Mire utal, ha álmunkban folyik a nyálunk?

A túlzott nyáltermelődés, más néven hiperszaliváció neurológiai rendellenesség jele is lehet, de egy egyszerű orrdugulásé is.


A legtöbb embernek ismerős lehet a jelenség, hogy mély álomból felébredve azt tapasztalja, álmában kifolyt a nyála. Ha ez alkalmanként történik, azzal nincs is semmi probléma, ha viszont rendszeressé válik, és közben jelentős mennyiségű nyál távozik, az már akár valami komolyabb egészségügyi probléma tünete is lehet - írja a Brightside.

Amikor alszunk, az arcizmaink ellazulnak, és a nyelési reflexeink sem úgy működnek, mint amikor ébren vagyunk. A nyál alvás közben felgyűlik a szájüregben, és elkezd lassan kifolyni, mivel a laza arcizmok miatt a száj enyhén nyitva maradhat.

A túlzott nyáltermelődés, más néven hiperszaliváció neurológiai rendellenesség jele is lehet, de egy egyszerű orrdugulásé is. Emellett azok, akiknek korábban sztrókjuk volt, hajlamosak többet, illetve bőségesebben nyáladzani.

Ha szeretnénk, hogy ne folyjon a nyálunk álmunkban, akkor győződjünk meg róla, hogy az orrjárataink nincsenek eldugulva. Ebben segíthet egy lefekvés előtti forró zuhany, fürdő, vagy gőzölés, mivel a meleg gőz segít megtisztítani a járatokat. Az olyan illóolajok, mint az eukaliptusz vagy a menta párologtatása segít akadályozni a légutak elzáródását, de kipróbálhatunk egy tengervizes orrspray-t is.

A nyálfolyás akkor tapasztalható, ha a hasunkon, illetve az oldalunkon pihenünk. Fotó: Getty Images
A nyálfolyás akkor tapasztalható, ha a hasunkon, illetve az oldalunkon pihenünk. Fotó: Getty Images

Az is számít, hogy milyen pózban alszunk, ugyanis a nyálfolyás akkor tapasztalható, ha a hasunkon, illetve az oldalunkon pihenünk. A háton alvás megakadályozza a nyálfolyást, így próbáljunk meg ebben a pozícióban maradni – akár párnákkal körülbástyázva magunkat, hogy stabilizáljuk a testhelyzetünket. Igyekezzünk úgy aludni, hogy a fejünket kissé megemeljük egy párnával.

Alvási apnoé is lehet

Az alvási apnoéval küzdők között is gyakori az alvás közbeni nyáladzás, ha horkolással, alvás közbeni légzéselakadással társul, akkor érdemes magunkat kivizsgáltatni. A diagnosztizálatlan alvási apnoénak hosszú távon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, ha viszont kigyógyulunk belőle, akkor a nyáladzás is megszűnik. Fontos tudni, hogy a dohányzás növeli az alvási apnoé kialakulásának rizikóját, akárcsak a túlsúly, így ez egy újabb indok arra, hogy egészségesebb életmódra váltsunk, tudatosabban táplálkozzunk, és beépítsük az életünkbe a rendszeres mozgást, ha eddig még nem tettük.

Végső esetben orvossal konzultálva különféle, szájba helyezhető speciális eszközöket is bevethetünk a nyálfolyás szabályozására. Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, érdemes ellenőriznünk, hogy a mellékhatásai között nem szerepel-e, hogy fokozott nyálképződést okoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső