Ismét hiány van K-vitaminból

Elfogyhatott a külföldről behozott készlet, így ismét hiány van a csecsemők számára létfontosságú K-vitaminból.

Ismét országos hiány alakulhatott ki K-vitaminból, miután jórészt elfogytak a külföldről behozott készletek. Az Index tíz, véletlenszerűen kiválasztott gyógyszertárat is felhívott az ország minden pontjából, de a készítmény egyetlen helyen sem volt elérhető. A problémát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) is jelezte a honlapján. Az intézet gyártási gondra hivatkozik, a termék mellett a "bizonytalan végű hiány" szerepel.

A K-vitamin-hiány jelei A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, emellett segít abban is, hogy csontjaink erősek és szilárdak legyenek. Viszonylag ritka, de ha valaki a hiányában szenved, akkor ennek akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Kattintson a részletekért!

Létfontosságú a csecsemőknek

A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, emellett segít abban is, hogy csontjaink erősek és szilárdak legyenek. A kisbabáknak viszont még fontosabb a pótlása, hiánya ugyanis véralvadási zavarokhoz vezethet, ez pedig életveszélyes vérzéseket vagy agyvérzést eredményezhet. Emiatt a magyar kórházakban is a gyerekek már a születésüket követő órákban megkapják az első adagot. A hazai protokoll szerint ezután a csak anyatejjel táplált csecsemőknek rendszeresen meg kell kapniuk, mivel az anyatejben nincs K-vitamin.

A K-vitamin pótlása létfontosságú a csecsemőknél. Fotó: iStock
A K-vitamin pótlása létfontosságú a csecsemőknél. Fotó: iStock

Tavasszal már volt gond a hiánnyal, a magyarországi készletek május elsejére fogytak ki, mert az addigi gyártó nem tudott szállítani. Nyár végére az OGYÉI több mint 58 ezer doboz K-vitamin importját engedélyezte, ami néhány hónapig fedezte a szükségleteket. Néhány napja az RTL Klub híradója is foglalkozott a témával, az OGYÉI a csatornának úgy nyilatkozott, hogy a szállítmányok folyamatosan érkeznek külföldről, és a készlethiány ezen a héten már megszűnik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció