Este ezért tegyük le a telefont

Akinek elalvás előtt az utolsó dolga az, hogy még egyszer ránéz a telefonjára, vagy rendszeresen magával viszi a készülékét az ágyba is, az jobb, ha tudja: ezzel árthat az egészségének.

Az okostelefonokat arra tervezték, hogy számos dologban megkönnyítsék az életünket, valamint szórakoztassanak minket. Használatukra nagyon könnyű rászokni, ezért sokszor már az esti rutinunkba is beletartozik, hogy csetelünk, e-maileket olvasunk és információk után kutatunk - még elalvás előtt, az ágyban fekve is. De miért baj ez?

Megakadályozza a nyugodt alvást

Nem jó, ha közvetlenül az elalvás előtt is információkkal és további ingerekkel terheljük az agyunkat. A mobilozás ugyanis stimulálja az agyat, amitől éberebbek leszünk, így már egy-két perc telefonnyomkodás is kitolhatja az elalvás idejét. Emellett szorongást is okozhat az a kényszer , hogy mindig elérhetőnek kell lennünk, különben lemaradunk valamiről. Ezzel szemben az elalvás előtt békére és ellazulásra lenne szükségünk ahhoz, hogy alvásunk valóban pihentető legyen.

telefon, okostelefon, kék fény, telefonhasználat, alvás, alvászavar
Krónikus kialvatlansághoz vezethet a túlzásba vitt telefonozás. Fotó: 123rf

Nem tesz jót a kék fény

A készülékek képernyőjéből áradó kék fény sem tesz jót a szervezetünknek - nemcsak látásunkat károsíthatja, hanem jelentősen befolyásolja az agyműködést is. Több kutatás bebizonyította már, hogy a kék fény hatására csökken a melatoninszintünk. Ez a hormon az alvás-ébrenlét ciklus irányításáért felel, és ha nem termelődik belőle elegendő, annak álmatlanság, extrém fáradtság és ingerlékenység lehet a vége.

A krónikus kialvatlanság felgyorsítja az öregedési folyamatokat, valamint megnövelt számos betegség kialakulásának kockázatát is. A kevés alvás további következményeiről itt olvashat!

A mesterséges kék fény a napfényhez hasonlóan hat ránk: éberebbé tesz, ezért éjszakai telefonozás esetén elállítódhat a szervezetünk belső órája. A cirkadián ritmus felborulása pedig szintén megakadályozza a pihentető alvást.

Az érzelmek miatt sem alszunk jól

Ha elalvás előtt a telefonunkat nézegetjük, akkor rövid időn belül rengeteg képet és információt pörgethetünk végig, ezek pedig olyan érzéseket válthatnak ki belőlünk, amelyek miatt nehezebben alszunk el. Ez nemcsak a feszültség, a düh és a szomorúság esetében igaz, hanem akár a boldogság vagy az izgatottság is megakadályozhatja a nyugodt pihenést.

Az éberség és a késői elalvás befolyásolhatja a mélyalvási (REM) fázist, így alvásunk nem lesz megfelelő minőségű, még akkor sem, ha egyébként elegendő mennyiségű lenne. Ezért érdemes a mobiltelefonokat és a laptopokat száműzni a hálószobából, és lefekvés előtt egy órával már ne is nézzünk képernyőt.

Forrás: health.clevelandclinic.org

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: