Miért év elején több a szívroham?

A téli ünnepek alatt és után megugrik a szívinfarktusok száma, amiről már tanulmányok is készültek. De mi okozhatja e súlyos kórkép szezonális ingadozását? Mit csinálunk otthon a családdal - a szeretet ünnepén vagy egy új esztendő kezdetén -, ami felerősíti a halálos kockázatot.

A téma egyik szaktekintélye a Los Angeles-i Jó Szamaritánus Kórház kutatója, a University of Southern California orvosprofesszora, Robert A. Kloner. Ami biztosan tudható szerinte, hogy a koszorúér-betegségnek olyan kockázati tényezői vannak, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a testmozgás hiánya vagy az életkor. De azt is megtanultuk, hogy vannak bizonyos okok, amelyek kiváltják a súlyos eseményeket a keringési rendszerben. Ha képesek lennénk ezek szezonális változatainak kezelésére, jelentősen csökkenhetnénk a koszorúér-betegségek miatti halálozást.

szívroham
A téli ünnepek alatt több a szívroham. Még mindig nem teljesen megoldott rejtély

Szívroham és időjárás

A koszorúér-betegségek az érelmeszesedésből erednek, ami egy olyan állapot, amelyben a lerakódó zsíros, meszes plakkok leszűkítik a szívet vérrel ellátó artériákat. Amikor egy plakk megreped, leválhat róla egy rög, amely elzárhatja a vér útját, s ez elvezet a szívrohamhoz.

A University of California (San Diego) és Tufts University orvosi karának kutatása 53 millió amerikai halotti bizonyítványát vizsgálta át 1973-tól 2001-ig. Az adatok az ünnepek alatt 5 százalékos növekedést mutatta a szívvel kapcsolatos halálozásokban. E hosszú idő alatt (két évet kivéve) a szívhez kapcsolódó halálesetek növekedése minden téli szabadságolási időszakban megjelent.

Az orvosok már régóta ismerték, hogy a hideg időjárás rosszul hat a szíve. A vérerek ilyenkor összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást. Ilyenkor a vér is könnyebben megalvad, s a vérrögképződésnek fokozódik a veszélye. Azzal, hogy a fagyos megterheli a szívet, a fizikai összterhelés egy olyan szintet érhet el, ami már kiváltja a szívrohamot. Például az orvosok sok olyan szívroham esettel találkoztak, amikor a beteg azt követően lett rosszul, hogy megerőltette magát, például havat lapátolt.

A szabadságos szívroham okai

A szélsőséges hideg azonban nem igazán magyarázza, hogy miért csúcsosodik ki a végzetes szívrohamok száma karácsonykor és újév napján. Az említett tanulmány szerint a szívvel kapcsolatos halálesetek száma a legmagasabb december 25-én, a második legmagasabb december 26-án, és a harmadik legmagasabb a január 1-én.

Ez a trend az amerikai tapasztalatok szerint még ott is érvényesül, ahol nem a téli időjárás enyhe, és senki sem kényszerül hólapátolásra. Kloner saját kutatásai azt mutatják, hogy a koszorúér-betegség miatti halálesetet egyharmadával több decemberben és januárban, mint júniusban és szeptemberben. A professzor szerint - és ezt más tanulmányok is megerősítik - e mögött valószínűleg az áll, hogy az ünnepek idején az emberek a panaszaik ellenére ódzkodnak orvoshoz fordulni, mert nem akarják kórházban tölteni az ünnepeket. Emellett a kórházak sem dolgoznak teljes kapacitással, gyakran csak ünnepi ügyeleteket tartanak, s aki ilyenkor kerül bajba, nem biztos, hogy ugyanolyan színvonalú ellátást kap, mint az év más időszakában. Nagyobb eséllyel fordulhat elő ugyanis, hogy a legjobb szakemberek éppen szabadságon vannak.

Infarktus: a rettegett szó azt a folyamatot jelöli, mikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúér eltömődik. Szorító fájdalom, légszomj, hideg veríték a jellemző tünetek. Aki már érezte ezeket, soha nem felejti, pedig előfordulhat, hogy ismét át kell élnie. Részletek!

Kloner szerint azonban más tényezők is szerepet játszhatnak, így például az érzelmi stressz és a túlzott engedékenység. Az ünnepek alatt az emberek túl sokat esznek és isznak, s felhagynak a napi rutinjaikkal, például a szokásos fizikai aktivitással. Ez pedig minden, csak nem egészséges a szívnek. "Az emberek hajlamosak meghízni az ünnepek alatt, és több sót is fogyasztanak, ami további stresszt okoz a meggyengült szívnek" - mondja Kloner.

Az ünnepi időszak végeztével azonban a veszélyek még nem múlnak el azonnal. A szabadság alatti viszonylagos nyugalomból nem könnyű visszalépni a mindennapi munkába, amely köztudottan az egyik legerősebb stresszforrás. Ráadásul a szervezet ünnepek alatti másfajta megterhelése még nem múlik el, amikor újabb negatív hatások jelenhetnek meg, s szintén komoly kockázatot jelentenek a koszorúér problémákkal küzdőknek.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)