Jobban gyógyul a szabadon hagyott seb?

Sokan azért nem használnak sebtapaszokat, mert úgy tudják, hogy szabadon hagyva jobban gyógyul a sérülés. Ezzel azonban csak a gyógyulást lassítják és fertőzéseket is kockáztatnak.

Közeleg a nyár, a gyermekek is egyre több időt tölthetnek a szabadban, és bár a kinti mozgás nagyon jót tesz az egészségüknek, a felhőtlen játék könnyen sérülésekkel végződhet. Kisebb-nagyobb sebeket persze nem csak a gyerekek - és nem csak jó időben - szerezhetnek, a megfelelő sebkezelés azonban mindenkinél és mindenkor ugyanolyan fontos. Sokan úgy tartják, hogy a sebet nem tanácsos lefedni, mert a szabad levegőn gyorsabban gyógyul. Ezzel azonban éppen hogy elnyújtják a gyógyulási időt, illetve kockáztatják a hegesedést és a fertőzéseket is.

Fertőtlenítési egyszeregy Minden nyílt seb, sérülés kaput nyit a szervezet belseje felé a legkülönbözőbb kórokozó mikroorganizmusok, a baktériumok, gombák, vírusok számára. Ezért nagyon fontos a sebek fertőtlenítése és steril kezelése a teljes gyógyulásig. Kattintson !

Miért kell lefedni a sebet?

Immunrendszerünk legkülső védvonala maga a bőrünk, amely távol tartja szervezetünktől a kórokozókat és a káros elemeket. Ha ezen a védvonalon valamilyen rés keletkezik, akkor utat nyitunk a külvilágban lévő vírusoknak és baktériumoknak, amelyek komoly betegségeket is okozhatnak. Ezt a rést hivatottak befedni a patikákban régóta kapható sebtapaszok és gézek.

A tapaszok egyik feladata, hogy védjék a kórokozóktól a sebet, de ugyanilyen fontos, hogy a fizikai hatásoktól is óvjon. A fedetlen varr ugyanis egy rossz mozdulat hatására is könnyen felszakadhat, illetve sokszor akaratlanul is hozzányúlhatunk, mert csíp vagy viszket (ami a gyógyulás egyik velejárója). Az újból megnyílt seb pedig elfertőződhet. Ilyenkor a sérült bőrfelület megduzzad, bepirosodik, és váladékozni is kezdhet. Komolyabb fertőzés esetén a nyirokcsomók is begyulladhatnak, illetve be is lázasodhatunk.

Lassabban gyógyul, és jobban is hegesedik a seb, ha nem kötözzük be
Lassabban gyógyul és jobban is hegesedik a seb, ha nem kötözzük be

A szabad levegőn tartott seb ráadásul gyorsan kiszáradhat, a felszínén lévő sejtek pedig elhalnak. Ez pedig erős varasodást okoz, a seb lassabban gyógyul, és jól látható heget hagy a bőrön.

A sebkezelés első lépése az érintett felület fertőtlenítése, amely kétféle módon történhet. A sebfertőtlenítés a sebbe került kórokozókat pusztítja el (vagy megszünteti a fertőzőképességüket), az általános fertőtlenítés pedig a környezetben megbúvó kórokozók ellen irányul. Ezután gézzel vagy sebtapasszal is lefedhetjük a sérült bőrfelületet, száraz vattát viszont semmiképpen se használjunk, ez ugyanis beleragadhat a sebbe. A sérülés típusa szerint többféle kötszer és kötésrögzítő film is elérhető már, melyek a bőrlégzést sem gátolják és a gyógyulást is segítik. Kisebb sérülésekre a különböző nagyságú és formájú sebtapaszokat javasolt használni, míg komolyabbak esetén gézlap, géztekercs és mullpólya lehet a segítségünkre.

A seb környékén a bőr néhány nap múlva viszketni kezd, ami bár bosszantó lehet, a gyógyulás természetes és egészséges folyamatára utal. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk egészségéért felelős fehérvérsejtek megtámadják a fertőzést okozó baktériumokat és "kitisztítják" a sebet. A tapasz ez idő alatt is védi a sebet a külső hatásoktól és segíti a gyógyulás folyamatát.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra