Az ünnepek alatt ezért ne nézzük a leveleinket

Néhány hasznos tanács, hogy ritkábban nézegessük az üzeneteinket.

A laptopok, okostelefonok és tabletek korában már nemcsak akkor tudunk e-mailezni, ha leülünk a számítógép elé, hanem kütyüjeinkkel - mint egyfajta digitális köldökzsinórral - folyamatosan az internetre vagyunk kapcsolódva. Ez pedig egyenes út a közösségimédia-oldalak mellett az e-mailjeink állandó nézegetéséhez is.

Miért nézzük az e-maileket olyan gyakran?

A legtöbb felnőtt kütyüfüggő - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A gyors üzenetcsekkolás dopamint termel - ez is fontos szerepet játszik abban, hogy egyesek szinte folyamatosan frissítgetik az e-mailjeiket. De egy másik jelenség, a kognitív alagúthatás is állhat a háttérben. Ennek lényege, hogy stresszhelyzetben vagy unatkozás közben leszűkül a fókuszunk, és csak a környezetünk egy adott szeletére tudunk koncentrálni - például az e-mailekre, amik könnyen elérhetőek és ellenőrzésük felületes figyelemmel is teljesíthető. A karácsony és az év végi pihenés időszakában azonban ajánlott szakítani ezzel a kényszercselekvéssel, és helyette minőségi időt tölteni a családunkkal. Az e-mail-mentesség megkönnyítésére a Thrive Global összegyűjtött néhány betartható tanácsot - ezekből válogattunk.

e-mail, üzenetek, dopamin, kütyüfüggőség, karácsony, év vége, pihenés, szabadság,
e-mail, üzenetek, dopamin, kütyüfüggőség, karácsony, év vége, pihenés, szabadság,

Rejtsük el az e-maileket!

Sokan tapasztaljuk, hogy az e-mailjeinkkel rendszerint akkor kezdünk el foglalkozni, amikor hirtelen nem találunk fontosabb feladatot, vagy ha az e-mail-fiókunk amúgy is meg van nyitva. Ez utóbbin könnyű segíteni: laptopunkon és tabletünkön rejtsük el az e-mail ikont, okostelefonunkon pedig kapcsoljuk ki az értesítéseket. Ha nehéz ellenállnunk, már olyan applikációk is léteznek, amelyek átmenetileg blokkolják hozzáférésünket az e-mail-fiókunkhoz.

Állítsunk fel fontossági sorrendet!

Segíthet az is, ha már reggel összeírjuk a teendőinket, majd ezeket fontossági sorrendbe rakjuk. Kitűzhetünk egy időkorlátot is, például, hogy a három legfontosabb feladattal 11:30 előtt végezzünk. Természetesen a fontossági sorrendből nem kell kimaradniuk az e-maileknek sem, bekerülhet egy 30 perces "levelezős blokk" is délutánra. De emlékeztessük rá rendszeresen magunkat, hogy addig van fontosabb feladatunk is - például elszaladni a bejgliért vagy feldíszíteni a karácsonyfát -, és csak ezek elvégzése után jut majd időnk a leveleinkre.

Sokan két feladat közti átmenetként is rápillantanak a leveleikre, de karácsonykor jobb ezt is mellőzni. A legjobb, ha már a nap elején kitaláljuk, mit fogunk csinálni a feladatok között - például főzhetünk magunknak egy teát, felhívhatjuk valamelyik rokonunkat, vagy elolvashatunk egy fejezetet abból a könyvből, amit egész évben csak rakosgattunk a könyvespolcon, de nem jutott rá idő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció