Megszakadt egy nő szíve a wasabitól

Kórházba került egy idős nő Izraelben, miután véletlenül egyszerre megevett egy teáskanálnyi wasabit. Az orvosok végül megtört szív szindrómát diagnosztizáltak a páciensnél.

A 60 éves nő egy esküvőn vett részt Izraelben, ahol véletlenül avokádókrémnek nézett egy tál wasabit, így óvatlanul el is fogyasztott belőle egyszerre egy nagyobb falatot - olvasható az esetről a BMJ Case Reports című folyóiratban megjelent, 2019-es orvosi beszámolóban. Néhány perccel később hirtelen nyomást érzett a mellkasában, ami a karjaiba is kisugárzott. Dacára azonban az ijesztő tünetnek, úgy döntött, hogy nem hagyja ott a lakodalmat, afájdalompedig enyhülni kezdett. Másnap ugyanakkor általános gyengeséget és rosszullétet tapasztalt, ezért orvosi segítséget kért. A beér-sevai Soroka Egyetem orvosi központjának szakemberei végül megtört szív szindrómát, avagy takotsubo kardiomiopátiát állapítottak meg a betegnél.

A világon először okozhatott takotsubo kardiomiopátiát a wasabi
A világon először okozhatott takotsubo kardiomiopátiát a wasabi. Fotó: iStock

Mit jelent, ha megtörik a szív?

A japán polipfogó edény A takotsubo kardiomiopátia kifejezést egy japán kutató alkotta meg az 1990-es években. Takutsubónak hívják azt az edényt, amelyet a japán halászok polip elfogására használnak, és amelynek alakja nagyban hasonlít a szív bal kamrája röntgenen látható képére ennél az állapotnál. Az orvosi szakirodalom stressz okozta kardiomiopátiaként említi a kórképet.

Az állapot egy olyan átmeneti szívproblémát takar, amely többnyire fizikai vagy érzelmi stresszhatás, például egy autóbaleset, egy asztmás roham vagy egy közeli hozzátartozó elvesztésének híre nyomán lép fel. A szív egy része ilyenkor megnagyobbodik, ezáltal elveszíti pumpafunkcióját, míg a szerv többi része tovább dolgozik vagy normális ütemben, vagy fokozott aktivitással. Az ennek nyomán fellépő tünetek egészen hasonlóak a szívrohaméhoz: egyaránt jelentkezhet mellkasi fájdalom és légzési nehézség. Ellentétben azonban a szívinfarktussal, a megtört szív szindróma csupán ritkán válik végzetes kimenetelűvé, a megfelelően kezelt betegek többsége egy hónapon belül teljesen felépül.

Az izraeli esküvőn történtek kapcsán az orvosok úgy fogalmaztak, alighanem ez az első feljegyzett eset, amikor wasabi fogyasztása váltott ki valakinél takotsubo kardiomiopátiát. Ezzel együtt a szerzők szerint nem kell tartanunk a japán vízitormától, különösen, ha csak olyan kis mennyiséget fogyasztunk, ahogy az általában szokás. A 60 éves női beteget vérnyomáscsökkentőkkel kezelték, egy hónap elteltével pedig a vizsgálatok már semmilyen kóros eltérést nem mutattak ki nála.

Forrás: livescience.com; mayoclinic.org; elteonline.hu

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció