Az aszpirin rejtett veszélyei

Egy új amerikai tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin bizonyos kockázatokat is rejt magában.

Szabad-e "szívvédő" aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül? A kérdésre dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa válaszol.

Kockázatos lehet

Egy friss tanulmány szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap - anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. Ez utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás és a fogyás. Éppen ezért a tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak a személyeknek, akiknek nem volt korábban szív- és érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk.

aszpirin, gyógyszerszedés, szívbetegségek, szívinfarktus, szív- és érrendszeri betegségek
Több mint 6 millió amerikai szed napi szinten aszpirint orvosi javaslat nékül. Fotó: 123rf

Az új ajánlás

Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így megakadályozza a plakkok kialakulását. Ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Ezen tulajdonságát figyelembe véve, az ajánlások egészen mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin nagyobb előnnyel bír a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint a benne rejlő rizikó. Ugyanakkor már 2018-ban három tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a kockázat sokkal nagyobb.

Így előzhető meg egy újabb szívinfarktus - részletek!

Ezek az eredmények vezettek oda, hogy két elismert szervezet megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását. Ezek szerint a 70 éves vagy annál idősebb személyeknek nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligram) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz - életkori megkötés nélkül - a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át. Mindazonáltal összefoglalóan úgy fogalmaznak a szakmai szervetek, hogy aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.

Fontos a kardiológussal konzultálni

Üdvözlendő, ha valaki az egészsége védelmében szeretne tenni valamit. Ugyanakkor mind a táplálékkiegészítők, mind a gyógyszerek szedéséről fontos egyeztetni a kezelőorvossal, aki a korábbi betegségeket, jelenlegi állapotot, célokat és kockázatokat mérlegelve el tudja dönteni, mivel érdemes, és mivel nem szabad próbálkozni - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter. A legfontosabb tehát az, hogy aki védeni szeretné a szív- és érrendszere állapotát, feltétlenül egyeztessen ennek lehetőségeiről a kardiológussal. Emellett azonban a kardiológiai kezelés kiegészítéseként sem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás, az egészséges étkezés, valamint az életmódorvoslás jelentőségét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: