Pikkelysömör: mi van a bőr alatt?

A pikkelysömör (pszoriázis) az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés, mely a bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz.

Pikkelysömör bármely testtájon jelentkezhet

Leggyakrabban a térden, könyökön és a hajas fejbőrön alakulnak ki a pikkelysömör tünetei. A népesség 1,5-2 százalékát, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség lényegével, mely szerint apikkelysömöregy egész szervezetet érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés.

A pikkelysömör azonos arányban jelentkezik a férfiaknál és nőknél, pikkelysömör psoriasis viszkető fejbőr
A pikkelysömör azonos arányban jelentkezik a férfiaknál és nőknél

Sok az érintett beteg

Magyarországon a népesség mintegy 2 százaléka, körülbelül 200 000 ember lehet pszoriázisos. Azonos arányban jelentkezik a férfiaknál és nőknél, és leggyakrabban 15 és 35 éves kor között alakul ki (de bármely életkorban megjelenhet).

1 A pszoriázisos plakkok a bőrfelszínen bárhol jelentkezhetnek, mindazonáltal a betegség nagyobb részt a bőr alatt, láthatatlanul zajlik a szervezetben.

1-2 Az ember életének minden területére kihatással lehet.

Fizikai fájdalom és rossz közérzet

A betegek 62 százaléka tapasztalja a fejbőr pikkelyes hámlását.

2 A pikkelysömör tünetei tipikusan a könyök és a térd külső részén, vagy a hajas fejbőrön jelentkezhetnek, de a test felszínén bárhol megjelenhetnek.

1-2 Nem ritkán kialakul viszketés, égő és csípő érzés.

1-2 A plakkos pszoriázis a betegség leggyakoribb megjelenési formája.

1-2

A pikkelysömör a hajas fejbőrön, vaskos hámlás formájában jelentkezhet, pikkelysömör psoriasis viszkető fejbőr
A pikkelysömör a hajas fejbőrön, vaskos hámlás formájában jelentkezhet

Más betegségek is társulnak hozzá

A pikkelysömörös betegek akár 34 százalékánál alakulhat ki krónikus pszoriázisos artritisz (izületi gyulladás), amely az ízületek roncsolódádáshoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

2 A pikkelysömörrel élők akár 69 százalékánál előfordulhat a körmök elváltozása, pl. megjelenhetnek apró gödröcskék, vagy a köröm elválhat a körömágytól.

2 Egyéb társult betegségek is előfordulhatnak, úgy mint a Crohn-betegség vagy a metabolikus szindróma, mely utóbbi betegségcsoportba tartoznak a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek is.

2

Lelki és mentális egészség

A pikkelysömör kihatással lehet az ember pszichés és érzelmi állapotára, ami befolyással lehet a mindennapi tevékenységre. Következésképp az alábbi tünetek alakulhatnak ki: szégyenérzet, aggódás, önbecsülés hiánya, gyakrabban előforduló depresszió.

2

Kapcsolatok és társadalmi élet

A pikkelysömör kihatással lehet az otthoni, iskolai vagy munkahelyi életre is.

2 Néha a pszoriázisos betegek gúny tárgyává válhatnak vagy kerülik őket az emberek

4, így kirekesztve érezhetik magukat a társadalmi környezetükből, például az iskolában, a munkahelyükön vagy az uszodában.

2 Ezért a pikkelysömörrel élők kerülhetik a társasági tevékenységeket, és negatív érzéseik lehetnek, mint pl.: magányosság, természetes vonzerejük hiánya, elszigetelődés, frusztráció.

2

A betegség kezelése

A pikkelysömör kezelése során cél a tünetmentesség elérése. Ennek érdekében, ha a tünetek csak kisebb bőrterületet érintenek, helyi kenőcsös kezelések a legcélszerűbbek. Súlyos kiterjedt esetekben egész test fénykezelés vagy gyógyszeres kezelés javasolt.

Gyógyszeres kezelésre a hagyományos szisztémás szerek, ezek hatástalansága vagy ellenjavallata esetén a biológiai szerek jöhetnek szóba. Ezeket a biológiai terápiákat csak a kijelölt bőrgyógyászati centrumokban dolgozó szakorvosok írhatják fel. Ezek listája elérhető a www.pszorigo.hu weboldalon. Emellett a tünetmentességet segítheti az életmódváltás is: egyrészt a rendszeres testmozgásnak is komoly szerepe lehet, másrészt a megfelelő táplálkozás is segíthet.

Jelen leírás általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Hivatkozás:

  1. About Psoriasis. National Psoriasis Foundation website https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Letöltés ideje: 2017. Január 17.
  2. Global Report On Psoriasis. World Health Organization. 2016 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf. Letöltés ideje: 2017. Január 17.
  3. Szegedi A. és mtsai.: Psoriasis napjainkban LAM 2008;18(2):103-110
  4. Important facts about psoriasis. International Federation of Psoriasis Associations website. http://www.ifpa-pso.org/web/page.aspx?re­d=47. Letöltés ideje: 2017. Január 17.
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)