A hőségben ezt itassuk a gyerekkel

Meglepő módon nem elég a víz vagy az ásványvíz, de a cukros üdítő sem jó megoldás. Szakorvos tisztázza, mi a legmegfelelőbb a gyerekeknek.

Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, ám nem tanácsos a gyerekeknek kizárólag vizet vagy ásványvizet adni, ezek ugyanis nem elegendőek az ásványi anyagok pótlására. Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára azonban attól is óva inti a szülőket, hogy a kicsik a hőségben literszámra igyák a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket.

Tejet, tápszert vagy házi limonádét adjunk a kicsiknek

A meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik, a folyamat azonban nem működik jól, ha a gyerek nem iszik elég folyadékot, ilyenkor ugyanis a szervezete nem termel elég verejtéket. Egy 30 kg-os gyereknek napi 1,5-2 liter az ajánlott mennyiség. A szervezet párologtatását az is gátolhatja, ha a gyerek nem jól szellőző, műszálas ruházatot visel, ami megakadályozza, hogy az izzadság elpárologjon.

Ügyeljünk arra, hogy a gyerek ne csak vizet kapjon a melegben!
Ügyeljünk arra, hogy a gyerek ne csak vizet kapjon a melegben! Fotó: 123rf.com

Dr. Szabó András hangsúlyozta: ahhoz, hogy a verejtékezéssel elveszített ásványi sókat pótolni lehessen, nem elég csupán vizet vagy ásványvizet adni a gyereknek. Azt javasolja, hogy a nagy melegben tejet, tápszert, kis mézzel édesített házi limonádét, visszahűtött gyerekteát, alkalmanként smoothie-t vagy préselt gyümölcslevet, esetleg levest kapjon a kicsi, mert ezekben van annyi elektrolit, amennyire a szervezetének szüksége van. Az édesített szénsavas üdítőket (pl. kóla) nem javasolja a szakember.

Cukros, szénsavas üdítő kizárva

Nem szabad elfelejteni, hogy a cukros, szénsavas üdítőitalok és a dobozos gyümölcslevek literszámra való fogyasztása nem szolgálja a kicsik egészségét. Természetesen ezekből is lehet napi egy-egy pohárral adni a gyerekeknek, de ne ez legyen a fő folyadékforrás. A fölösleges cukorbevitel ugyanis nagymértékben hozzájárul a gyermekkori elhízáshoz, és a fiatalnál is kialakuló inzulinrezisztenciához, ami a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Senkinek sem tesznek jót a cukros, szénsavas üdítők, de egy tanulmány szerint egy bizonyos betegségben szenvedők állapotát még tovább ronthatják. Cikkünkből kiderül, pontosan melyik kórról van szó.

Ne egyenek kevesebbet

A szülők általában tisztában vannak vele, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de előfordul, hogy túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy emiatt az étvágyuk lecsökken. Arra kell figyelni, hogy a gyerek kapja meg ugyanazt a táplálékot, mint más napokon - hiszen annak is jelentős része, 50-70 százaléka vizet tartalmaz - és ezen felül legyen a plusz folyadék.

Fontos megjegyezni azt is, hogy csupán tévhit, hogy a forróságban a hideg folyadék hűsít a legjobban. A nagyon hideg folyadék fogyasztása ugyanis a belső hőt csökkenti. A hőérzet a testfelszín párologtatással történő hűsítésével javul. A folyadékfogyasztás úgy hűt, hogy kiválasztódik a verejtékmirigy által, majd a verejték elpárolog a bőrfelületről. Nyugodtan lehet tehát akár langyos vagy meleg teát is inni, a verejtékezés révén ugyanis ugyanúgy hűt, mint a hideg.

A kiszáradás tünetei

Nem tanácsos egyébként arra várni, hogy a gyerek majd szól, ha szomjas, inkább javasolt óránként megkínálni egy pohár folyadékkal, emelte ki Dr. Szabó András. Bár a nagyobb gyerekek még a kiszáradás előtt képesek jelezni a szomjúságukat, a kisebbek, akik még nem beszélnek, csak sírással, nyugtalansággal tudnak jelzést adni. Ha mégsem kapják meg a szükséges folyadékot, akkor előbb bágyadtak, majd aluszékonyak lesznek. Ez veszélyes, mert a szülőt megnyugtatja, hogy nem sír már a gyerek és azt hiheti, hogy szépen alszik, pedig a szervezet folyadékhiánytól szenved. Fontos figyelmeztető jele a kezdődő kiszáradásnak, ha a csecsemő pelenkája száraz, vagyis hosszabb ideje nem ürít vizeletet, és ha nehezen ébreszthető.

Forrás: Semmelweis Egyetem

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: