögéből látni. „Sajnálatos, hogy a kérdésben folytatott vita nem érintette a gyermeküket megtartani akaróknak szánt támogatást” – jegyezte meg a Pápai Életvédő Akadémia.

Az akadémia felhívást intézett a kormányokhoz és az összes vallási közösséghez: azon dolgozzanak konkrét lépésekkel, hogy a jelenlegi történelmi korszakban az élet védelme élvezzen abszolút elsőbbséget a béke és a társadalmi igazságosság érdekében. A közlemény egyetemes hozzáférést szorgalmaz az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Leszögezi továbbá, hogy a kiemelten nehéz élethelyzetekben olyan jogi eszközöket kell biztosítani, amelyek mindenekelőtt a gyengébbek és sebezhetőek védelmét szolgálják. Az akadémia szerint az élet védelme az emberiség első számú célja, amelyet kizárólag háború- és szakadásmentes világban lehet elérni, az emberi személy és a testvériség szolgálatában álló technológiával és iparral. Az akadémia kulturális és oktatási cselekvést sürget annak érdekében, hogy a jövőbeli generációk elsajátítsák a szolidaritásra, a gondozásra, a befogadásra való hajlamot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra