Katonai módszerrel kezelhető az álmatlanság

Magyarországon a felnőttek mintegy fele küzd visszatérő álmatlansággal. Nekik nyújthat segítséget az az amerikai hadsereg által kifejlesztett relaxációs technika, amely révén két perc alatt bármikor álomba zuhanhatunk.

Az átmeneti, illetve rövid távú inszomnia mögött rendszerint a stressz vagy valamilyen akut megbetegedés, így például nátha vagy pollenallergia húzódik meg. Megeshet továbbá, hogy az alváshigiéniára sem fordítunk kellő figyelmet, ami csak még inkább megnehezíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Mindennek eredményeként másnap fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, valamint az iskolai vagy munkahelyi teljesítményünk is elmarad attól, mint amire egyébként képesek lennénk.

Cukorbetegség, depresszió és a többi - milyen következményei lehetnek hosszú távon a kialvatlanságnak? Részletek itt.

Bármennyire is zsúfoltak és terheltek legyenek azonban a napjaink, és bármilyen sok legyen a határidős teendőnk a munkahelyünkön, annál aligha lehet stresszesebb az életünk, mint egy háborús vidéken szolgálatot teljesítő katonáé. Márpedig alvásra a bakáknak is szükségük van, éppen ezért az Amerikai Egyesült Államok hadereje kifejlesztett egy relaxációs technikát annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a fáradtságból eredő emberi hibákat harctéri körülmények között.

A katonáknak háborús körülmények között is ki kell valahogy pihenniük magukat
A katonáknak háborús körülmények között is ki kell valahogy pihenniük magukat. Fotó: iStock

Amennyiben tehát úgy érezzük, képtelenek vagyunk álomba merülni, kövessük az alábbi utasításokat:

  • Legelőször lassan, fokozatosan lazítsuk el az arcizmainkat, beleértve a torok, az állkapocs és a szemek körüli izmokat.
  • Ezután lazítsuk el és engedjük le a vállainkat, majd a fel- és alkarunkat, amennyire csak lehet - egyszerre csak az egyik oldalra figyelve.
  • Vegyünk levegőt, majd lélegezzük ki jó mélyen, közben pedig lazítsuk el a törzsünket, aztán a lábainkat a combizmokkal kezdve.
  • Végezetül szánjunk nagyjából tíz másodpercet arra, hogy kitisztítsuk a fejünket, aztán újabb tíz másodpercig képzeljük magunk elé a következő három kép egyikét: 1. egy kenuban fekszünk egy nyugodt vizű tó közepén, fejünk felett az ég gyönyörű kék és tiszta; 2. egy bársony anyagú fekete függőágyban fekszünk egy koromsötét szobában; 3. mondogassuk magunkban ütemesen, hogy "ne gondolkodj, ne gondolkodj".

A módszer Lloyd Winter 1981-ben kiadott Relax and Win: Championship Performance című könyvében jelent meg először a nagy nyilvánosság előtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hathétnyi kitartó gyakorlást követően a technika az emberek 96 százalékánál beválik. Érdemes lehet tehát egy próbát tenni vele, ha legközelebb álmatlansággal küzdünk.

Forrás: menshealth.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: