Új autót kaptak a pécsi koraszülöttmentők

Közel 44 millió forint értékű, új koraszülött-mentőautót vásárolt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány – közölte szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ. Az alapítvány évente mintegy 700 koraszülött és újszülött mentését végzi a dél-dunántúli régióban.

A koraszülöttmentés központja egy speciális, újszülött mentőinkubátorral, újszülött lélegeztetőgéppel felszerelt jármű, mellyel az újszülöttek szállítását végzik a szakemberek. A szállítás közben ellátandó problémák miatt a mentőautóban az újszülött intenzív osztály számos feladatát is gyakran el kell végezni az újszülöttek életben tartásához, állapotuk stabilizálásához. Emiatt szükséges a neonatológiai gyakorlattal rendelkező szakorvos és ápoló, valamint a speciális felszerelés.

koraszülött-mentőautó, Pécs, Pécsi TUdományegyetem, Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány
Új autóval dolgozhatnak a pécsi koraszülöttmentők. Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

„A 24 órás, non-stop ügyeletben orvos, ápoló, mentőgépkocsi-vezető, valamint koraszülött-mentőautó áll folyamatos készenlétben a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kialakított állomáson. Az említett szakemberek rendkívül fontos és hasznos munkát végeznek, hiszen az újszülöttek életének megmentésénél talán nincs fontosabb és szebb munka az egészségügyben” – fogalmazott Boncz Imre, a PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese az új mentőautó bemutatóján.

Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a korábban használt mentőautóval már több mint 250 ezer kilométert tettek meg, gyakran kék lámpával villogó, szirénázó, erőltetett mentőautómenetben. Ez idő alatt az eszközök és a berendezések is elhasználódtak. „A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány támogatásának, valamint az adó 1%-ok, illetve más egyéni és társalapítványi felajánlásoknak köszönhetően össze tudtuk gyűjteni a szükséges 43,7 millió forintot az új mentőautó megvásárlásához. Az új jármű a napokban megkapta a megfelelő minősítéseket, engedélyeket, így a mai naptól felváltja a régi mentőautónkat, amely mostantól a szükséges tartalék szerepét tudja majd betölteni” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: