Gyermekvállalás: ennyire tudatosak a magyar nők

Nagyszabású kutatással jártak utána, mennyire készülünk tudatosan a gyermekvállalásra. A csaknem 2400 női kitöltő véleménye számos érdekességet hozott a felszínre.

Mikor állunk készen arra, hogy szülők legyünk? Egyáltalán késznek érezzük-e valaha magunkat a nagy feladatra? Az egyik babaváró étrend-kiegészítő forgalmazója, a Q Pharma Kft. 2393 nő bevonásával kereste a válaszokat ezekre a kérdésekre. A felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, mennyire tudatosak és tájékozottak a magyar nők, ha babatervezésről van szó. A kitöltők több mint 60 százaléka a 26 és 33 év közötti korcsoportból került ki, és a megkérdezettek 76 százalékának még nincs gyermeke, de tervezik, vagy várják az elsőt.

babavárás, gyermekvállalás
babavárás, gyermekvállalás

Mi a legideálisabb kor a gyermekvállalásra?

Bár a trendek azt mutatják, hogy a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik, a válaszadók 46 százaléka szerint 25-30 éves korban a legideálisabb belevágni a babaprojektbe. Érdekesség, hogy mind a diplomások, mind a középfokú végzettséggel rendelkezők körében ez a vélekedés bizonyult a leggyakoribbnak. Ugyancsak népszerű volt az a meglátás, miszerint nincs olyan, hogy "optimális időpont", ha gyermekvállalásról van szó: ezzel a kitöltők 35 százaléka értett egyet (leginkább 34 év feletti nők).

Mi a legfontosabb a babaprojekthez?

A babaváró hitel referenciakamata kiugróan nőtt az elmúlt időben, így a támogatás feltételeit nem teljesítő igénylők az eddiginél jóval nagyobb büntetésre számíthatnak - derült ki a szakértői elemzésből.

Meglepő, de a magyar nők egy része nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, mennyi ideje vannak együtt kedvesükkel, amikor életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg. 35 százalékuk szerint a babaprojekt időzítése egyáltalán nem függ a párkapcsolat időtartamától, 13 százalékuk pedig akár 1-2 együtt töltött év után is belevágna a gyermekvállalásba. De vajon mely dolgok megléte a legfontosabb számukra, amikor meghoznak egy ilyen nagy döntést? A kitöltők 33 százaléka egy szerető társban látja a babaprojekt legnélkülözhetetlenebb tényezőjét. Ezt követi a rangsorban 26,3 százalékkal a biztos anyagi háttér, majd a saját lakás 19,7 százalékkal. A listán negyedik helyet foglal el a házasság (12,7 százalék), míg utolsó helyen a karrier végzett. Vagyis tévedés lenne azt gondolni, hogy a nők többsége nem szeretne gyermeket addig, míg nem teljesülnek karrierbeli céljai.

Az egészséges életmódra kevésbé figyelünk

A tudatos gyermekvállalás viszont nem csak arról szól, hogy a szülők megtervezik gyermekük születési idejét. Legalább ennyire fontos, hogy szervezetüket is felkészítsék a fogantatásra. Ezzel kapcsolatban megkerülhetetlen téma az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás. Ennek terén még sokat kell fejlődnünk, ugyanis mindössze 32,8 százalék azoknak az aránya, akik odafigyelnek arra, mit esznek, a kitöltők 40 százaléka pedig csak néha fordít figyelmet erre. A megkérdezettek "hadilábon állnak" a testedzéssel is: 34,6 százalékuk csak néha sportol, 25,8 százalékuk pedig szinte soha. Mindez azért is ellentmondásos, mert a magyar nők közel 40 százaléka egyenesen retteg ameddőséggondolatától is, sokaknál mégsem jelenik meg az egészséges életmódra való törekvés. Derűlátásra ad okot azonban az a tény, hogy a megkérdezettek 92 százaléka fontosnak tartja a terhesvitaminok szedését és tisztában van azok élettani hatásaival is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés