Új rizikóbecslő rendszer szívbetegeknek

A szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését segíti az új rizikóbecslő rendszer, amely mesterséges intelligencián alapul. A rendszert a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján fejlesztették ki.

Az új döntéstámogató rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró, így szorosabb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában - olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.

szívelégtelenség, szívbetegség, rizikóbecslés, halálozási kockázat, túlélési esélyek, mesterséges intelligencia
szívelégtelenség, szívbetegség, rizikóbecslés, halálozási kockázat, túlélési esélyek, mesterséges intelligencia

Személyre szabott rizikóbecslés

A szív csökkent pumpafunkciója miatt kialakult keringési elégtelenség halálozási aránya a súlyos daganatos betegségekhez mérhető. A szívelégtelenségben szenvedő betegek mintegy harmadánál a szív kamráin belüli ingerületvezetési zavar, vezetési blokk jelenik meg, ez pedig tovább rontja a szív pumpafunkcióját. Ennek a kezelését célozza egy speciális, három szívüreget ingerlő pacemaker beültetése, az úgynevezett cardiális reszinkronizációs terápia (CRT). Ez az eszközös terápia enyhíti a szívelégtelenség tüneteit, javítja a betegek életminőségét és jelentősen növeli a túlélési esélyeket is.

Tünetek, amelyek szívelégtelenséget jeleznek - kattintson!

A betegség természete miatt kiemelt jelentőséggel bír a magas halálozási kockázattal rendelkező páciensek azonosítása, vagyis a személyre szabott rizikóbecslés, Így ugyanis kiválaszthatók azok a betegek, akik a beavatkozás után szorosabb utánkövetést igényelnek - magyarázta Dr. Tokodi Márton, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, aki a publikált cikk egyik vezető szerzője. Ezekre a páciensekre különös figyelmet kell fordítani az utánkövetés során, mivel még komplexebb gyógyszeres és eszközös terápia, esetlegesen szívtranszplantáció is szükségessé válhat - tette hozzá. Ez ráadásul adott esetben a várható élettartam további növekedését jelentheti a betegek számára. Ebben nyújt segítséget a kutatócsoport által kifejlesztett döntéstámogató rendszer.

A mesterséges intelligencia szerepe

Az új rizikóbecslő eszköz az utóbbi 20 év során, a klinikán elvégzett CRT beültetések adatain alapul. Az adatbázis tehát több mint 1600, szívet újraszinkronizáló pacemaker (CRT) beültetésen átesett beteg adatait tartalmazza. Ez szolgált alapjául a gépi tanulás segítségével létrehozott rendszernek, amely lehetővé teszi az utánkövetési időszakban bekövetkező évenkénti halálozás kockázatának legpontosabb előrejelzését. A fejlesztés során használt algoritmus az adatbázis alapján megtanulta a releváns, sokszor rejtett összefüggéseket. Használata során pedig erre a tapasztalati tudásra támaszkodva nyújt rizikóbecslést az új betegek esetében.

Mivel az új rendszer a mesterséges intelligenciára épül, képes a számos paraméter közötti bonyolult kapcsolati háló hatékony feltérképezésére. Emiatt pedig egyértelműen felülmúlja a korábbi, hagyományos statisztikai módszerekre épülő pontrendszereket. Jelenleg a világon elérhető legjobb becslést adja a beteg túlélését illetően.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció