Ne vezessünk autót, ha ezt érezzük

Évente számos baleset írható a kezeletlen alvászavar számlájára. Semmiképpen sem javasolt volán mögé ülni, ha az alábbiakat tapasztaljuk.

Autót vezetni felelősségteljes dolog: teljes figyelmet és koncentrációt igénylő feladat, hiszen nem csupán a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatjuk. Ha kialvatlanul vezet valaki, annak könnyen lehet tragédia a vége, a kialvatlanság pedig számos forrásból eredhet. Nem kell ehhez hosszantartó buli vagy éjszakába nyúló munka. Elég, ha  alvás  közben többször felriad az illető: sosem lesz igazán kipihent. Aki pedig alvási apnoéval küzd, annak ez a helyzet ugyancsak ismerős lehet.

Egész nap álmos? Ez az oka Ne hagyjuk, hogy ez az állapot rányomja bélyegét a hétköznapokra. Mutatjuk, mit tehetünk .

Ennek az egyik leggyakrabban előforduló alvászavarnak a jellegzetessége, hogy a felső légutak alvás közben teljesen vagy részlegesen elzáródnak, s akár egyetlen éjszaka alatt 40-50 alkalommal is légzéskimaradás történhet. Amikor a szervezet észleli ezt, hangos horkantással kezd lélegezni az érintett, viszont ez a szaggatott alvás értelemszerűen kimerültséghez vezet, és másnap komoly problémákat okozhat. A teljes magyar lakosság 2-4 százaléka érintett ebben a problémában, amelynek elhanyagolása nappali fáradtsággal, álmossággal, váratlan nappali bealvással, túlsúllyal és magas vérnyomással járhat együtt.

Az alvási apnoé életveszélyt okozhat

Magyarországon évről évre több száz olyan közlekedési baleset történik, amelyet a volánnál elalvó sofőrök okoznak. Az Európai Unióban ez a szám még magasabb, s miután számos, a közelmúltban végzett kutatás szerint az esetek legnagyobb részében a sokszor tragikus balesetek hátterében kezeletlen obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) áll, az EU közlekedésbiztonsági programjának keretében a tagállamokra is kötelező módon úgy módosította a vezetői engedélyek kiadását vagy meghosszabbítását, hogy akinél felmerül ez a gyanú, azt alvászavar - szűrővizsgálatra kell beutalni és csak akkor kaphat újra jogosítványt, ha szakorvosi véleménnyel tudja igazolni az állapotjavulást. Aki tehát érintett lehet, jó, ha időben felkészül erre, és jóval a jogosítvány lejárta előtt igénybe veszi az alvásvizsgálatot.

Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos, szomnológus, a Magyar Alvástársaság elnöke szerint az obstruktív alvási apnoét komolyan kell venni, hiszen a kezeletlen OSAS betegek egészséges társaikhoz képest 2-3-szor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet, és egy nemzetközi kutatás szerint legalább egy balesetet fognak előidézni öt éven belül. "Ma már arra is van adatunk, hogy a hivatásos sofőrök 59,6 százaléka szenved valamilyen alvásfüggő légzészavarban, és 15,8 százaléka obstruktív alvási apnoé szindrómában" - tette hozzá a szakértő.

autóban ülő férfi ásít
Évente számos baleset írható a kezeletlen alvászavar számlájára.Fotó: Getty Images

A SomnoCenter, az Alvászavar Központ oldalán egy egyszerű teszttel bárki megnézheti, hogy van-e alvászavara. Kérdezéses tesztet végeznek a háziorvosok, üzemorvosok is. Egy olyan szakmai kérdőívet töltenek ki, amelyben a testsúly, testtömegindex, vérnyomás és egyéb paraméterek alapján egyértelműen kiderül, hogy fennáll-e az apnoé gyanúja, majd az Alvászavar Központban is ennek segítségével kezdődik a vizsgálat.

Hogy történik a vizsgálat?

A vezetéshez szükséges, alvási apnoét kereső szűrővizsgálat lényege, hogy egy éjszakán át tesztelik a pácienst. Alvás közben karóraszerű eszközt kap a csuklójára, amely a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét rögzíti. Az eszközhöz tartozik egy szenzor is, amelyet az orr alá erősítenek, ez méri a levegő áramlását. A vizsgálat eredményét ezután szomnológus, alvásszakértő orvos értékeli.

Ennek alapján megállapítható a betegség súlyosságát jelző, úgynevezett AHI-index (az egy alvásóra alatti légzészavarok száma). Ha ez a szám 5 és 15 között van, akkor enyhe, ha 15 és 30 között, akkor mérsékelt, ha pedig 30 felett, akkor súlyos alvási apnoéról beszélünk. Amennyiben ezzel az alvásvizsgálattal kapott érték magasabb 15-nél, alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat szükséges az alvásfüggő légzészavar pontos diagnosztizálásához és a kezelés meghatározásához.

Akinél úgy a teszt, mint az alvásvizsgálatok pozitív eredményt hoznak, a szomnológus egy úgynevezett légsínterápiás készülék, másnéven CPAP-készülék használatát írja fel, amely a légutakban folyamatosan biztosítja a levegő áramlását, így megszüntetve a légzéskimaradásokat és a véroxigénszint ingadozását. A CPAP-terápia olyan hatékony, hogy akár a használat másnapján észrevehetően javul a beteg közérzete, és jelentősen enyhül, majd megszűnik a nappali álmosság, fáradtság.

Miért fontos erre odafigyelni?

A jogosítvány meghosszabbításának feltételeit megváltoztató rendelet szerint, a mérsékelt vagy súlyos alvási apnoéban szenvedő gépjárművezetőknek akkor újítják meg a jogosítványát, ha alvásdiagnosztikai központban kiállított szakorvosi véleménnyel tudják igazolni a terápia következtében bekövetkező állapotjavulást. Mivel az eredményeket ma már az EESZT rendszerébe is fel kell tölteni, nem kerülhető meg a vizsgálat és a terápia semmiképpen sem.

A kezelés alatt álló, az 1-es alkalmassági csoportba tartozó gépjárművezetők ("úrvezetők") esetében az alkalmassági felülvizsgálatot 3 évente, míg a 2-es alkalmassági csoport (hivatásos vezetők) esetében évente kell majd elvégezni. A szomnológusok már most sem javasolják a vezetést azoknak, akik legalább 30 napja folyamatos álmosságtól, fáradtságtól, ingerlékenységtől, magas vérnyomástól szenvednek, mert a betegség következtében bármikor elalhatnak a volánnál, így nekik tanácsos minél előbb elvégeztetni az alvási apnoét szűrő vizsgálatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra