+16° - +38°
Nincs front

Álom, álom, édes álom

Kiss Éva

Napjaink, életünk közel egyharmadát alvással töltjük. Ez az idő teszi lehetővé a szervezet regenerálódását. Nem mindegy, hogy ez milyen körülmények között történik, milyen hatások érnek fél- vagy teljesen öntudatlan állapotunkban.

A pihenés szentélye

Az egészséges hálószoba legfontosabb jellemzője az, hogy - létezik. Ideális ugyanis az lenne, ha minden lakásban volna külön helyiség erre a funkcióra. Sokkal hatékonyabb a pihenés, ha például nem az elintézendő papíroktól roskadozó íróasztal látványa az utolsó kép, amelyet "magával visz" az aludni készülő tudata, nyomasztólag emlékeztetve őt az el nem végzett munkára. A tévéből szinte folyamatosan áradó nyugtalanító hangok, zörejek, fegyverropogás, halálsikolyok, stb. sem a legalkalmasabbak arra, hogy pihentető mély álomba ringassák az elalvót.
A hálóhelyiségben csak a lehető legkevesebb elektromos készülék legyen: minél kevesebb "elektromos szmog" veszi körül a pihenni vágyót, annál jobb. Helyette lágyan omló textíliák, nyugtató pasztellszínek, természetes anyagok, megbízhatóságot, stabilitást árasztó bútorok segítik legjobban az ellazulást. A hálószoba legyen az alvás, a pihenés szentélye (egyéb, testünknek-lelkünknek hasonlóképpen fontos funkcióiról most nem is beszélve), ahova elvonulhat a pihenni vágyó, ha a család többi tagja még tévét néz, olvas, tanul, villanyfénynél dolgozik. Egy ilyen, jól szellőztetett, csendes, meghitt szoba, amelynek a kialakítása, berendezése egyaránt a regenerálódást szolgálja, a biztonság, a nyugalom érzésével tölti el használóját, és igazi, erőt adó, pihentető alvást biztosít a számára. Bár ez egyáltalán nem lenne luxus, sajnos, a lakások jelentős részében nincs a nappali és az éjszakai funkciójú helyiség elkülönítve. A vasalódeszkát ajánlották...
Ha a külön hálószoba nem is adatik meg mindenkinek, annál fontosabb, hogy legalább az ágy jól szolgálja a pihenést. A mozgásszervi- és gerincbántalmakban szenvedőknek nem kell külön ecsetelni ennek fontosságát, de az egészségeseknek sem árt tudni, hogy a rossz ágy előbb-utóbb őket is beteggé teszi. Egy igazán jó ágy segítségével azonban a már meglévő panaszok egy része is enyhíthető. A jó fekhelynek számos kritériumnak kell megfelelnie. Az természetes, hogy az ágynak megfelelő hosszúnak kell lennie, hogy kinyújtózva is elférjen benne az alvó. (A múzeumokban látható ágyak meglepően rövidek - a XX. században bekövetkezett akceleráció óta vagy húsz centivel hosszabbakra van szükség.)

A fekhelynek stabilnak kell lennie, és annak is kell látszani: nem biztosít nyugodt álmot, ha valaki kénytelen összehúzni magát, és a lehető legkevesebbet mer csak forgolódni is, mert nem érzi magát biztonságban. Nem szerencsés (bár a szűkösség sokakat rákényszerít erre a megoldásra) az sem, ha az ágy napközben ülőbútor, és egy kisebb lakásátrendezéssel jár minden este, hogy ággyá alakítsák. (Ezek az összecsukható fekhelyek legfeljebb vendégágynak valók, állandónak nemigen, mert többnyire a "hajtások" mentén egyenetlenek is.) Az egészséges fekhelynek elsősorban alapvető mozgásszervi szempontoknak kell megfelelni. Annak fontosságát, hogy a gerinc az alvás közben oldalirányban ne hajoljon meg, régen is tudták. Ezért egyenes, kemény fekhelyet javasoltak, ez hátfájás esetén ajtó- vagy vasalódeszka is lehetett.

... de van testhezállóbb fekhely

A porckorongok terhelése éjszaka lényegesen kisebb, mint napközben. Folyadékot szívnak magukba, és ezáltal megnő a térfogatuk. A porckorongnak ez a növekedése magyarázza, hogy az ember reggelente néhány milliméterrel magasabb, mint este.

Újabb kutatások szerint, ha a gerinc mereven egyenes, enyhülhet ugyan a fájdalom, de nem ez a jó megoldás. A gerincnek állandó, finom mozgásban kell lennie. A csigolyák közötti résznek ugyanis saját nedvkeringése van. Folyamatos mozgásnál működik a "passzív pumpa" funkció, javítja, regenerálja a porckorongokat. Ha a gerinc merev, a csigolyák állapota romolhat, fájdalom léphet fel. A modern fekhelytől nemcsak azt várjuk, hogy egyenesen tartsa a gerincet, hanem azt is, hogy segítségével az izomzat lehetővé tegye az állandó mozgást (dinamikus testtartás), egyszerre biztosítva az izomzat vérellátását és a nedvkeringést. Ha éjjel a gerinc körüli tartóizmok el tudnak lazulni, csökken a fájdalom.
A hagyományos ágy besüpped, gödrösödik, a gerincet homorú ív alakban fixálja, a nedvet kiszorítja a csigolyák közül, így a porckorongok kopása elkezdődhet. A középen is feltámasztott matrac ellenkezőleg, domború ívben görbíti a gerincet. Hatása ugyanaz: hátfájdalmat okoz. E probléma megoldására az ipar tehát kitalálta a duplasoros, léces ágybetétet. Itt a két lécsor ellentétes irányba görbül: a felső alkalmazkodik a test vonalához, az alsó megóvja a süppedéstől. Együttesen biztosítják a középhelyzetben lévő gerinc finom mozgását minden irányban. Sokkal kisebb nyomás nehezedik a test egy-egy pontjára, így a gerinc körüli izomzat nem görcsös, ellazulhat, vérellátása megfelelő. Az alvó reggel olyan frissen ébred, mintha túl lenne egy húszperces átmozgató gimnasztikán. A gerinc regenerálódása elősegíti a hozzá tartozó szöveti struktúrák, (például bőr, izom, erek, csonthártya) és a többi mozgásszerv, a végtagok jó fizikai állapotát is. Így ha a gerincet optimális regenerációs állapotban tudjuk tartani, sokat tettünk a többi szerv és az egészségünk érdekében is.

Matracok természetes anyagokból

Körülöttünk túl sok a nem természetes anyag, ezért ma már egyre többen törekszenek arra, hogy a lehető legkevesebb szintetikus vegyi termék kerüljön lakó és főleg hálókörnyezetükbe, minél kevesebb ilyennel érintkezzen a testük. Ilyen szempontok szerint alakították ki a modern matracokat. A fent említett dupla lécsoros ágybetétre például vékony, a test vonalát követő matrac való, ami természetes, rugalmas, a káros hatásokat csökkentő anyagokból készül: kaucsuk, szivacs, kókuszfilc, lószőr és szalmarétegek váltakoznak benne.

Az ágykerettől, az ágybetéttől, a nagyságtól és a testsúlytól függetlenül más típusú ágyakat is felszerelhetünk egyedi méretre rendelhető biomatraccal. Ez szerkezeténél fogva a testhez igazodik, alvás közben a hátgerincet természetes állapotában tartja. Stabil alátámasztást ad a test minden pontján, engedi a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor a hátgerinc tehermentesítését biztosítja, így pihenés közben védelmet nyújt a gerincnek. A felhasznált anyagok közül a latexált kókuszrost biztosítja a keménységet, a stabilitást, az átszellőző rostszerkezetet. A naturlatex rugalmasságot, kényelmet, szellőzést ad, a lószőr pedig különösen a nagy testsúly esetén gondoskodik az egészséges alvásklímáról. A legmodernebb matracok téli-nyári fekvőfelülettel készülnek, kihasználva a gyapjú illetve pamutfelület nedvességelszívó, szellőző, télen melegítő, nyáron hűsítő hatását. A természetes alapanyagok szerkezeti tulajdonságai biztosítják a matrac állandó szellőzését és a tökéletes alvásklímát.

Ameddig a takaró ér

Tudta-e?

Természetgyógyászok szerint a gyapjú semlegesíti a káros környezeti hatásokat. Régi tapasztalat, így mondják, a gyapjú derékaljon a csecsemő is nyugodtabban alszik. Svájcban ma is gyapjút tesznek a bölcsőbe.

A nehezén túl vagyunk, ezek után az alakulóban lévő ideális hálószobánkat már nem szabad elrontani egy nem megfelelő ágyneművel. A párnák, paplanok töltésekor kerülendő a baromfitoll, hisz ez a poratka és más élősködők kedvelt telephelye lévén, az érzékeny embereknél allergiát válthat ki. A toll helyett szilikon golyókkal célszerű tölteni a párnát, ez nemcsak nem allergiás, hanem ráadásul nem tömörödik, nem tapad össze, átjárja a levegő és ne izzad bele az alvó. A bio-ágynemű egyik legfontosabb alapanyaga a gyapjú. Ebből készülhet a derékalj, a paplant helyettesítő takaró, a párna. A gyapjú télen-nyáron biztosítja a szervezet megfelelő hőháztartását.

A hagyományos paplant testhőmérsékletűre "fűtjük fel" majd ezt túl melegnek tartva kitakarózunk, így könnyen megfázhatunk. A gyapjútakaró viszont átereszti a felesleges hőt, párát - szinte lélegzik, így nem fülled be. Ágyhoz kötött betegeknél megakadályozza a felfekvést. Kellemes tapintású, de fontosabb, hogy a benne lévő lanolin a bőr számára jó hatású. A lanolin zsíranyag (a gyógyszertárakban kézvédő krémként szokták ajánlani) ez a birka faggyúja. Taszítja a vizet, így nem piszkolódik a belőle készült takaró sem. Ma egyébként már úgy készítik el ezt az allergiásoknak kifejezetten ajánlott terméket, hogy formáját, méretét őrzi, akár mosógépben is mosható.

Jó tanácsok: Ne aludjunk hason fekve, mert a hason fekvéssel növeljük a gerinc terhelését. Ne ugorjunk ki az ágyból - jobb "kigurulni" oldalra fordulva, a karokra támaszkodva, hogy a hátnak legyen ideje alkalmazkodni az éjszakai és nappali ritmus váltásához. Az anyaméhben eltöltött 9 hónap alatt megszokott testhelyzet tekinthető a gerinc szempontjából a legideálisabbnak. A hálószoba légcseréje nagyon fontos. A 30-50 m3/óra légcsere már biztosítani tudja a pihentető alváshoz szükséges levegőt. A levegő páratartalma 50% körüli legyen. Időseknek biztosítani kell az agyból kikelés kényelmét, ezért az ágymagasságot úgy kell megválasztani, hogy az a térdmagasság felett legyen.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag