Így lehet tényleg békés a karácsony

Sokaknak a karácsony nemcsak a szeretetről és a családról szól, hanem gyakran a stresszről, a felfokozott izgalmakról és az utolsó pillanatig tartó rohanásról. Íme, öt tipp, hogyan tudunk megszabadulni ezektől a kellemetlenségektől, és tényleg csak a legfontosabbakra figyelni az ünnepek alatt.

Beosztás

A karácsony valóban nyugodtan telne, ha egyedül, vagy csak nagyon szűk körben töltenénk. De mivel ez az ünnep a családról szól, egy ponton mindig feltűnik a nagyi, nagypapa, nagynéni, nagybácsi, vagy a jópofa sógor a nevelt gyerekeivel. Ha ennyi rokon összegyűlik, akár hangulatos családi program is lehetne belőle, de a vendéglátónak általában stresszt jelent, sőt néha maguknak a vendégeknek is. Ezért érdemes az első ünnepnapot inkább a tágabb család nélkül tölteni, és valóban pihenni. Később pedig figyeljünk arra, hogy egy napra ne essen több rokoni látogatás, ami főleg a gyerekeknek kimerítő.

Nyugodt tempó

Teleettem magam! A szervezetünk sokféle módon jelzi nekünk, hogy eleget ettünk. Karácsony környékén mégis sokszor megesik velünk, hogy túlesszük magunkat. Mi történik ilyenkor velünk? Itt megtudhatja! Karácsonykor rengeteg a munka: ajándékcsomagolás, takarítás, díszítés, az ünnepi vacsora elkészítése és alkalomhoz illő tálalása. Sokszor úgy érezhetjük, ez bele sem fér egyetlen napba. Pedig de, és sokkal könnyebben megy, ha hagyunk időt magunknak közben pihenni is. Elég egy negyed óra ejtőzés ebéd után, vagy egy jó reggeli, egy kényelmes kávézás. Jelszó: tálalás és ajándékozás akkor van, amikor mi akarjuk.

Osszuk fel egymás közt a feladatokat!

A karácsony a család ünnepe, ennek minden következményével. A gyerekeknek igazából játék, ha beszállhatnak a karácsonyfa díszítésébe, vagy mondjuk, segíthetnek a konyhában, egyszóval, ha tevékenyen részt vehetnek az előkészületekben. Itt csak arra kell figyelni, hogy mindenki a korának megfelelő feladatot kapjon, és máris gördülékenyebben megy minden.

karacsony
Tervezéssel nyugodtabb lesz a karácsony

A kaotikus bevásárlás

A legnagyobb stresszt karácsonykor az ajándékok beszerzése jelenti. Az áruházak zsúfolásig tele vannak, ami kell, az persze már raktáron sincs, így még szenteste délutánján is ott állunk üres kézzel. Egyrészt például Németországban a legnépszerűbb és legjobban kedvelt karácsonyi ajándék a pénz, azért meg nem kell sorban állni a plázákban. Másrészt érdemes az egész év során elosztani az ajándékvásárlást kisebb adagokban, így nem lesz kapkodás karácsonykor. De az sem halálos bűn, ha végül nem tudunk semmit venni szüleinknek, kedvesünknek, vagy felnőtt gyermekeinknek. Közhely, de igaz: a szeretet a legfontosabb.

Biztos mindennek tökéletesnek kell lennie?

A háznak ragyognia kell? A vacsorának időben készen kell lennie? És tökéletesre kell sülnie? Időben kell ajándékozni? A válasz: erre nincsenek szabályok, ezért túlizgulni sem kell. Tökéletes karácsony csak a filmekben létezik. Ez egy ünnep, ami a családról szól, és nem az erőltetett tökéletességről.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)