Hány éves gyereket a legnehezebb nevelni?

Nem a legkisebbek és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek, legalábbis egy friss felmérés szerint.

Egy nemrég készült felmérésben arról kérdezték iskoláskorú amerikai gyerekek szüleit, hogy milyen hullámvölgyeket éltek át, illetve melyek voltak a számukra legértékesebb és legkínosabb családi pillanatok. Ezeken kívül a kutatók arra is kíváncsiak voltak, melyik az az életkor, amikor a szülők szerint a legnagyobb kihívás csemetéjük nevelése.

Ezért ne keltsünk bűntudatot a gyerekben A napi szülő-gyerek kapcsolatban a bűntudatot keltő nevelési módszerek komoly pszichikai fájdalmat okozhatnak a gyerekeknek, ami általában még másnap is hatással van a hangulatukra. Részleteket korábbi cikkünkben olvashat.

A kétezer válaszadó többsége a nyolcéves kort jelölte meg, szerintük a "hateful eight", vagyis utálatos nyolcéves korosztállyal a legnehezebb. Az is kiderül továbbá a válaszokból, hogy a legdurvább hisztiket a hétévesek produkálják, ugyanakkor a hatévesekkel könnyebb, mint a szülők várták.

A válaszadók szerint 8 éves korukban a legnehezebb a gyerekekkel. Fotó: Getty Images
A válaszadók szerint 8 éves korukban a legnehezebb a gyerekekkel. Fotó: Getty Images

Ami a legnagyobb mérföldköveket illeti, a szülők többsége (42 százalék) az első óvodai napot jelölte meg, 37 százalék azt a pillanatot, amikor csemetéje először ment egyedül valahová, 35 százalék pedig az iskolakezdést. A válaszadók közel negyede pedig akkor érezte úgy, hogy már milyen nagy a gyermeke, amikor azt látta, hogy fia vagy lánya segít a kisebb testvérének.

Zavarba ejtő emlékek

Persze kínos pillanatok is bőven akadnak szinte minden család életében, és ezek egy részét a szülők még évek múltán is sírva-nevetve emlegetik. A felmérésből kiderül, hogy a hatévesek hozzák zavarba leggyakrabban a szüleiket.

A gyermeki ötletek tárháza pedig szinte kimeríthetetlen: volt olyan szülő, aki arról számolt be, hogy csemetéje egy étteremben úgy próbált enni, mint egy kutya (kezek nélkül, ki akarta nyalogatni a tányért), és volt, akinek egy bevásárlóközpont szökőkútján gázolt át a gyerkőce.

És hogy mi a leggyakoribb dolog, amivel a kicsik kínos helyzetbe hozzák szüleiket? A felmérés szerint nem más, mint hogy olyan dolgokat kiabálnak nyilvános helyen, amit nem illik vagy nem szabad (33 százalék). Ezt követi a nyilvános helyen való vetkőzés (28 százalék), illetve amikor a gyerkőc fizetés nélkül csen el valamit a boltból (27 százalék).

Forrás: New York Post

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés