Az alacsony születési súly veszélyei

2015-ben több mint 20 millió újszülött jött világra kevesebb mint 2500 grammal - olvasható a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM) és az UNICEF által közösen jegyzett tanulmányban.

A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik - állapítja meg a tanulmány, amelynek elkészítéséhez 148 országot vizsgáltak. Az összesített adatokból kiderült, hogy a legtöbb alacsony súlyú gyermek a dél-ázsiai és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban születik. A szakemberek szerint azonban Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland jómódúbb országaiban is alig történt előrelépés az alacsony súllyal született gyerekek arányának mérséklésében.

baba, újszülött, születési súly, alacsony születési súly, koraszülés, fejlődési rendellenességek, betegségek kockázata
Alacsony születési súllyal nagyobb a fejlődési rendellenességek kockázata. Fotó: 123rf

Miért baj az alacsony születési súly?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 195 tagállama 2012-ben úgy döntött, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenti az alacsony testsúlyú születések arányát. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint ennek eredményeként enyhe csökkenés volt tapasztalható, a 2000-ben regisztrált 17,5 százalékos arány 2015-re 14,6 százalékra csökkent.

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra. Az így születő gyerekeknél magas a fejlődési rendellenességek kockázata, de életük további részében is jóval nagyobb a veszély többek között a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A szegényebb országokban az alacsony születési súly leggyakoribb oka a nem megfelelő fejlődés az anyaméhben, míg a fejlettebb régiókban gyakran a terhesség 37. hete előtti koraszülés áll a háttérben - olvasható a tanulmányban, amelyet 281 millió születés adatait alapján készítettek.

Svédországban a legjobb az arány

Az alacsony testsúllyal születő babák aránya Svédországban a legalacsonyabb, mindössze 2,4 százalék. A legnagyobb előrelépés a Dél-Ázsiában és a Szaharától délre lévő afrikai országokban tapasztalható. Itt az érintett újszülöttek aránya 2000 és 2015 között 1,4 és 1,1 százalékkal csökkent, ám a népességnövekedés miatt a kis súllyal született gyerekek száma a Szaharától délre lévő afrikai országokban 4,4 millióról 5 millióra emelkedett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)