Ez történik a halálunk után a Facebook oldalunkkal

Akármennyire is morbid, de fontos, hogy gondoljunk arra, hogy mi történik a közösségi média oldalainkkal a halálunk után.

Ezekben a modern időkben azok az emberek, akik meghalnak, olyan online lábnyomot hagynak maguk után, ami azután is megmarad, hogy ők már eltávoztak az élők soraiból. Ezt néhányan megnyugtatónak találják, mások számára nagyon furcsa, hogy egy elhunyt ember profilja még mindig elérhető a Facebook-on. 

De mi történik a halálunk utána a Facebook profilunkkal? 

Azoknak, akik gyászolnak sokszor egy kis reménymorzsát ad az, hogy átgörgetheti az elhunyt szerettük közösségi oldalát, végignézheti a régi fotókat, emlékeket, kommenteket. Más számára ez inkább tűnik morbidnak, hiszen egy elhunyt személyről a Facebook ugyanúgy küld születésnapi emlékeztetőt, mintha élne és ez a családtagoknak nagyon felkavaró lehet. 

Bár nehéz erre gondolni, mégis praktikus: fontos, hogy megtervezzük, hogy halálunk után mi fog történni a Facebook profilunkkal.

Íme néhány dolog, amit megtehetsz a saját, vagy éppen a szeretteid profilja érdekében

Először is a haláleset után törölheted és eltávolíthatod a szeretted minden nyomát a Facebook oldalán, de ehhez ismerned kell az elhunyt belépési adatait a Facebook-ra. 

Ilyen esetben belépés után végleg törölheted a profilt, annak minden üzenetével, fényképével, bejegyzésével, reakciójával együtt. 

Ha nem tudod a belépési adatokat, akkor a megfelelő okmányokkal rendelkező családtagok is kérhetik elhunyt szerettük fiókjának eltávolítását a Facebookról.

Ha nem szeretnéd eltüntetni az elhunyt online profilját, akkor emlékoldalt tudsz létrehozni az illető számára.  

Az emlékoldallá alakított fiók olyan hely, ahol az ismerősök és a családtagok összegyűlhetnek, és megoszthatják az elhunythoz fűződő emlékeiket. Az emlékoldallá alakítás megőrzi a fiók biztonságát, mivel megakadályozza, hogy bárki bejelentkezzen a fiókba és használja azt. 

Facebook halál, emlékoldal
Fontos, hogy gondoljunk arra, hogy mi történik a halálunk után a Facebook oldalunkkkal (Foto: Gettyimages)

Az emlékoldalhoz akkor férhetsz hozzá, ha előzőleg a profil tulajdonosa beállított, mint emlékoldal kezelő megbízott személy, vagy kérvényezheted, hogy te légy az emlékoldal kezelője. 

A profil emlékoldallá alakítását a Facebook-tól tudod kérvényezni, ha előzőleg nem kaptál hozzájárulást az elhunyt személytől életében. Miután a Facebook megadja az engedélyt, akkor megjelenik az eltávozott szerettünk profiljánál az “emlékoldal” címke. 

A Facebook további tanácsokat ad arra az esetre, ha nem szeretnél emlékprofilt, de szeretnél néhány családtaggal emlékezni valakire. Érdemes ilyenkor létrehozni egy zárt csoportot, ahol megoszthatjátok az emlékeidet az elhunyttal kapcsolatban. 

“Vannak olyan beállítások, amelyekkel a halálunk után kijelölhetünk valakit, aki emlékoldallá varázsolhatja vagy deaktiválhatja a profilunkat. Amikor az unokatestvérem tragikusan elhunyt, nem volt erre előzőleg lehetősége, így meg kellett az apjának adnia a jelszavát, hogy beállíthassuk ezt. Mi emlékoldalt készítettünk neki, szeretjük, hogy online ott van, így megemlékezhetünk például a születésnapján róla. Számomra jó tudni, hogy a közösségi oldalon megannyian teszik így.“ - mondta Sonya Dhillon a Ladbible-nek. 

Az emlékoldalaknak és az elhunyt családtagok profiljának törlésére hasonló módszerei léteznek a Twitteren és az Instagramon is, és minden részlet az egyes platformok beállításaiban található.

Te beállítottál már a Facebook-on ilyen emlékoldal kezelőt a halálod esetén? 

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra